Van WK-revelatie naar Ligue 1-flop: wat is er het voorbije seizoen in Frankrijk met Divock Origi gebeurd? Een stem uit de kleedkamer van Lille OSC en één uit de technische staf van de Rode Duivels.

Zowat iedereen schrok toen Marc WilmotsDivock Origi in zijn WK-selectie opnam: pas 19 en niet eens vaste basisspeler bij Lille OSC. Sommige Rode Duivels kenden hem zelfs niet. Maar in Brazilië werd hij een revelatie en daarna tekende de jongste Belgische WK-debutant én WK-doelpuntenmaker voor vijf jaar bij Liverpool. LOSC kreeg zo’n 13 miljoen euro. Het bekwam ook dat het zijn nummer 27 nog een seizoen mocht houden. Onder die absolute voorwaarde was het trouwens aan de transferonderhandelingen begonnen. In januari deed Liverpool een poging om Origi toch vervroegd naar Anfield Road te halen, maar LOSC vroeg daarvoor nog eens 6 miljoen euro en tijd om een vervanger te vinden. Origi moest alweer bij LOSC blijven. Toen hij halfweg maart drie keer scoorde tegen Stade Rennes was het van 27 september geleden dat hij in de Ligue 1 nog een goal had gemaakt. Intussen was hij zelfs al door het eigen publiek uitgefloten geweest. Uiteindelijk eindigde hij het seizoen met acht competitiedoelpunten, drie meer dan het jaar ervoor. Maar dat belette niet dat France Football hem een van de meest overschatte spelers van de Franse competitie noemde en dat L’Equipe hem in zijn flopelftal zette. Hoe komt dat?

Druk

“De situatie was voor iederéén moeilijk”, zegt David Rozehnal (34), centrale verdediger van LOSC die ook al voor Club Brugge, PSG, Newcastle, Lazio Roma en Hamburg speelde. “Divock speelde zeker niet altijd goed, maar dat deed de ploeg ook niet. Niemand speelde even goed als het seizoen ervoor. Defensief waren we goed, als team, maar we scoorden niet. Salomon Kalou werd verkocht aan Hertha BSC, daardoor was er minder concurrentie voorin en is Divock meer beginnen te spelen. Maar Kalou scoorde veel en nu keek iedereen daarvoor naar Divock, zeker na het WK, maar dat lukte niet zo best. En goals zijn belangrijk voor hem, voor zijn vertrouwen en voor zijn spirit. Zonder goals begint een spits snel te denken: waarom scoor ik niet, wat is de reden dat ik niet hetzelfde niveau haal als voorheen? Divock kan zeker diep in de spits spelen. Maar ik vind dat hij ook nuttig kan zijn op de flank, van waar hij zijn tegenstander kan uitdagen. Daar beslist de trainer over en zijn keuze moet hij aanvaarden, dat zal in de toekomst niet anders zijn. In Engeland zullen ze hem ook weleens op links en op rechts zetten. Dan zal hij ervoor moeten knokken en niet te veel moeten denken: is dat goed voor mij of niet?

“Divock is een speler met veel kwaliteiten en een mooie toekomst, maar hij is natuurlijk nog heel jong en misschien was de druk op hem te groot. Ik weet niet of het goed voor hem is geweest om een transfer naar Liverpool te maken en dan toch nog een jaar bij Lille te moeten blijven. Misschien zaten z’n gedachten al wat in Engeland, al wou hij er bij ons ook wel het beste van maken. Maar misschien wilde hij in het begin wel vijftien goals maken in de eerste vijftien wedstrijden. Soms zei ik hem dat het beter is om de eerste vijftien à twintig minuten simpel te spelen en zo vertrouwen op te bouwen en daarna eens te proberen een man te passeren. Als je meteen probeert iedereen voorbij te lopen en je verliest een paar keer de bal, verhoog je alleen nog maar de druk op jezelf.

“Het was moeilijk voor hem. Hij deed het goed op het WK, werd in België een ster en voor het brein van zo’n jonge speler is het niet makkelijk om met de impact van al die aandacht om te gaan. In zijn hoofd kan ik niet kijken, maar we spraken wel al enkele keren over de Premier League. Ik zei hem dat hij zijn hoofd vrij moet maken en dat hij bij Liverpool vanaf nul moet starten. Dat hij daar al goed voorbereid aan de start van het seizoen moet komen, hard moet werken, ook voor het team, en dat moet blijven doen. Want wie daar niet presteert, vliegt op de bank. Wie je ook bent. Ik ben er zeker van dat hij dan zijn kwaliteiten zal kunnen tonen en zo een grote speler kan worden. Op training voetbalde ik bijna elke dag tegen hem en hij is heel moeilijk te bespelen. Hij is snel, sterk, technisch echt goed én hij gaat de strijd aan. Ik sluit niets uit. Zie wat er met Eden Hazard is gebeurd eenmaal hij voor het team is beginnen te werken. Hij is bij Lille wel pas vertrokken nadat hij in Frankrijk enkele jaren op een heel hoog niveau presteerde. Dan is het makkelijker om die stap naar de Premier League te zetten. Of het voor Divock te snel gaat, moeten we afwachten. Het is aan de mensen rond hem, zijn familie en zijn manager, om hem te helpen.”

Steun

“Divock is een jongen die in 2014 een hele ontbolstering kende, bij Rijsel en bij de Rode Duivels”, zegt assistent-bondscoach Vital Borkelmans. “Wat er het voorbije seizoen is gebeurd, is op zijn leeftijd vrij normaal. Lille maakte bovendien een heel moeilijk seizoen door. De club moest op zoek gaan naar nieuwe investeerders, de ploeg had het heel lastig en de coach koos voor defensieve zekerheid. Christian Benteke maakte bij Aston Villa hetzelfde mee. Pas onder de nieuwe trainer kwam hij tot rendement. Omdat er vanaf dan meer in functie van hem werd gespeeld. Destijds speelde Rudi Garcia bij Lille in functie van Eden Hazard. Hij steunde hem en daardoor kon Eden de ploeg met zijn talent een meerwaarde geven. Dat gebeurde niet zo met Divock. Bovendien weten de tegenstanders intussen wat hij kan en houden ze daar rekening mee. Ik vind het jammer dat een jongen van nog altijd maar net twintig kop van Jut moet zijn. Dat is niet eerlijk. Als zo’n jong talent in een dip geraakt, is het aan de coach om hem bij te staan. In welke mate dat bij Lille is gebeurd, weet ik niet.

“Maar ik vind dat hij dat allemaal goed doorstond. Hij bleef er vrij rustig bij. De bondscoach en ik staan altijd in contact met de spelers en het viel ons telkens op hoe nuchter Divock is. Hij weet wat hij kan en wat hij niet kan en hij wil altijd het beste voor de ploeg waarvoor hij speelt. Hoe hij deze moeilijke periode doorstond, vind ik heel sterk. Hij ging door een proces waarin hij ervoer hoe snel het kan keren: van held in een mum van tijd naar antiheld van diezelfde club. Het maakte hem nog rijper en sterker. Door zijn nuchterheid pakt hij elke ervaring mee die hij kan. Dit is een negatieve ervaring waar hij positief op moet reageren en dat doet hij schitterend. Het was gewoon een slecht jaar voor Lille. Als je voor geen 220 volt kunt zorgen, kan je geen lamp van 220 volt laten branden. Zonder voeding kan je niet scoren. Dat was het grote probleem van Lille.”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“In Engeland zullen ze hem ook weleens op links en op rechts zetten. Dan zal hij niet te veel moeten denken: is dat goed voor mij of niet?” David Rozehnal

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content