1 NACER CHADLI

De Marokkaanse Belg speelde een jaar geleden nog bij de Nederlandse tweedeklasser AGOVV, maar schitterde dit seizoen met Twente in de Champions League, waarin hij drie keer scoorde. Onder meer zijn briljante goal tegen Tottenham Hotspur beklijft. Zelden maakte een jonge speler zo’n snelle ontwikkeling door als Chadli (22). Met zijn snelle bewegingen is hij een constant gevaar voor elke verdediging. Geen wonder dat zowel Marokko (met Erik Gerets aan het roer) als België naar zijn gunsten dingt. Chadli heeft de knoop nog steeds niet definitief doorgehakt.

2 SIMON MIGNOLET

2010 was een boerenjaar voor Simon Mignolet (22). Eerst bereikte hij met het pas gepromoveerde STVV onverwacht play-off 1, dan werd hij door zijn collega’s verkozen tot Keeper van het Jaar, vervolgens wees hij een transfer naar het nabije PSV Eindhoven af om de uitdaging in de Premier League aan te gaan bij Sunderland, en als toetje kreeg hij daar door de blessure van Craig Gordon ook nog eens meer speelkansen dan verhoopt. En die kansen greep Big Si (wie een koosnaampje krijgt, moet wel goed bezig zijn). Hij zorgde zelfs voor een evenaring van het clubrecord van Sunderland door drie wedstrijden op rij ongeslagen te blijven.

3 MEHDI CARCELA

Doet-ie het of doet-ie het niet? Of Mehdi Carcela-González (21), die drie nationaliteiten bezit (Belgisch, Marokkaans en Spaans), voor de Rode Duivels zou kiezen, was maandenlang het grote mysterie dat de Standardmiddenvelder omsluierde. In december zou hij dan toch beslist hebben om voor Marokko uit te komen. In 2010, een jaar waarin de Rouches door diepe dalen gingen, was Carcela een van de weinige lichtpunten. Maar wat voor één: behendige dribbels, goals aanbiedend aan zijn ploegmaats en vooral dit seizoen ook zelf aan het kanon. Als middenvelder is hij momenteel de topschutter van Standard.

4 MARVIN OGUNJIMI

Marvin Ogunjimi (23) lijkt al een hele tijd mee te gaan, want hij debuteerde in het seizoen 2005/06 in de hoogste afdeling. Daarna viel hij wat terug en werd hij een seizoen uitgeleend aan het Nederlandse RKC. In het seizoen van de terugkeer viel hij vooral op door zijn goals in de bekerfinale tegen zijn ex-club KV Mechelen. Vorig seizoen scoorde hij veertien keer en in het huidige vormde hij al snel een dodelijk duo met Jelle Vossen. Met zijn twee goals in zijn eerste halve interland, toen hij aan de rust inviel in Kazachstan, lijkt Ogunjimi helemaal gelanceerd te zijn.

5 DRIES MERTENS

Een kleine Leuvenaar speelt de pannen van het dak in de Utrechtse Galgenwaard. 2010 werd het jaar van de doorbraak voor Dries Mertens (23). Vorig seizoen miste hij al geen enkele (!) competitiewedstrijd en werd hij tweede in de verkiezing van de Nederlandse Gouden Schoen. In 2010/11 liet hij zijn kunstjes ook bewonderen in de Europa League: te handig en te vinnig voor menig verdediger en kwistig strooiend met assists. Vanop de flank slaagt hij er steeds meer in zijn stempel op het spelverloop te drukken. Op 1 oktober werd hij voor het eerst geselecteerd voor de Rode Duivels.

6 GOHO BI ZORO CYRIAC

Na het vertrek van Mbokani en in mindere mate Jovanovic leek Standard in het begin van het seizoen nood te hebben aan een degelijke aanvaller. Het materiaal dat voorhanden was, leek niet te voldoen en dus werden in één klap Tchité, Leye en Nong aangetrokken. Maar zie, wie speelde zich uiteindelijk in de gratie van Dominique D’Onofrio? De jonge Ivoriaan Cyriac (20). Een woelwater met tomeloze inzet en bijwijlen aartsgevaarlijk voor doel. In de heenronde scoorde hij acht keer. Helaas voor Standard zal het daarbij blijven, want Cyriac is out met een knieblessure, allicht voor de rest van het seizoen.

7 THIBAUT COURTOIS

Hij had het vorige zomer allicht niet gedacht, de piepjonge doelman van Racing Genk: dat hij onbetwiste titularis zou worden, met Genk lang op kop zou staan en samen met Mignolet genoemd zou worden als dé Belgische toekomst in de kleine rechthoek. Door de blessure van Davino Verhulst en licentieproblemen voor László Köteles koos Vercauteren al in de voorbereiding voor de opgeschoten beloftekeeper. Hij beklaagde het zich niet: Courtois (nog maar 18) heerste in de zestien, deed enkele fabelachtige reddingen en weerstond schijnbaar moeiteloos de druk die op zijn jonge schouders kwam te liggen.

8 MATTHIAS LEPILLER

Met vijf goals in drie eindrondewedstrijden had de Fransman Matthias Lepiller (22) een groot aandeel in de promotie van AS Eupen naar eerste klasse. Daar bleef hij opvallen door zijn onnavolgbare vrijschoppen. Toegegeven, hij lijkt qua postuur wat op Walter Baseggio in zijn meest geblokte jaren ( costaud zouden de Franstaligen zeggen), maar wat een traptechniek! Niet de fijne borstel zoals Baseggio die had, maar een verschroeiende en effectvolle uithaal vanop grote afstand. Zelfs de beste keepers kan hij vanaf dertig meter of meer in de problemen brengen.

9 REYNALDO

Van een lichtgewicht dat tussen de grote jongens werd weggeblazen groeide de Braziliaan Reynaldo (21) uit tot een aanvallende middenvelder die wedstrijden beslist. De huurling van Anderlecht kweekte bij Cercle Brugge body én spirit. Hij staat steviger op zijn voeten en dankzij het vertrouwen van Bob Peeters durft hij ook meer. Het resultaat is een pijlsnelle vooruitgang, die zijn aangeboren talent bevestigt. Cercle wil hem maar wat graag langer aan zich binden, maar het Astridpark lonkt natuurlijk. Reynaldo wil er graag de concurrentie met Boussoufa, Suárez en Legear aangaan.

10 DERICK TSHIMANGA

De jonge Belg Derick Katuku Tshimanga (22) dreef mee op de positieve vibes die het voetbal van Lokeren dit seizoen kenmerken. Hij groeide onder Peter Maes zienderogen uit tot een ijzersterke linksback. De beste uit de Belgische competitie, zo viel her en der te horen. In elk geval stak hij de vaardigste buitenspelers in zijn zak, zelfs de snelle Legear zag sterretjes en dat waren geen getatoeëerde. Tshimanga mocht zich verheugen in een voorselectie van bondscoach Leekens, maar tijdens de winterstage liep hij een beenbreuk op. Hij zou dus, net als Cyriac, ook goed scoren in een categorie als ‘pechvogels’.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content