KSV Veurne

© belgaimage

Geen dorp of stad zonder voetbalclub. Allemaal hebben ze hun eigenheid. Sport/Voetbalmagazine trekt op ontdekkingstocht en houdt ergens halt.

Avekapelle, Booitshoeke, Bulskamp, De Moeren, Eggewaartskapelle, Houtem, Steenkerke, Vinkem, Wulveringem of Zoutenaaie: namen van de tien Veurnse deelgemeenten die niet zouden misstaan in de boeken van J.K. Rowling. De Grote Markt van Furnes, zoals de vele Franse bezoekers de stad noemen, heeft op de uitzonderlijk warme herfstdag iets schilderachtigs. De terrasjes baden in de zon en stromen tegen lunchtijd aardig vol en om het kwartier schudt de beiaard van de Sint-Niklaaskerk een aangenaam deuntje over de stad. Voor de kwissers: op 17 juli 1831 mocht Veurne als eerste Belgische stad de toekomstige vorst, Koning Leopold I, verwelkomen. Vier dagen later werd hij in Brussel gekroond.

KSV Veurne
© belgaimage

In juli rondde Veurne de historische kaap van 12.000 inwoners, daarvan wonen er welgeteld 18 (!) in Zoutenaaie – het kleinste polderdorp van de stad. Op de laatste zondag van juli, wanneer de Boetprocessie door de stad trekt, wordt er traditioneel verbroederd en doen de duizenden bedevaarders en bezoekers zich te goed aan lokale specialiteiten. Aan de boerenpaté, door de Europese Unie erkend als streekproduct, de kletskoppen of het potjesvlees van de drie K’s – kalf, konijn en kip.

De suikerfabriek was meer dan 80 jaar een van de grootste werkgevers van de stad, maar sloot in 2005 de poorten en wordt na een ambitieuze reconversie een woon-, natuur- en bedrijvenpark van bijna 50 hectare. Een nieuwe impuls voor de Westhoek, bezaaid met kmo’s en bloeiende familiebedrijven. Zoals Meli, de grootste producent van honing in de Benelux, en Pinson Biscuiterie van ErikPinson, de boomlange verdediger die ooit met KV Oostende in eerste klasse voetbalde en in zijn nadagen bij Koninklijke Sportvereniging Veurne uitbolde.

KSV Veurne
© belgaimage

Hij is er nog altijd sponsor, verraadt een bord aan de muur van het Will Tura Sportpark, genoemd naar de bekendste inwoner van de stad. Drie veldjes afgeschermd door een lange bomenrij, een opvallend geel-groen tuinhuis aan de ingang, zes kleedkamers en – achter het doel – een grote kantine, die in een vorig leven ergens in het binnenland als schoolgebouw dienst deed.

De club, geboren in 1913, kreeg het stamnummer 80 en moet in West-Vlaanderen alleen Club Brugge (3), Cercle Brugge (12), KV Kortrijk (19), KV(G) Oostende (31), bedrijfsvoetbalclub Rust Roest uit Brugge (45) en KSC Blankenberge (48) laten voorgaan. Maar, zegt secretaris/penningmeester én ex-speler Pieter Kesteloot: ‘Meer dan honderd jaar oud en we hebben nooit in de nationale reeksen gevoetbald.’

Dit seizoen schreef de club zeventien ploegen in, goed voor om en bij de 300 leden. De twee herenteams, in derde en vierde provinciale, draaien na enkele speeldagen mee aan de kop van de rangschikking en ook de damesploeg is met de input van speelsters van het opgedoekte WS Bulskamp opnieuw springlevend. ‘We willen vooral een amicale en een financieel gezonde club zijn en blijven. Elke maand is er na de training een etentje, hamburgers met frietjes bijvoorbeeld, aangeboden door spelers die hun verjaardag vierden.’

KSV Veurne speelt bij voorkeur op zaterdagavond, wanneer de wedstrijden van de twee herenploegen en de dames elkaar overlappen. ‘Dan is het hier feest. Een goede kantine is je beste hoofdsponsor.’ Want: sponsoring is ook in Veurne een moeilijk verhaal. Zes jaar geleden, toen de club zijn 100e verjaardag vierde, klopte het met succes aan bij ex-hoofdsponspor PepsiCo, de multinational die eind de jaren 90 de chipsfabriek uit Veurne overnam en een belangrijke werkgever in de streek. Maar uitgerekend na het eeuwfeest liep het mis. ‘Een optreden van Will Tura, een match tegen ex-Rode Duivels, een galawedstrijd tussen KV Kortrijk en Lokeren, … Ik heb die dag zelfs met de auto van Roger Lambrecht gereden. ( lacht) We staken daar veel te veel tijd in, waardoor we te weinig met de ploeg bezig waren en naar derde provinciale degradeerden. Een kantelpunt. Toen beslisten we om verder te doen met jongens uit de streek. Dan komt er tenminste nog een beetje volk kijken.’

KSV Veurne
© belgaimage
KSV Veurne
© belgaimage
KSV Veurne
© belgaimage
KSV Veurne
© belgaimage
KSV Veurne
© belgaimage
KSV Veurne
© belgaimage
Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content