KSV Geraardsbergen

© belgaimage

Geen dorp of stad zonder voetbalclub. Allemaal hebben ze hun eigenheid. Sport/Voetbalmagazine trekt op ontdekkingstocht en houdt ergens halt.

Zaterdag 29 februari doet de wielerkaravaan met de Omloop Het Nieuwsblad Geraardsbergen definitief uit zijn winterslaap ontwaken. Het Zuid-Oost-Vlaamse stadje aan de Dender – dat er prat op gaat dat zijn Manneken Pis op de Grote Markt een stuk ouder is dan dat van Brussel – leeft op wanneer de koers passeert.

Als langs het parcours iemand naast u, ‘ Hé, Dikken‘ roept, moet u dat vooral niet persoonlijk opnemen. Dikken is het ‘Giesbaargs’ voor ‘maat’, en zo eigen aan de stad dat het dialectenwoordenboek dat eind vorig jaar werd uitgebracht ‘ Den Dikken van Giesbaargen‘ heet.

Het levert spelers van de plaatselijke voetbaltrots, KSV Geraardsbergen, al eens een gele kaart op wanneer de scheidsrechter de term als een belediging ervaart, terwijl die van Geraardsbergen dat meestal zo niet bedoelen.

In de Oudenbergstad wordt dus niet alleen gekoerst. Voetballen doet men hier al 100 jaar. In 1920 begon dat met schoolvoetbal, in 1922 sloot de club zich bij de bond aan, wat KSV het oude stamnummer 290 opleverde. Sinds tien jaar prijkt ook het bekende Manneken Pis in het clublogo.

In 1981 zakte KSK Geraardsbergen uit de nationale reeksen en volgde de fusie met Velina Geraardsbergen. Sindsdien pendelt KSV Geraardsbergen tussen eerste en tweede provinciale. In die reeks waar het al een jaar of tien vertoeft is alleen nog de streekderby tegen Sottegem een publiekstrekker. Maar ook die benaming is relatief. Op een goeie dag trekt de club 120 betalenden, een pak minder dan de 800 à 1000 die het ooit in eerste provinciale voor derby’s ontving. Wie vandaag per fiets of te voet naar de wedstrijd komt, mag overigens gratis binnen.

In de kantine aan de Molendreef, net voor het binnenrijden van de stad, staat een maquette van het nieuwe complex dat men hier wil bouwen en dat men vanaf het seizoen 2021/22 hoopt te bespelen. Dat is meer dan welkom, want sinds deze terreinen na de fusie in gebruik zijn genomen, is er niets fundamenteels meer aan veranderd. KSV Geraardsbergen heeft geen rijke mecenas en weinig industrie. Dit is een kansarme streek, ver weg van de grote steden, en niet omsloten door een autoweg in de buurt. Het maakt dat het er goedkoop wonen is, maar ook dat de arme bevolking elke euro twee keer moet omkeren.

De economische context zorgt ook bij de voetbalclub al decennialang voor een realistisch beleid. Die zag in zijn omgeving vorig jaar al het oudste openluchtzwembad van het land zijn deuren sluiten, net als dat de materniteit in het plaatselijke ziekenhuis dicht ging. De vraag is ook of het nog verantwoord is dat de stad 50.000 euro betaalt om opgenomen te worden in het parcours van de Ronde van Vlaanderen. Bij KSV Geraardsbergen dus geen gerenommeerde spelers of dure trainers. Wél werken met jongens van onder de kerktoren, die mekaar allemaal begroeten met ‘ hé, dikken‘.

Wie hier voetbaltalent heeft, zoals Ewoud Pletinckx van Zulte Waregem, vertrekt vroeg, zelfs naar zogenaamd ‘kleine’ clubs als KSV Sottegem en Olsa Brakel. Met de nieuwe accommodatie mikt men op nieuwe inkomsten en een veelzijdiger publiek, want de kantine en de toegangstickets volstaan al lang niet meer om een voetbalclub leefbaar te houden, beseft bestuurder Paul Waegemans. De vroegere stadsontvanger heeft zicht op de financiële situatie van de club én Geraardsbergen zelf; budgettair hoort KSV niet eens bij de top in tweede provinciale. Zodoende komt er straks op de gronden die eigendom zijn van de club een multisportief complex, met de judoclub van Ilse Heylen, een fitnesszaal, een hockeyveld en men zal er aan muurklimmen kunnen doen. ‘De bedoeling is ook om de jeugd na school met een busje van het centrum naar de sportsite te brengen, opdat ze daar in een aangepaste ruimte hun huiswerk kunnen maken en sporten’, zegt Kevin Waegemans, zoon van Paul en trainer van het eerste elftal.

KSV Geraardsbergen
© belgaimage

Er komt op het complex ook een restaurant met een terras. Want zelfs als het voetbal op niets trekt, geniet je nog altijd van één van de mooiste uitzichten in het land: de Muur, die in de verte langs de Kapelberg omhoog slingert.

KSV Geraardsbergen
© belgaimage
KSV Geraardsbergen
© belgaimage
KSV Geraardsbergen
© belgaimage
KSV Geraardsbergen
© belgaimage
KSV Geraardsbergen
© belgaimage
KSV Geraardsbergen
© belgaimage
KSV Geraardsbergen
© belgaimage
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content