Toen Sterrebeek onlangs in eerste provinciale Brabant met 1-7 verloor van Woluwe-Zaventem, kwam dat extra hard aan. Twee jaar geleden stelde de burgemeester van Zaventem (waartoe Sterrebeek behoort) de verschillende clubs in zijn gemeente voor samen te gaan en één sterke club te vormen die kon uitgroeien tot een ambitieuze vierdeklasser. De toenmalige voorzitter van Sterrebeek, tevens hoofdsponsor, had daar wel oren naar. Een plaatselijk actiecomité, bestaande uit oud-spelers en sympathisanten, ijverde opdat de voetbalclub in Sterrebeek zou blijven en nam de club die net was teruggekeerd van tweede naar eerste provinciale over. Het eigen stadion aan de Tramlaan, het Kuipke, voldoet niet aan de vereisten voor vierde klasse en verhuizen naar een andere gemeente vond Sterrebeek geen optie, zegt secretaris en ex-speler Marc Ceuppens, die net als de andere bestuursleden uit dat actiecomité van de ene dag op de andere zonder ervaring moest leren hoe een club te runnen. Zonder Sterrebeek en Nossegem, dat ook weigerde, gingen Sint-Stevens-Woluwe en Zaventem alleen samen, maar de verhoopte sprong naar bevordering kwam er nog niet.

Een mooie tribune zoals Sterrebeek er één heeft, zou de fusieclub best ook willen. Die extra verdieping boven de kleedkamers bouwde de gemeente Zaventem tien jaar geleden. Het veld is erg klein en biedt bij mogelijke promotie niet de vereiste uitbreidingsmogelijkheden. Het ligt in het dorpscentrum, gekneld tussen de Pancratiuskerk en de Tramlaan, die de verbinding vormt tussen Kraainem en de E40 Brussel-Leuven.

Het grootste probleem bij de voetbalterreinen in Sterrebeek is de vochtige ondergrond na het rooien van een stuk bos op moerasgrond. Een paar jaar geleden bracht een nieuwe drainage op het hoofdterrein de oplossing. Tijdelijk week de eerste ploeg uit naar het jeugdterrein aan de Zeenstraat, waar het naast de andere sportieve trekpleister van de gemeente ligt, tennisclub Het Zeen, met meer dan 1000 leden de op één na grootste VTV-club in Vlaams-Brabant.

De thuiswedstrijden van Sterrebeek, dat ontstond in 1925 en twee jaar later tot de KBVB toetrad met het stamnummer 1002, lokken gemiddeld 140 tot 200 toeschouwers, de derby tegen Woluwe-Zaventem 350. Niet slecht voor een gemeente van 5500 inwoners.

Na de overname door het actiecomité liep het even verkeerd. Aan het eind van het eerste seizoen zakte de ploeg, nadat zij alle punten verloren die werden behaald met een nieuwe speler die overgekomen was van… Zaventem. Omdat diens naam in de aansluitingskaart verkeerd was gespeld, was die officieel niet uitgeschreven bij Zaventem en dus niet speelgerechtigd. Sterrebeek reageerde sportief op de opgelegde degradatie : het werd meteen opnieuw kampioen en is nu een stevige middenmoter in eerste provinciale.

GEERT FOUTré

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content