De nieuwe Kompany was hij. Zestien nog maar en het nieuwe wonderkind uit de Anderlechtopleiding. Youri Tielemans sprankelde en voelde wat het is om als zondebok opzij te worden geschoven. Nu veert hij weer op. ‘Hij gaat ons nog grote diensten bewijzen.’

Youri Tielemans staat weer in de basis. Eerst tegen KV Oostende, afgelopen weekend ook tegen Standard. Een van de criteria waarop Besnik Hasi tijdens deze play-offs zal worden beoordeeld door de Anderlechtdirectie, is de progressie die de jonge talenten maken. Een proces dat door John van den Brom in goede banen moest worden geleid, maar waarin de inmiddels ontslagen Nederlander zijn reputatie niet waarmaakte. Tielemans krijgt van Hasi het vertrouwen dat hij miste bij diens voorganger. Na de nederlaag in Luik noemde de nieuwe Anderlechtcoach hem “de enige die probeerde te voetballen in de eerste helft”.

Technisch directeur jeugd Jean Kindermans is blij met de rehabilitatie van Tielemans. “Mocht iemand voor het seizoen hebben gezegd dat Youri zelfs al Champions Leaguewedstrijden zou spelen, iedereen had een gat in de lucht gesprongen. Je kan het van twee kanten bekijken: dat hij nog maar zestien en een half is en al zo veel ervaring heeft opgedaan, of dat hij de laatste maanden in een dipje zit en we hem er moeilijk uit krijgen. Youri maakt nu kennis met de donkere kantjes van het profvoetbal. Zijn zelfvertrouwen wankelt een beetje, maar hij zal hier veel uit leren. Ik ga nu vooral niet twijfelen aan zijn talent. En nog minder aan de zekerheid dat hij ons nog grote diensten zal bewijzen, te beginnen in deze play-offs. Youri is als een komeet omhooggeschoten en heeft onmiddellijk blijk gegeven van ontzettend veel talent. Ondanks alles heeft hij dit seizoen uitstekende prestaties geleverd. Op RC Genk bijvoorbeeld vernam hij vijf minuten voor de wedstrijd dat hij als linksback zou spelen, tegen een doorgewinterde prof als Thomas Buffel, die achteraf verklaarde dat hij enorm onder de indruk was. Youri is er in korte tijd ook in geslaagd het kritische kennerspubliek van Anderlecht achter zich te scharen. Hij heeft de paars-witte harten helemaal veroverd.”

Aan zijn lot overgelaten

Tielemans maakte zijn debuut al op de eerste speeldag. Toen Sacha Kljestan nog voor de rust uitviel tegen Lokeren, koos Van den Brom voor de 16-jarige scholier als zijn vervanger. Anderlecht verloor (2-3), maar Tielemans hield wel een eerste basisplaats over aan zijn puike prestatie. Ondanks de klinkende overwinning tegen Cercle Brugge (0-4) verdween hij daarna naar de bank. Pas twee maanden later verscheen hij nog eens aan de aftrap. Op en af ging het, tot Anderlecht in december zeven op negen pakte tegen AA Gent, Standard en Zulte Waregem, telkens met Tielemans in de basis. De club waande zich stilaan uit de problemen en met acht basisplaatsen uit 21 speeldagen op zijn teller, plus vier Champions Leagueoptredens, ging ook de jonge middenvelder vol vertrouwen de winterstop in.

Maar dan ging het fout. Anderlecht stapte met een zeperd tegen KV Mechelen het nieuwe jaar in. Tielemans lag aan de basis van de Mechelse gelijkmaker en werd gewisseld in de rust. Het jonge talent betaalde het gelag voor de pijnlijke nederlaag. Eén keer nog gunde Van den Brom hem een basisplaats, maar tegen KV Kortrijk flirtte de ploeg met een nieuw dieptepunt. Hoewel in extremis nog een gelijkspel uit de brand werd gesleept (2-2), kreeg het vertrouwen van Tielemans de genadesteek: Van den Brom zond hem naar de tribune. Pas vijf weken later zou Hasi hem tegen KV Oostende opnieuw belangrijk maken.

