De zoektocht naar een nieuwe CEO van de Pro League krijgt misschien nog een verrassend staartje. Niet iedereen, zo bleek vrijdag na een hele dag vergaderen, was het eens met de drie kandidaten die door de raad van bestuur van de Pro League naar voren werden geschoven: Pierre François, Dirk Degraen (die tot juni namens RC Genk nog lid was van de raad van bestuur) en Aimé Van Hecke. De eerste twee hebben hun voetsporen in het voetbal ruim verdiend, de derde is bekender als algemeen directeur televisie bij de VRT en CEO van Sanoma.

Misschien juist omdat ze een verleden hebben binnen het topvoetbal – François werkte bij Standard en Degraen werd in de loop van dit seizoen bij RC Genk bedankt – was er bij de kleine clubs zo veel tegenkanting. In het Belgische profvoetbal gaat het om zestien aparte entiteiten die, in steeds wisselende coalities, allemaal graag inspraak hebben. Als een select clubje (in de raad van bestuur zetelen Gent, Anderlecht, Club Brugge, Kortrijk, Charleroi en KV Mechelen) alles eerst onderling bedisselt, ziet men elders snel manoeuvres.

Dus werd de zin van een raad van bestuur in vraag gesteld. Niet alleen door de vacature voor een nieuwe CEO, ook door de houding van de Pro League in de zaak met Mouscron-Péruwelz. Dat de Pro League zich, gevolgd door Lierse, aansloot bij de klacht van Cercle Brugge tegen de licentie van Moeskroen (die zaak wordt morgen behandeld voor het Belgische Arbitragehof voor de Sport) werd bij de kleine clubs op gefrons onthaald omdat het een beslissing betrof die viel binnen de raad van bestuur, en niet op een algemene vergadering. De kleintjes stelden daarop de bevoegdheden van de raad van bestuur in vraag. Een terugkeer naar meer macht voor de algemene vergadering en de afschaffing van de raad van bestuur is een van de denkpistes.

Het werd uiteindelijk weer een lange dag van gepalaver, zonder interim-voorzitter Peter Quaghebeur, die om acute gezondheidsredenen verstek moest laten gaan. Beslist werd om door te gaan met de zoektocht naar een CEO, maar zich niet te beperken tot de voorgestelde drie. Een bureau moet de selectie leiden. Ook daar was niet iedereen het mee eens. De huidige CEO, Ludwig Sneyers, zou in een andere, meer uitvoerende functie terechtkomen. Afhankelijk van de kracht van de nieuwe CEO kan er nog een aparte voorzitter van de Pro League komen of niet.

Beslist werd niet wie in aanmerking komt voor de vacature van bondsvoorzitter als tegenkandidaat voor François De Keersmaecker. Beslist werd evenmin over de op stapel staande competitiehervorming, die in juni moet worden gestemd. Als die competitiehervorming doorgaat, vermindert het aantal dalers volgend seizoen met één.

Wordt vervolgd op dinsdag 28 april.

DOOR PETER T’KINT

Als die competitiehervorming doorgaat, vermindert het aantal dalers volgend seizoen met één.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content