Het was toch wel een verrassing toen tien dagen geleden in Genk het duo Koen BaeyensDieter Melis de zege pakte op het beachtoernooi van Genk. Door de knieblessure van Baeyens was het immers voor het eerst dit seizoen dat ze samen op het zand stonden.

Was je verrast dat het zó snel zó goed liep ?

Koen Baeyens : Toch wel. Fysiek stond ik nog maar op 40 procent van mijn kunnen. Het gaat de goede richting uit, maar de spieren rond het geraakte gewricht zijn nog niet sterk genoeg om voluit te gaan. Ik verwacht dat het nu wel snel kan evolueren omdat ik om de twee, drie dagen kan trainen op zand – dagelijks is nog iets te veel. Maar ik zit ook nog één dag in de powerzaal en één dag op revalidatie bij Lieven Maesschalk. Hout vasthouden, want je kan altijd hervallen, maar over een tweetal weken verwacht ik toch dat de pijn volledig verdwenen is.

Moet je een ander soort beachvolleybal spelen dan je gewoon bent, als je maar op halve kracht aantreedt ?

Als ik topfit ben, kan ik meer sprongkracht ontwikkelen. Nu is het meer foefelen. Dat wil zeggen : een beetje meer de ervaring laten spreken, een balletje geplaatst wegleggen. Kortom, sluw spelen.

Er waren wat problemen qua sponsorwerving. Blijven de ambities op langere termijn nog dezelfde ?

Dieter en ik sloten een pact om samen naar Athene 2004 toe te werken. Het is zeker ook de bedoeling dat we dat blijven doen. We zijn zelf wat te laat begonnen om sponsors te zoeken, denk ik. De boodschap is dan ook dat we dat nu al doen voor de volgende jaren.

Met als bedoeling alles op het beachvolleybal te zetten ?

Voor mij wel, ja. Ik lig nog één jaar onder contract bij Everbeur, maar ik zie me niet veel langer in zaal actief. Ik blijf gemotiveerd zolang ik een contract heb, maar mijn toekomst ligt bij het beachen.

Over welke specifieke eigenschappen beschikt een goeie beacher.

Hij moet kunnen volleyballen, dat spreekt voor zich. En dan niet gespecialiseerd, zoals bij indoorvolley, waar je middenmannen, poweraanvallers en passeurs hebt. Fysiek moet je sterk op je benen staan en je moet snel zijn. Doorzicht en ervaring spelen ook een belangrijke rol : als je ziet welke resultaten Jacky ( Kempenaers, nvdr) haalt…

En het ideale beachduo ?

Dat zijn de olympische kampioenen. ( lacht). Ik bedoel : veel mensen zeggen dat een grote en kleine speler samen het best is. Ik kan daar inkomen, maar met twee beweeglijke volleyballers kom je ook een eind.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content