Het transferhuiswerk was na de twaalfde plaats vorig seizoen en het vele experimenteren met de veldbezetting tijdens play-off 2 gemaakt door trainer Chris Janssens. Alleen over de toekomst van doelman Eiji Kawashima bestond onduidelijkheid, terwijl dure contracten (zoals Wesley Sonck) of spelers met een onvoldoende ( Stein Huysegems en Gonzague Vandooren) werden doorgestuurd. Maar sinds het begin van de voorbereiding stapelden de (kop)zorgen zich op.

VERDEDIGING

Aanvoerder Kawashima vertrok naar Standard, waardoor onder de lat de keuze zich opdrong tussen de talenten Matz Sels en Nathan Goris. Aangezien Sels verder staat in zijn ontwikkeling en zich heel sterk toont op hoge ballen en in een-tegen-eensituaties werd door de technische staf snel duidelijkheid verschaft over de bestaande hiërarchie.

Op de rechtsachter bestaan er verschillende mogelijkheden. De geblesseerde Lance Davids is net als Miguel Dachelet (beter centraal, ook aan de linkerkant) een optie, maar Kris De Wree toonde zich verstandiger en betrouwbaarder defensief dan Ibrahim Ayew. Hij verzamelde de meeste speelminuten en heeft ervaring. Na de zware knieblessure van Frédéric Frans en het langdurige letsel van de linksvoetige Arjan Swinkels (scheur achterste meniscus) – beiden zijn maanden out – wordt er centraal gerekend op de kracht en gestalte van Dachelet en Karim Saïdi. Maar ook de Tunesiër bleek niet helemaal fit door een aanslepend adductorenletsel. Daarom wordt gerekend op de komst – weliswaar pas begin augustus – van de struise Egyptische international Ahmed ‘Okka’ Said van zusterclub Wadi Degla. Lennert Vanherbergen is een wissel op de toekomst.

Jonas Heymans bewees dat hij door zijn snelheid en stevigheid in de duels ook centraal zijn mannetje kan staan. Maar de jeugdinternational moet het als linkerverdediger afleggen tegen Ahmed Samir Farag. De Egyptische international kan de gehele flank bestrijken, beschikt over een fluwelen traptechniek en is vooral technisch sterk.

MIDDENVELD

De stijlrijke en eenvoudig spelende Thomas Wils kan op zijn eentje controlerend acteren, afhankelijk van de sterkte bij de tegenstander, maar kan ook de steun krijgen van de vooral fysiek spelende Benjamin Lambot. Alleen moet de nieuwkomer positioneel verbeteren, want hij verbruikt nog te veel (nutteloze) energie en wil te aanvallend voor de dag komen. De linksvoetige Geoffry Hairemans toonde een groot loopvermogen en veel balvastheid, maar zal net als Noel Nyason en Glenn Claes geduld moeten oefenen.

In steun van de diepe spits is het ook mogelijk om te kiezen voor twee infiltreurs. Milos Maric zette zichzelf buitenspel door openlijk te verklaren dat hij naar Lokeren wil. Cofie Bekoe, Yasser Hussein en Daylon Claasen (vanop rechts het gevaarlijkst vorig seizoen) zijn pocketvoetballers, de mannen van de actie die door hun beweeglijkheid moeilijk te verdedigen zijn. Maar aangezien Soufiane Bidaoui, normaal de vaste man vanop links, met Marokko tot midden augustus in Londen vertoeft op de Olympische Spelen, moet er geschoven worden. Dodo Elgabas, die door interlandverplichtingen slechts vijf dagen vakantie had, kreeg een aangepast trainingsprogramma. Door zijn polyvalentie kan de snelle Egyptenaar op de flanken of als diepe aanvaller worden uitgespeeld. Joeri Dequevy toonde zijn goede wil en meer alertheid, maar moet offensief nog dreigender worden. De jonge Nick Spaenhoven krijgt tijd.

AANVAL

De Bulgaarse stormram Kostadin Hazurov bleek erg trefzeker in de voorbereidingsduels. Hij moet fungeren als aanspeelpunt, kaatsen en vanop de flanken ballen krijgen om zijn gestalte en kopbalsterkte optimaal te benutten. Stand-in Jason Adesanya toonde zijn opportunisme tijdens play-off 2. Hij is een lichter type en werkt volop aan zijn (lichamelijke) aandachtspunten, zoals een goede balaanname en -afscherming. Er wordt ook nog gezocht naar een spits met explosiviteit en diepgang.

CONCLUSIE

De eerste competitieweken beloven zwaar te worden voor de jonge spelersgroep, gezien het programma (in augustus naar AA Gent en RC Genk, thuis tegen Standard) en het feit dat er – vooral verdedigend – nog weinig automatismen overblijven. Zodra de meeste routiniers terugkeren, wordt gehoopt om zo snel mogelijk de veilige zone te bereiken.

DOOR FRÉDÉRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content