Onrust in Kortrijk: politie-mensen op het persmoment en Hein Vanhaezebrouck uit openlijk kritiek op het bestuur.

Nog voor Hein Vanhaezebrouck vorige week donderdag kon vooruitblikken op de wedstrijd tegen Westerlo, kwamen twee politiemensen langs op het wekelijkse persmoment van KV Kortrijk. De reden hiervoor was de aanwezigheid van Erik De Block van Het Laatste Nieuws, die in een aantal artikels kritiek had geuit op Jean-Marc De Grijse, hoofdaandeelhouder van de club. Het Kortrijkse bestuur had aan de krant laten weten dat De Block niet langer welkom was, en toen hij donderdag toch opdaagde, werd besloten om de persconferentie voor alle journalisten af te breken én de politie erbij te halen.

“In het belang van de club en de betrokken journalist, wens ik geen commentaar te geven”, aldus de Kortrijkse voorzitter Joseph Allijns. “We proberen de situatie op een serene manier op te lossen.” Vreemd genoeg houdt ook Het Laatste Nieuws sinds donderdag de lippen stijf op elkaar. Als enige in Vlaanderen berichtte de krant niet over het incident waarin haar eigen journalist betrokken was. De Block liet ons in een sms weten dat hij “niets mag zeggen van de krant” en ook de chef-sport van Het Laatste Nieuws, Geert Desmet, wil niets kwijt.

Wie wel wil reageren, is Pol Deltour, nationaal secretaris van de VVJ, de Vlaamse Vereniging van Journalisten. “Het is totaal fout om als club te willen bepalen wie de krant mag uitsturen en wie niet. Alsof een minister bepaalde journalisten zou weren van zijn persconferenties omdat ze ’te kritisch’ zijn. Als KV Kortrijk een probleem heeft met de berichtgeving, bestaan er andere middelen: men kan een procedure aanspannen bij de Raad voor de Journalistiek, of een rechtzetting eisen voor de rechtbank. De politie erbij halen snijdt geen hout, zeker omdat de sportpersbond en de profclubs overeengekomen zijn dat erkende journalisten steeds toegang krijgen tot de perszaal. Excuses van KV Kortrijk zijn hier op hun plaats”, aldus Deltour.

De politie-interventie was niet de eerste ongelukkige communicatiezet bij KV Kortrijk. Eerder vorige week stond immers op de clubwebsite dat “de club zich voor de inhaalwedstrijd tegen KV Mechelen genoodzaakt ziet om nog een laatste keer een beroep te doen op EbrahimaIbou’ Sawaneh ( uitgeleend door KV Kortrijk aan KV Mechelen, nvdr).” Toen we meteen na dat bericht de club opbelden om te melden dat zoiets compleet onmogelijk was, kregen we te horen van de persverantwoordelijke dat de trainer die informatie letterlijk zo had doorgegeven. Geen practical joke dus, zoals het later werd afgedaan. Wel slinkse kritiek van Hein Vanhaezebrouck die niet akkoord gaat met de keuzes van het bestuur om Ibou uit te lenen en Ilombe Mboyo aan Gent te verkopen. Na de uitnederlaag op Westerlo waagde Van-haezebrouck zich zelfs aan openlijke kritiek en ging daarmee in tegen de afspraak bij het begin van het seizoen: het bestuur zou geen kritiek uiten op de sportieve staf en vice versa. “Deze kern was al voor Nieuwjaar afgeroomd en dan kiest men ervoor om er nog eens twee weg te doen”, aldus Vanhaezebrouck op Sporza Radio. Eerder die week: “Het vertrek van Mboyo en Ibou moest ik vernemen alsof ik een gewone supporter was.”

Door de toenemende wrijvingen binnen de club, werd de gebrekkige communicatie, zowel intern als extern, vorige week pijnlijk blootgelegd. Het was de bedoeling dat Claude Bamelis, aangetrokken als commercieel manager, daar mee verandering in zou brengen, maar na amper een maand hield de voormalige pr-man van Nike het al voor bekeken.

DOOR BREGT VERMEULEN

“Excuses van KV Kortrijk zijn op hun plaats.” Pol Deltour

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content