Wordt Javier Saviola de nieuwe sensatie van Barcelona ?

Al maanden is hij een hot item in de Spaanse media. Javier Saviola (19, 1m70, amper 63 kg) is een Argentijn die in eigen land bekend staat als El Conejito (het konijntje). Momenteel is hij er een held, want de aanvaller leidde het elftal onder 19 naar de wereldtitel. Bovendien werd hij topscorer van het toernooi.

Saviola, een heuse ster in het Zuid-Amerikaanse voetbal, debuteerde op zijn zestiende in het betaalde voetbal bij River Plate. Oktober 1998, in zijn eerste wedstrijd, pakte hij direct een punt voor de ploeg uit Buenos Aires, door als invaller de gelijkmaker te scoren. Ramon Diaz, ex-Argentijns international en coach van River Plate, kwam al snel onder de indruk van het jonge aanvalsduo van zijn ploeg. ” Pablo Aimar en Javier Saviola vormden een superieur koppel,” sprak hij, “net zoals Diego Maradona en ik dat vormden in de nationale ploeg, toen we in 1978 de wereldtitel veroverden.”

De kleine Saviola, die indruk maakte met zijn verschroeiend schot, speelde voor zijn achttiende al vijftig wedstrijden. Amper een jaar later werd hij al uitgeroepen tot beste speler van Zuid-Amerika. “Het gaat allemaal zo snel”, zei hij. “Ik heb twee titels gewonnen met River Plate en was al eens topscorer. Ik mag niet klagen. Het gaat uitstekend.” Dat was ook bondscoach Marcelo Bielsa opgevallen. Als negentienjarige debuteerde Saviola in de nationale ploeg, aan de zijde van zijn grote idool Ariel Ortega. “Om eerlijk te zijn, ik kan het nog altijd niet geloven. Vijf, zes jaar geleden stond ik nog naar hem te kijken.”

Saviola wilde maar al te graag naar Spanje en koos voor Barcelona. Er gaan verhalen dat hij eigenlijk vorige zomer al de overstap zou maken, maar dat zijn ouders er toen op aandrongen dat hij bij River Plate bleef en zijn school afmaakte. Dat laatste heeft hij inmiddels gedaan. Daarom werkten de bestuursleden van los Millonarios mee aan zijn overgang naar Catalonië. Daar veroverde hij inmiddels al de harten van de socio’s. Met Kluivert vormt hij het aanvalsduo; in de voorbereiding scoorde hij naar hartenlust. Ondertussen is hij even teruggekeerd naar Argentinië, waar zijn vader ernstig ziek te bed ligt.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content