Vorige week dinsdag vierden de Kosovaren de zesde verjaardag van hun onafhankelijkheid. Op 5 maart wordt in de Kosovaarse stad Mitrovica, waar een brug het Servische en het Albanese stadsdeel verbindt, de allereerste erkende vriendschappelijke interland gespeeld, tegen Haïti. Op 13 januari zette de FIFA het sein daarvoor op groen. In mei 2008 gaf de wereldvoetbalbond nog een negatief antwoord op de Kosovaarse vraag om lid te worden, omdat te weinig landen en internationale instanties toen het kersverse land erkend hadden. Vandaag is Kosovo door 105 landen erkend, waaronder de VS en 23 van de 28 EU-landen (niet door Spanje, Griekenland, Slowakije, Cyprus en Roemenië). Het heeft al zeven jaar een eigen competitie, de Raiffeisen Superliga, waarin FC Prishtina al vier van de zes titels won.

In het verleden speelde Kosovo al een paar geïmproviseerde (want niet door de FIFA erkende) interlands tegen Monaco en Saoedi-Arabië.

Vooral in Zwitserland letten ze heel goed op voor wat er gaat gebeuren. Liefst vier Zwitserse internationals die straks meegaan naar het WK, zijn afkomstig uit Kosovo en zouden bij een erkenning door de FIFA wel eens van team kunnen veranderen: het gaat om Xherdan Shaqiri (Bayern), Valon Behrami (Napoli), Granit Xhaka (Mönchengladbach) en Taulant Xhaka (Basel). De Kosovaarse bondsvoorzitter sinds 2005, Fadil Vokrri, eind jaren tachtig en begin jaren negentig zelf speler van Partizan Belgrado, Nîmes, Fenerbahçe en twaalf keer Joegoslavisch international, haastte zich al te zeggen dat hij niet van plan is om de Zwitserse Kosovaren uit de Zwitserse ploeg weg te lokken.

Ook de helft van het Albanese elftal is afkomstig uit Kosovo, hoewel Kosovo zelf slechts 1,8 miljoen inwoners telt. Dat geldt onder meer voor doelman Samir Ujkani, tegenwoordig uitkomend voor de Italiaanse tweedeklasser Palermo en ooit uitkomend voor Harelbeke (en later Anderlecht) waar zijn familie terechtkwam, maar ook voor de Albanese kapitein Lorik Cana en doelman Etrit Berisha (beiden Lazio).

Dé vraag is of Adnan Januzaj overweegt om voor het geboorteland van zijn vader (die later verhuisde naar Brussel) uit te komen, maar dat laat de familie voorlopig in het ongewisse. De interland tegen Haïti zal hij in ieder geval aan zich voorbij laten gaan.

Veel haast is er ook niet bij. Zolang Kosovo geen lid is van de FIFA (en dat kan het niet worden voor het lid is van de UNO), kan het alleen maar vriendenmatchen spelen en niet deelnemen aan grote kwalificatietoernooien. “Ons doel is de kwalificatiefase voor het WK in Rusland 2018”, zegt bondscoach Albert Bunjaku, die voor zijn aanstelling in 2009 clubtrainer was van het Zweedse Kalmar FC.

Voor de interlands stelde de FIFA enkele beperkingen in. Er mogen geen vlaggen gehesen worden, er mag geen volkslied gespeeld worden en Kosovo mag niet aantreden tegen andere voormalige lidstaten van Joegoslavië. Nochtans stelde Fadil Vokrri drie jaar geleden al voor om een wedstrijd tegen Servië te spelen. In oktober 2013 nodigde Sepp Blatter de Servische en de Kosovaarse bondsvoorzitter uit naar Zürich. Ze staan met zijn drieën handenschuddend op de foto, maar een concrete datum voor zo’n bewogen match is nog niet vastgelegd.

DOOR GEERT FOUTRÉ

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content