Kindermans: “Youri maakte tegen KV Mechelen een kleine opstellingsfout voor de zestien meter en is daar in zekere zin het slachtoffer van geworden. Hij heeft toen mentaal een tik gekregen. Drie weken later tegen Kortrijk mocht hij opnieuw starten, maar dat was niet de Youri Tielemans die we kennen. Hij speelde met angst, trapte zijn corners en vrijschoppen met ingehouden durf en gaf dat ook volmondig toe achteraf. Mechelen en Kortrijk waren leermomenten. Maar de vraag is ook: wat is er nadien tegen hem gezegd?”

Weinig. Van den Brom wisselde enkele woorden met de tiener en liet hem vervolgens aan zijn lot over. “Ik heb dat ook gehoord”, zegt Kindermans voorzichtig, want Van den Broms passage in Brussel is nog steeds een gevoelig thema. De Nederlander liet steken vallen, maar de clubdirectie koos de kant van haar coach en het oplapwerk was voor Tielemans’ entourage. Zij kregen een jongen terug die ging geloven dat hij de oorzaak was van alles wat er misliep bij Anderlecht. Kindermans: “De trainer is de baas van zijn selectie, van zijn wissels en zijn communicatie. Wij moeten ons zeker vragen stellen bij wat er is gebeurd. Ook van Dennis Praet en Massimo Bruno moeten we anderhalf jaar na hun debuut vaststellen dat ze stagneren in hun ontwikkeling. Niet dramatisch, maar toch: zij zijn niet noodzakelijk beter geworden. Daarom zullen we als club waakzamer moeten zijn in de toekomst. Vooral in de begeleiding van onze jonge talenten op het moment dat ze de stap naar de A-ploeg zetten.”

Rust in het hoofd

“De jeugd heeft ontgoocheld.” Met die vier woorden rekende voorzitter Roger Vanden Stock na het ontslag van Van den Brom afmet de nieuwe beleidslijn van zijn club. Niet de coach, niet de oudere spelers, maar de onervaren jongeren waren de oorzaak van de ellende. Kindermans voelt zich niet aangesproken: “Als ik iets met zekerheid weet, is het dat de jeugd níét heeft ontgoocheld. De voorzitter heeft zijn woorden in een bepaalde context uitgesproken. Niet de jeugd heeft ontgoocheld, maar de bepalende spelers die de jeugd de hand niet hebben gereikt om haar naar een hoger niveau te tillen. Jongens van wie wij dachten dat ze het vertrek van de drie zwaargewichten Biglia, Jovanovic en Mbokani zouden opvangen. Zij hebben het niet waargemaakt. De jeugd had geen spelers rond zich aan wie ze zich kon optrekken.”

Demy de Zeeuw speelde amper, zijn Anderlechtverhaal is over. Ook Guillaume Gillet en Sacha Kljestan mogen vrezen voor hun toekomst in Brussel. Tegen Oostende zette Hasi Gillet op de bank. De aanvoerder, die in interviews de discipline van de jonge spelers als verklaring voor het falen naar voren had geschoven, had zelf na de nederlaag tegen OHL verzaakt aan de uitlooptraining wegens zijn verjaardagsfeestje de avond voordien. Tegen Standard droeg hij toch weer de aanvoerdersband en was het Kljestan die in de rust binnen bleef. Aan Tielemans werd in beide partijen niet getornd. Hoe hij zelf aankijkt tegen zijn situatie, weten we niet. Anderlecht geeft hem niet vrij voor interviews, zelfs niet in de mixed zone na een wedstrijd. “Dat heeft niets te maken met censuur, maar alles met rust in het hoofd”, aldus woordvoerder David Steegen. “Youri moet presteren in een topsportomgeving én op school. Dat is enorm belastend: zijn programma is dubbel zo zwaar. In samenspraak met zijn ouders hebben we beslist om hem dit seizoen geen mediawerk te laten doen. Misschien dat we een uitzondering maken naar het einde van de play-offs, maar dat zal afhangen van de prestaties.”

DOOR JAN HAUSPIE

“Ook van Praet en Bruno moeten we vaststellen dat ze stagneren in hun ontwikkeling.” Jean Kindermans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content