Alberto Gilardino ontpopt zich dit seizoen tot de beste Italiaanse doelpuntenmaker.

Tot afgelopen zondag bezette Alberto Gilardino de tweede plaats in de Italiaanse topschutterslijst na Andriy Shevchenko. De spits van Parma, die volgende week zijn 22e verjaardag viert, is een van de revelaties van het seizoen. Hoewel hij met zijn 1 meter 84 en 78 kilogram aan zijn idool Gianluca Vialli doet denken, valt hij met niemand beter te vergelijken dan met Pippo Inzaghi. Net als de aanvaller van de rossoneri evolueert hij constant op de rand van de buitenspelval en is hij technisch geen echte kraan. Hij legt de nadruk op de snelheid van uitvoering, maar zal niet proberen een tegenstander te dribbelen of de korte combinatie op te zoeken. Hij neemt liever de bal in de vlucht mee om vanuit alle posities op doel te schieten.

Parma is al lang gecharmeerd door de capaciteiten van Gilardino. Het bestuur van de ploeg vond echter dat hij nog te frêle was en besloot hem te verhuren aan andere clubs. Hoewel hij in het seizoen 1999-2000 zeventien wedstrijden speelde voor Piacenza en drie keer scoorde, leek Gilardino er niet langer aan de bak te zullen komen. Daarom verhuurde Parma hem aan Hellas Verona, waar hij twee seizoenen bleef. In 2002 keerde hij terug naar Parma, waar hij in 24 wedstrijden vier keer scoorde.

Onlangs liet Juventus weten dat het aan hem denkt als opvolger voor de zo goed als zeker vertrekkende spits David Trezeguet. Toen hij dat vernam, was Gilardino de koning te rijk. “Ik ben altijd supporter geweest van Juve en sliep als jongetje zelfs met het zwart-wit gestreepte truitje.” Het blijft echter afwachten of hij naar Turijn vertrekt om er te spelen of om er op de bank te zitten zoals Marco Di Vaio of Fabrizio Miccoli. Hoewel die twee het beste van zichzelf geven telkens ze een kans krijgen, hebben ze sinds hun transfer nog niet veel progressie gemaakt, terwijl ze toch al rijper waren dan Gilardino nu is.

CRISTIANO DONI, de middenvelder van Sampdoria, die kloeg over pijn aan de linkerenkel, werd geopereerd. Voor hem is het seizoen gedaan. RUBENS MALDONADO van tweedeklasser Venetië kreeg een jaar schorsing omdat hij in een wedstrijd tegen het Siciliaanse Messina de scheidsrechter een trap gaf. De 2-1-overwinning van de Sicilianen in die wedstrijd werd niet gehomologeerd. De straf die de Uruguayaanse verdediger kreeg, is de strengste die na de oorlog in de Italiaanse eerste en tweede klasse werd uitgesproken.

TOPSCHUTTERS : 1. Shevchenko (AC Milan) 21 goals ; 2. Totti (AS Roma) 20 goals ; 3. Gilardino (Parma) 19 goals ; 4. Chevanton (Lecce) 17 goals ; 5. Trezeguet (Juventus) 16 goals.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content