Voordat hij als sterke man Standard in 2008 en 2009 naar de titel leidde, was Luciano D’Onofrio de makelaar van wereldsterren als Zinédine Zidane, Christophe Dugarry, Vítor Baía of Didier Deschamps. Toen hij in juni 2011 voelde dat Standard hem zou ontglippen, viel hij snel terug op zijn oude reflexen. Uit een onderzoek dat dit blad voerde in augustus 2011 bleek dat hij al de grote transfers van Standard op stapel zette juist voor of na zijn vertrek. D’Onofrio hielp Steven Defour en Eliaquim Mangala naar Porto te verkassen, Axel Witsel naar Benfica en Dieu-merci Mbokani en Milan Jova-novic naar Anderlecht (om wraak te nemen op Roland Duchâtelet misschien?). Allicht deed hij dat niet gratis.

Maar Luciano D’Onofrio mág niet meer als makelaar optreden of met andere woorden een club en een speler (of twee clubs) tegen betaling met elkaar in contact brengen. De FIFA verbiedt dat voor personen die ooit veroordeeld zijn voor een financieel misdrijf, wat het geval is voor D’Onofrio, die in Frankrijk in 2008 zes maanden cel kreeg. Ook voor clubs is het verboden om met zo’n makelaar in zee te gaan. Het heeft er nu alle schijn van dat met de transfers van Defour en Mangala dat verbod met de voeten werd getreden en dat D’Onofrio zijn makker Maurizio Delmenico als stroman heeft ingeschakeld.

FC Porto is beursgenoteerd en dus verplicht tot enige transparantie. Zo maakte het bekend dat het, tegen een betaling van 5 miljoen euro, 33,3 procent van de ‘economische rechten’ op Defour en Mangala heeft afgestaan aan Doyen Sports Investment, een hedge fund op Malta. DSI krijgt dus 33,3 procent op transfers, merchandising en portretrechten van die twee spelers. Vooral Zuid-Europese clubs trachten met het verkopen van die rechten hun financiën op orde te brengen, al is de FIFA van plan dat te verbieden. Maar Porto heeft ook 10 procent afgestaan aan de maatschappij Robi Plus, en dit zónder vergoeding…

Waarom zo’n cadeau? En wie schuilt er achter dat Britse postbusbedrijfje? De gedelegeerd bestuurder is niemand anders dan Maurizio Delmenico, die voordien al maatschappijen van D’Onofrio bestuurde, waarvan er enkele door het Luikse gerecht werden beschuldigd van witwasparktijken. Wie de hoofdaandeelhouder is van Robi Plus valt niet te achterhalen, want alle waardepapieren van de maatschappij zijn ‘aan toonder’. Zoiets is bijna in alle ontwikkelde landen verboden – behalve in het Verenigd Koninkrijk – omdat ze probleemloos van hand tot hand kunnen gaan. Die anonimiteit vergemakkelijkt fraude en witwassen.

Verschuilt D’Onofrio zich achter Delmenico en Robi Plus? Als bij toeval is Robi Plus gehuisvest op hetzelfde Londense adres als Corporate Press, een ander dekmantelbedrijf dat door de tandem Delmenico-D’Onofrio werd opgericht. Corporate Press werd in beschuldiging gesteld voor valsheid in geschrifte bij de transfer van Sérgio Conceição in 2003.

En er is meer: de makelaars van Defour en Mangala bevestigen dat ze door de voormalige sterke man van Standard benaderd werden. “Ik ontmoette D’Onofrio in Luik”, vertelt Paul Stefani, makelaar van Defour. “Kort nadien belde Porto om de transfer te regelen.” Fabrizio Ferrari, makelaar van Mangala: “D’Onofrio heeft Porto aangeraden aan Eliaquim. Als de voorzitter van Porto hem vervolgens 10 procent wil geven op de rechten van Mangala omdat hij goed advies kreeg, waarom niet?” Volgens de rekeningen van de club heeft Robi Plus geen geld geleend aan FC Porto om de transfers te financieren, het gaat dus weldegelijk om een beloning. Een bron die nauw betrokken was bij de dubbele transfer bevestigt: “Die 10 procent voor Robi Plus is hoogstwaarschijnlijk een beloning om D’Onofrio te bedanken dat hij ervoor gezorgd heeft dat die spelers bij Porto tekenden en dat hij de prijs heeft weten te drukken.” De 6 miljoen euro die Porto betaalde, lag duidelijk onder zijn geschatte waarde van 8 à 10 miljoen. Defour en Mangala kostten samen 12,5 miljoen. Robi Plus streek dus 1,25 miljoen op, en ondertussen is de waarde van beiden nog gestegen.

Delmenico wilde niet reageerde op onze vragen. D’Onofrio beweert dat hij niet afweet van het bestaan van Robi Plus.

DOOR DAVID LELOUP

De makelaars van Defour en Mangala bevestigen dat ze door D’Onofrio benaderd werden.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content