KV Kortrijk zal binnenkort Franse lessen voorzien om het Frans van A-kernspelers die het onvoldoende spreken te verbeteren. Waarbij je je de vraag kunt stellen: waarom niet spelers die weinig of geen Nederlands spreken Nederlands leren? “Omdat in Kortrijk Frans de voertaal is”, zegt hoofdtrainer Hein Vanhaezebrouck. “Meer dan de helft van mijn kern spreekt Frans en ook de vijf Nederlandstaligen trekken hun plan in het Frans. Het is voor de vijf Engelssprekenden dat we het doen: Keet, Pavlovic, Carevic, Mitrovic en Zukanovic. De vraag is trouwens gekomen van onder meer Keet en Pavlovic.”

Dat in een Vlaamse club Frans de voertaal is, stoort Vanhaezebrouck niet. “Neen, ik ben geen Vlaams Belangstemmer en ik ben ook niet voor de onafhankelijkheid van Vlaanderen”, zegt hij. “Pas op, ik pleit voor meer Vlamingen, hoor. Ik vind dat zij minstens de helft van de groep zouden moeten uitmaken, omdat dat de band met het volk uit Kortrijk en omstreken steviger maakt. Maar dan nog zou Frans misschien de voertaal blijven. Bijna alle Vlamingen spreken Frans en dat is een groot pluspunt voor ons. Maar dat betekent niet dat ze onder elkaar geen Nederlands meer mogen spreken. Onderling spreekt iedereen de taal die hij wil. Het is hier niet zoals je in Duitsland weleens hoort, dat er in de kleedkamer niets anders dan Duits gesproken mag worden.”

Een medewerker van KVK die daarvoor geschoold is, zal een paar keer per week Franse les geven aan geïnteresseerde A-kernspelers. “De bedoeling is om Frans te leren dat bruikbaar is in het voetbal maar ook in het dagelijks leven, zodat ze hier in de stad beter hun plan kunnen trekken”, zegt Vanhaezebrouck. “Maar ook Belgen die al voldoende Frans spreken, mogen komen om het nog te verbeteren. Wij beschikken niet over de middelen om dat te doen, maar zeker in topclubs zou je eigenlijk een heel gamma aan taallessen moeten voorzien waaruit spelers verplicht een paar uurtjes per week moeten kiezen. Veel profspelers, die toch over veel vrije tijd beschikken, kunnen daarvoor een duw in de rug gebruiken. Er zijn er hier die zich vervelen en dan maar in de stad rondslenteren. Dan zeg ik: leer talen, dat komt zeker van pas, tijdens en ook na je carrière!”

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

“In Kortrijk is Frans de voertaal.” HEIN VANHAEZEBROUCK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content