In een poging om de bovenhand te nemen stelt de Franse tabletproducent vandaag een ruim aanbod van zeven (numerieke) tablets voor. Topper van dat gamma is de 101 G9, die trouwens 1cm meer diagonaal heeft dan de iPad. Dat surplus aan oppervlakte maakt het lezen op websites en het bekijken van (HD) video's veel aangenamer. Daar komt nog eens bij dat je de 101 G9 makkelijk verticaal kunt houden en dat je vanuit nagenoeg elke hoek een goed zicht op het scherm hebt - in tegenstelling tot sommige andere tablets waar je alleen goed op ziet als je er recht voor zit. Een van de minpunten is evenwel dat hij minder goed in de hand ligt dan bijvoorbeeld de iPad. Die grotere oppervlakte, in combinatie met de twee vrij hoge randen, maakt dat je amper aan het midden van het scherm kunt als je de 101 G9 horizontaal vasthoudt. En dat is dus lastig als je snel iets wilt intypen terwijl je de tablet vasthoudt.

Daar komt nog eens bij dat je vaak onbewust en zonder dat je het wilt een of andere sneltoets activeert, vooral de volumeknop en de on-offknop zijn gevoelig en slecht gepositioneerd. Voorzichtigheid is dus geboden. Net zoals geduld overigens. Want het duurt bij de 101 G9 wel net iets langer dan bij de iPad om van landschapsmodus naar portretmodus over te schakelen. Ook het naar beneden scrollen op een web-site zorgt weleens voor wat vertraging. Wat de reactiviteit betreft, is de 101 G9 dus wel enigszins een tegenvaller.

Ondanks die minpunten blijft het natuurlijk wel zo dat Archos de enige producent is die een tablet van dit niveau aanbiedt voor niet meer dan 299 euro. Ga je kijken bij de rechtstreekse concurrenten (Samsung, Sony, ...) dan zie je dat de prijzen daar rond de 500 euro draaien. Als je de Archostablets vergelijkt met goedkopere - made in China - alternatieven van 199 euro komen ze daar steeds als winnaar uit. Wat helemaal leuk is, is dat wanneer je hem via een HDMI aansluit op je televisietoestel, dat hij zich dan via een smartphone als multimediastation zal gedragen. Kortom, een betrouwbare tablet die de leuke eigenschap bezit geen last te hebben van vettige vingerafdrukken op het scherm. Voeg daarbij de optie om voor een meerprijs van 50 euro een 3G USB-stick te kunnen gebruiken en je weet dat je met een Archostablet goed zit, al zeker binnen die prijsklasse.

DOOR MICHI-HIRO TAMAÏ

In een poging om de bovenhand te nemen stelt de Franse tabletproducent vandaag een ruim aanbod van zeven (numerieke) tablets voor. Topper van dat gamma is de 101 G9, die trouwens 1cm meer diagonaal heeft dan de iPad. Dat surplus aan oppervlakte maakt het lezen op websites en het bekijken van (HD) video's veel aangenamer. Daar komt nog eens bij dat je de 101 G9 makkelijk verticaal kunt houden en dat je vanuit nagenoeg elke hoek een goed zicht op het scherm hebt - in tegenstelling tot sommige andere tablets waar je alleen goed op ziet als je er recht voor zit. Een van de minpunten is evenwel dat hij minder goed in de hand ligt dan bijvoorbeeld de iPad. Die grotere oppervlakte, in combinatie met de twee vrij hoge randen, maakt dat je amper aan het midden van het scherm kunt als je de 101 G9 horizontaal vasthoudt. En dat is dus lastig als je snel iets wilt intypen terwijl je de tablet vasthoudt. Daar komt nog eens bij dat je vaak onbewust en zonder dat je het wilt een of andere sneltoets activeert, vooral de volumeknop en de on-offknop zijn gevoelig en slecht gepositioneerd. Voorzichtigheid is dus geboden. Net zoals geduld overigens. Want het duurt bij de 101 G9 wel net iets langer dan bij de iPad om van landschapsmodus naar portretmodus over te schakelen. Ook het naar beneden scrollen op een web-site zorgt weleens voor wat vertraging. Wat de reactiviteit betreft, is de 101 G9 dus wel enigszins een tegenvaller. Ondanks die minpunten blijft het natuurlijk wel zo dat Archos de enige producent is die een tablet van dit niveau aanbiedt voor niet meer dan 299 euro. Ga je kijken bij de rechtstreekse concurrenten (Samsung, Sony, ...) dan zie je dat de prijzen daar rond de 500 euro draaien. Als je de Archostablets vergelijkt met goedkopere - made in China - alternatieven van 199 euro komen ze daar steeds als winnaar uit. Wat helemaal leuk is, is dat wanneer je hem via een HDMI aansluit op je televisietoestel, dat hij zich dan via een smartphone als multimediastation zal gedragen. Kortom, een betrouwbare tablet die de leuke eigenschap bezit geen last te hebben van vettige vingerafdrukken op het scherm. Voeg daarbij de optie om voor een meerprijs van 50 euro een 3G USB-stick te kunnen gebruiken en je weet dat je met een Archostablet goed zit, al zeker binnen die prijsklasse. DOOR MICHI-HIRO TAMAÏ