De Rode Duivels kennen hun tegenstanders in de aanloop naar het WK 2018 in Rusland. Wakker liggen ze nog lang niet van de opdrachten. Als reekshoofd kan je weinig gebeuren. Zeker als de FIFA om financiële redenen beslist dat Italië en Frankrijk in een groep met zes moeten spelen en België een van de weinige reekshoofden was die niet in een poule met zes hoefde. Of hoe een kleine tv-markt een voordeel kan worden.

De loting maakte nog eens duidelijk hoe belachelijk de FIFA-ranking is. Argentinië werd tweede op het Zuid-Amerikaans kampioenschap, maar springt desondanks over België en Duitsland naar de eerste plaats in de wereld. Wales klom dankzij de zege tegen de Rode Duivels van 22 naar 10 en staat voor Frankrijk, Italië en regerend Europees kampioen Spanje. Een ‘land’ dat al 57 jaar wacht op kwalificatie voor een EK of WK was in Sint-Petersburg reekshoofd.

De UEFA houdt er andere criteria op na dan de FIFA en de Rode Duivels moeten zich herpakken om reekshoofd te zijn op de eindronde van het EK 2016. Zich met de hakken over de sloot plaatsen voor het EK van volgend jaar in Frankrijk zou onvoldoende kunnen zijn.

Marc Wilmots leeft met gemengde gevoelens naar de komende opdracht tegen Bosnië-Herzegovina toe en dat niet vanwege het feit dat de Bosniërs ook in de volgende campagne bekampt moeten worden. Een groot aantal Rode Duivels maakte deze zomer een overstap naar een grotere club. Een promotie die aangeeft dat ‘onze jongens’ hoog scoren in het clubvoetbal. Velen zullen straks echter moeten knokken voor een basisplaats.

Vaak zelfs tegen elkaar. Jason Denayer, die terugkeert naar Manchester City, kan uitgroeien tot een concurrent voor Vincent Kompany. Hetzelfde geldt voor Toby Alderweireld, die vooral hoopt bij Tottenham naast Jan Vertonghen te kunnen spelen. Zoals enkele jaren geleden bij Ajax.

Divock Origi kan na een rotseizoen in Rijsel eindelijk naar Liverpool, maar vindt daar mogelijk Christian Benteke op zijn weg. De Liverpudlians moeten zich herpakken na een kwakkelseizoen. En dat zonder Steven Gerrard en Raheem Sterling.

De jonge spits verhuist naar Manchester City voor 75 miljoen euro en het grootste deel van dat bedrag werd gebruikt om Benteke los te weken bij Aston Villa. De Belg is met een transferbedrag van 49,5 miljoen euro de op één na duurste aankoop aan de Mersey en moet in de voetsporen treden van illustere voorgangers als Fernando Torres en Luis Suárez. Opmerkelijk ook dat coach Brendan Rodgers na het vertrek van Andy Carroll riep dat een ouderwetse targetspits niet bij zijn speelstijl paste. De druk op de schouders van Benteke zal enorm zijn, vooral omdat met Roberto Firmino en Danny Ings nog meer aanvallers werden aangetrokken. Rodgers heeft veertien kandidaten voor zes offensieve posities.

Je hoeft echter niet te verhuizen om meer concurrentie op je bord te krijgen. Marouane Fellaini was de voorbije maanden geregeld de redder van Manchester United, maar dreigt weggespoeld te worden onder de koopwoede van Louis van Gaal. Michael Carrick is weer fit en met Sebastian Schweinsteiger en Morgan Schneiderlin werd het middenveld flink versterkt. Fellaini mocht in de voorbereiding, ook vanwege een schorsing bij de start van de competitie, slechts een halfuurtje spelen en dan nog vanwege een blessure van Schweinsteiger. Adnan Januzaj moest vaststellen dat nieuwkomer Memphis Depay al hoger scoort in de pikorde.

Mogelijk verkassen nog meer Rode Duivels de komende weken. Kevin De Bruyne wordt al geruime tijd bij Manchester City genoemd. Een goed idee? Volgens José Mourinho kan de Gentenaar niet omgaan met de druk die heerst in een ruime kern. In het Etihad Stadium lopen al tien middenvelders, bijna allemaal internationals, rond.

Er is echter ook goed nieuws voor de bondscoach. Moussa Dembélé trekt mogelijk naar Sunderland en zou van Dick Advocaat ongetwijfeld heel wat meer speeltijd krijgen dan op White Hart Lane. Pas echt positief is dat Thomas Vermaelen vorige zaterdag een uur opdraafde met Barcelona tegen Manchester United. De Rode Duivels zullen hem kunnen gebruiken tegen Bosnië-Herzegovina, dat over een goede maand in Brussel zowat zijn laatste troef uitspeelt.

DOOR FRANÇOIS COLIN

‘Rode Duivels dreigen concurrenten van elkaar te worden.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content