HET DUURDE EVEN VOOR WAASLAND-BEVEREN PUNTEN PAKTE BIJ ZIJN DEBUUT IN EERSTE KLASSE, EN ZATERDAG KREEG HET IN DE SLOTFASE ZWARE CIJFERS TE SLIKKEN IN LEUVEN, MAAR TOCH GELOOFT DE KAPITEIN IN HET BEHOUD.

Waar staat Waasland-Beveren nu?

Kristof Lardenoit: “Na de vijf op negen van de voorbije weken liep het toch even wat minder. In de beker ging het ook al even wat moeizamer, maar toch heb ik het gevoel dat er stilaan een ploeg staat. We hadden stiekem gehoopt op iets meer punten, maar het is duidelijk dat we in de maand september weerbaarder zijn geworden. Sinds de kern eind augustus completer werd gemaakt, gaat het de goeie kant uit.”

Heb je gepanikeerd toen de start in het water viel?

“Gepanikeerd is overdreven, het duurde wel redelijk lang, vond ik. Maar ergens was dat ook logisch. Je bent nieuw in eerste klasse, het budget is beperkt. In een ideaal scenario kan je starten met je volledige kern, maar wij wisten van in het begin dat dit niet het geval zou zijn. Bovendien viel dat net samen met een zwaar programma tijdens de eerste weken. Het bestuur heeft daarop gereageerd en daarover goed gecommuniceerd. Ze hebben de rust bewaard, verder gezocht naar spelers en een strijdbaar elftal bij mekaar gebracht. In de maand september heeft dat tot puntenoogst geleid.”

Je startte als centrale verdediger, maar was ook heel even rechtsachter.

“Klopt. Cédric D’Ulivo was out en er bleek in de kern niet direct een alternatief klaar te staan. Maar dat was eenmalig, inmiddels zijn er anderen (Franco Zennaro speelde in Leuven rechtsachter, nvdr) en speel ik weer centraal.”

Een kwaliteitsinjectie kwam er vooral met Israëlische voetballers. Hoe verloopt hun integratie?

“In het begin had ik mijn twijfels. Je weet niet met welk soort spelers je te maken krijgt. Maar die jongens blijken heel goed mee te vallen, zowel qua kwaliteit als qua mentaliteit. Iemand als Barak Badash is misschien geen echte topschutter, maar heeft toch al drie keer gescoord. Ook het publiek heeft enig aarzelen moeten overwinnen. Tegen Lierse zat er al wat meer volk op de tribune. We weten zelf dat het een strijd tot de laatste speeldag zal zijn. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed zal aflopen.”

Jij was er ook al bij in 2007, toen SK Beveren wegzakte uit eerste klasse. Kan je vergelijken met toen?

“Ik heb het gevoel dat het door de afslanking tot zestien moeilijker is geworden om je in eerste klasse te handhaven. Het niveau is gestegen. Dat zie je ook aan de prestaties van de Belgische topploegen, vooral in de Europa League dan. Die houden Europees beter stand. In de competitie is het moeilijker. Anderzijds ben ik zelf ook wel beter geworden. In die tijd kwam ik pas kijken, ik had het moeilijker dan nu. Door je ervaring los je dingen toch beter op. Anderzijds, die twee periodes vergelijken… De mentaliteit toen was heel anders, dit is een veel gezondere situatie. Met anders bedoel ik: Afrikanen zijn Afrikanen, hé. Getalenteerd waren ze zeker, maar tegelijk waren ze ook iets losser, iets minder tactisch geschoold. Wat we nu misschien minder hebben als individu, compenseren we door meer op te treden als ploeg.”

Ben je als aanvoerder in augustus tussenbeide gekomen toen nieuwe jongens plots te horen kregen dat ze nog in dezelfde transferperiode weer moesten vertrekken?

“Daar kan je weinig aan doen als speler. Dat zijn beslissingen die een bestuur neemt, met de beste bedoelingen. Wat je als aanvoerder probeert, is de groep samenhouden en de sfeer bewaren. Je kan alleen zeggen: probeer voor 100 procent je best te doen, zodat je jezelf niks kan verwijten. Dat de groep werd afgeslankt, kon ik wel volgen. Zo is het makkelijker om goeie trainingen te geven.”

In september werd je dochter geboren. Een serieuze verandering?

“Fantastisch. Chloë slaapt nu gelukkig al iets beter.”

Jullie doelman, Clepkens, hangt zijn sjaal in doel. De trainer neemt altijd dezelfde weg naar het stadion. Welke rituelen heb jij?

“Ik draag steeds dezelfde onderbroek en stap op één been het veld op. Er is bij veel spelers bijgeloof om de stress te kanaliseren. Dat is ook een manier om je te concentreren voor een match.”

DOOR PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content