KRC Genk – Info

© getty

Nieuwkomer – Nicolás Castro

Hoe KRC Genk uitkwam bij de 21-jarige Argentijnse middenvelder Nicolás Castro? ‘Zoals gewoonlijk: eerst via video, dan live scouting’, zegt Head of Football De Condé. ‘We volgden hem al bijna een jaar, maar gingen er va uit dat hij deze zomer naar Eintracht Frankfurt zou gaan.’ Maar de deal tussen Castro’s club en Frankfurt, geraamd op zo’n vier miljoen euro, sprong eind juni onverwacht af, toen alles rond was en enkel de handtekeningen nog moesten gezet worden. Toen ging Frankfurt plots voor de meer ervaren 30-jarige Mario Götze van PSV. De club van Castro, Newell’s Old Boys, was not amused en dreigde met een klacht. Toen Genk zich meldde, deden de Argentijnen dan ook niet moeilijk. In die zin is de aanvallende middenvelder voor de Limburgse club een opportuniteit, waar het tot voor kort meende niet aan te kunnen. De onverwachte move en de financiële toestand in Argentinië, een land dat kreunt onder de armoede, maakten dat zo’n jonge beloftevolle Zuid-Amerikaanse speler uit een groot voetballand plots wel haalbaar is voor een club als Genk. ‘Pakweg vijf jaar geleden hadden we er niet aan hoeven denken dat we zo’n speler op de Argentijnse markt konden halen. Die markt is de laatste paar jaar volledig veranderd’, aldus nog De Condé.

Bilal El Khannouss
Bilal El Khannouss© photonews

Genk ziet Castro als een echte nummer acht, een aanvallende middenvelder. Hij is een fysiek sterke speler die een goeie trap op doel heeft met zowel de linker- als de rechtervoet. Castro moet zorgen voor doelpunten vanuit de tweede lijn; het gevaar dat Genk vroeger kon creëren met Malinovski, een type speler dat het sindsdien niet meer had. Castro debuteerde bij Newell’s in november 2019 en startte voor het eerst in de basis in juli 2021. Hij maakte in 51 wedstrijden 9 goals.

Jong talent – Bilal El Khannouss

Wat een paar jaar geleden bij KRC Genk-jonkies verwacht werd van Oyen en doelman Vandevoordt, daar kijkt men nu naar uit bij Bilal El Khannouss, amper achttien jaar oud en als een ouderwetse nummer tien omschreven. Het talent arriveerde drie jaar geleden vanuit Anderlecht bij Genk omdat hij daar graag wilde spelen. Hij ontwikkelde zich vooral het laatste anderhalf jaar sterk. Een creatieve speler is hij altijd geweest, maar die zette hij nu ook om in rendement, terwijl hij ook bij balverlies leerde een enorme dynamiek in zijn spel te stoppen. De jonge middenvelder, die vorig jaar besliste om voortaan uit te komen voor Jong Marokko in plaats van voor Jong België, durft altijd de bal te vragen en doet er ook iets mee, een beetje zoals Pozuelo voorheen, al is dat een erg gevaarlijke vergelijking op zijn leeftijd. Debuteerde op de laatste speeldag van de play-offs tegen KV Mechelen in het laatste kwartier in 1A. Zonder meer de meest getalenteerde van de nieuwkomers uit de eigen academie.

KRC Genk - Info

Anekdotes

1 Oudgedienden

Het was de allereerste voorbereiding sinds de fusieclub in 1988 ontstond waarbij Pierre Denier niet aanwezig was op of naast het veld. Na al die jaren trouwe dienst wordt hij nu ambassadeur van KRC Genk. Eén man van het eerste uur stond wél nog op het veld op de eerste dag dit jaar: Domenico Olivieri. De derde man van het eerste uur, Dirk Medved, stond niet op het veld, maar zoals de vorige jaren achter de toog in zijn Thema Café in het stadion.

2 Open trainingen

Na enkele jaren covid en buitenlandse trainers zijn er eindelijk weer open trainingen. Een paar dagen per week mogen de Genkse supporters toekijken hoe de spelers zich in het zweet werken.

3 Gevangen

In Alkmaar logeerde KRC Genk in een voormalige gevangenis. Naar verluidt volgden de spelers geboeid de onderrichtingen van de trainer.

KRC Genk - Info
© getty

3 vragen aan Thomas Buffel

Recordhouder aantal wedstrijden met KRC Genk (314).

Wat verwacht je van Genk dit seizoen?

‘Met de kern die ze nu hebben kunnen ze meespelen voor een prijs, maar de vraag is: wie gaat er nog allemaal weg? Ik verwacht dat Dessers blijft, die gaat beslissend zijn. Vranckenzal als nieuwe trainer en ex-voetballer van Genk de spelers duidelijk maken dat bij Genk niet alleen talent of technische bagage belangrijk zijn. Hij staat voor identiteit, is de geschikte man om er meer karakter in te krijgen.’

Wat onthoud je van vorig seizoen?

‘Genk had talent zat, maar miste identiteit. Als het moeilijk gaat, heb je jongens nodig die de waarden van de club uitstralen, karakter tonen en de mouwen opstropen. Dan val je toch meer terug op Belgische spelers. Die voelen zich in zo’n situatie vaak meer aangesproken, zij moeten de motivators zijn als anderen slabakken. Club, bijvoorbeeld, teert al lang op een Belgisch hart met dezelfde spelers. Dat is voor een coach makkelijker werken, dan vertrek je niet telkens van op nul. Een jaar eerder waren we onder de indruk van het aanvallende trio OnuachuItoBongonda, terwijl hun motor vorig jaar sputterde. Tegelijk pakte de verdediging te makkelijk doelpunten en kon men ook te makkelijk steekballen door het middenveld spelen. Als je dat samen telt, kan je de schuld niet op één of twee spelers stoppen.’

Wat maakt voetballen voor Genk anders dan bij andere clubs?

‘Bijna heel Limburg supportert voor Genk, het is een club waar altijd wel druk om hangt.’

KRC Genk - Info
KRC Genk - Info
KRC Genk - Info
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content