KV Kortrijk scoorde nooit méér

© BELGAIMAGE

KV Kortrijk heeft veel te danken aan zijn topschutter Idriss Saadi. Dat is ook de topclubs niet ontgaan.

KV Kortrijk staat na de heenronde zevende op één punt van een play-off 1-plaats. Dat is boven de verwachtingen. Jacky Mathijssen, coach van het laatst geklasseerde Westerlo intussen, deelde de West-Vlamingen voor de competitiestart in Het Belang van Limburg in bij de degradatiekandidaten. Hij was niet de enige met twijfels. Met Maxime Chanot, Zarko Tomasevic en Adam Marusic waren drie internationals vertrokken, drie verdedigers die mee de op vier ploegen na minst gepasseerde verdediging vormden én samen ook nog eens 12 van de 31 doelpunten maakten. Bovendien was in de winterstop ook al Benoît Poulain vertrokken en kwam doelman Darren Keet niet tot een nieuwe overeenkomst. Defensief laat zich dat ook gevoelen: KVK slikte al 22 goals, 10 meer dan een jaar geleden. Maar offensief doet het het veel beter. Sinds de invoering van de play-offs scoorde het nooit zoveel in de heenronde: 26 keer tegenover 14 vorig seizoen. Tot en met speeldag 14 maakte KVK zelfs de meeste doelpunten van alle eersteklassers. Met Idriss Saadi en Idir Ouali zijn er spelers met diepgang bijgekomen, terwijl Hervé Kage tot nu toe blessurevrij is gebleven. Samen zorgden ze voorin voor 19 van de 26 doelpunten.

Dé revelatie is Idriss Saadi (24), de centrumspits die Cardiff City tot het eind van het seizoen ter beschikking stelt van zijn zusterclub KV Kortrijk. Sinds zijn kruisbandletsel op 24 januari 2015 bij Clermont presteerde de gewezen Franse jeugdinternational vrijwel niets meer en in de voorbereiding zorgden ook in Kortrijk zijn eerste optredens voor wenkbrauwengefrons. Maar intussen scoorde de geblokte en werkkrachtige spits al negen keer en informeerden onder meer al Anderlecht en Club Brugge bij zijn zaakwaarnemer. Bij KVK kennen ze de 24-jarige Franse Algerijn al lang. Het was trouwens hun scouting die hem vorig seizoen tipte bij Cardiff City en het was toenmalig sportief manager Patrick Turcq die zowel de contract- als de transferbespreking deed.

‘De vraag was: zal hij na zijn zware blessure nog zijn beste niveau halen?’, zegt Gil Vandenbrouck, verantwoordelijk voor de scouting bij KVK. ‘Wij dachten van wel. Maar in Cardiff raakte hij na een intensieve, zeer fysieke voorbereiding opnieuw geblesseerd en vonden Idriss, zijn echtgenote en kinderen, mede door het ontbreken aan speelminuten voor Idriss, daar hun draai niet. Bij ons voelt hij zich thuis, werkte hij hard, verloor hij vier à vijf kilo, won hij grotendeels zijn explosiviteit terug en behoort hij in de fysieke testen tot de besten.’

Wat brengt de toekomst? Wil Cardiff City de speler, die eind dit seizoen op een jaar van een transfervrije transfer zal zijn, al in de winterstop verkopen? Misschien wel, als het bod interessant is. Of kan KV Kortrijk de speler definitief overnemen en hem een nieuw, langduriger contract laten tekenen? Matthias Leterme, algemeen manager van KVK, laat alle opties open. ‘Alles is mogelijk’, zegt hij. ‘Op dit moment zijn er twee zekerheden. 1. Idriss voelt zich bij ons fantastisch en wij zijn zeer tevreden met Idriss als voetballer en als mens. 2. Wij huren Idriss tot het einde van het seizoen en tot en met 30 juni hebben wij alles in handen.’

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content