Club Brugge gaat hard voor Tomislav Butina (29), doelman van Dinamo Zagreb, en voor David Rozenahl (22), centrale verdediger van Sigma Olomouc. Vorige week was het bijna rond, deze week zou er verder onderhandeld worden. “Feit is dat we beide spelers willen en dat we de onderhandelingen zo snel mogelijk willen afronden,” aldus secretaris Jacques De Nolf afgelopen weekend, “maar we houden ook nog alternatieven achter de hand voor het geval het niet lukt.” Wat Rozenahl betreft, waren beide clubs er alvast uit, bevestigde manager Kubicik van Olomouc zondagnamiddag. Hij verwachtte dat de speler begin deze week in Brugge zou tekenen.

Hans Galjé zag Tomislav Butina behalve op video ook enkele keren live aan het werk. “Vooral in de topper tegen Split presteerde hij ongelooflijk sterk”, aldus de jeugdcoördinator, scout en ex-keeper van Club. “Hij is ongeveer 1m90 groot, slank en voor zijn lengte ook snel. Zijn sprongkracht is goed en hij durft op voorzetten uit zijn doel te komen. Het viel mij ook op dat zijn val- en vangtechniek zeer goed is, dat hij sterk is één tegen één en over goeie reflexen beschikt. Ook voetballend is hij goed, voornamelijk met rechts. Hij is een vrij complete keeper en einde contract. Prijs/kwaliteit een zeer goeie optie.”

Butina, bij Kroatië doublure voor Stipe Pletikosa van Hajduk Split, is gehuwd, één keer vader en… kunstliefhebber. “Hij schildert en sculpteert zelf en sponsort ook jonge Kroatische kunstenaars”, weet Hans Galjé. “In het centrum van Zagreb heeft hij een galerijtje waar hij regelmatig exposities organiseert. Ik heb twee keer met hem gepraat. Het is een jongen die echt staat te hunkeren om eens naar het buitenland te gaan. Ik ben ervan overtuigd dat hij er alles aan zal doen om zich zo snel mogelijk aan te passen en te integreren, om te slagen gewoon.

“Tijdens Dinamo-Split praatte ik een tijd met Tomislav Ivic, die ik nog ken uit mijn beginperiode bij Ajax. Net als alle mogelijke andere relaties met wie we contact opnamen, zei hij : ‘Butina is een zeer degelijke, betrouwbare, efficiënte doelman, zonder veel franje’. Die Pletikosa bijvoorbeeld is iemand die volledig in het geel gekleed is, met korte mouwtjes en zo, iemand die heel veel aandacht besteedt aan zijn uiterlijk. Butina is eerder sober.”

David Rozenahl is belofteinternational van Tsjechië en vormde in het seizoen 2001/2002 bij Sigma Olomouc een centraal verdedigingsduo met Marek Spilar. Yvan Beelaert tipte hem toen hij vorige zomer in de wedstrijd Sigma Olomouc tegen Slavia Praag Spilar ging scouten. “Hij is me toen geweldig opgevallen”, zegt hij. “In die mate zelfs dat ik twijfelde tussen Spilar en hem. Een jongen van het jaar ’80, 1m90, zeer goed kopspel, krachtig, snel. Tweevoetig. Ik had me zelfs vergist. Hij stond links in het centrum en verdedigde constant uit met links. Ik dacht dus dat hij linksvoetig was, maar eigenlijk is hij rechtsvoetig. Tweevoetig dus. Een ander type dan Spilar, die meer een slimme speler is. Rozenahl is sneller, directer op de man, agressiever, dominanter.”

door Christian Vandenabeele

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content