KV Kortrijk: ‘We betalen Selemani niet’

© BELGAIMAGE
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

KV Kortrijk zegt dat het contract van zijn niet-speelgerechtigde aanvaller Faïz Selemani geschorst is.

Faïz Selemani is nog geen enkele keer betaald door KV Kortrijk, zegt clubmanager Matthias Leterme. Selemani tekende in augustus een driejarig contract bij KVK, maar de bond weigert hem speelgerechtigd te verklaren. ‘Hij kan zijn verplichtingen als werknemer niet effectief vervullen’, stelt Leterme. ‘Het spelen van matchen is een standaardvoorwaarde van zijn contract. Dus waren wij genoodzaakt om zijn overeenkomst voorlopig te schorsen. Dat houdt in dat er geen betaling is.’

De niet-speelgerechtigdheid van de Comorees vloeit voort uit de manier waarop hij zijn vorige club verliet. Union ontzegde hem de toegang tot een training van de A-kern. Selemani greep dat aan als een ‘zwaarwichtige reden’ om zijn contract in Brussel op te blazen. Kort erna tekende hij bij KVK, dat stelde dat Selemani vrij was. Union kreeg dus geen transfersom voor zijn goudhaantje. Volgens de Brusselse club was de hele operatie (mee) georchestreerd door KVK.

Union en Selemani zitten intussen verwikkeld in een rechtszaak over de dringende reden. Maar de pleitzittingen daarover staan pas eind 2020 gepland. In dat luik wordt Selemani bijgestaan door advocaat Fabrice Vinclaire. Dit blad vroeg hem vorige week om uitleg rond de schorsing van het contract van zijn cliënt. Vreemd genoeg bleek Vinclaire daar niet van op de hoogte.

Via een andere rechtszaak probeert Selemani zelf zijn speelgerechtigdheid te bekomen. De bond zegt dat die er pas komt als de zwaarwichtige reden wordt bevestigd door de rechtbank of door een arbitragecommissie van de bond. Maar Selemani wantrouwt die commissie. Hij daagde dan maar de bond voor de rechter. In eerste aanleg kreeg hij ongelijk. Over enkele dagen volgt de uitspraak in beroep.

In die tweede zaak wordt Selemani bijgestaan door Grégory Ernes. Die werkt voor Altius. Dat advocatenkantoor behartigt, via Sven Demeulemeester, ook de belangen van KVK-eigenaar Vincent Tan. Wat betreft zijn speelgerechtigdheid, is het niet gek dat Selemani een raadsman heeft uit hetzelfde kantoor als Tan. Maar als het gaat over de schorsing van zijn contract, lijken de belangen van de club en Selemani tegengesteld. In dat opzicht oogt het raar dat Selemani, in navolging van Tan, een beroep doet op Altius.

Een sleutelvraag is waarom Ernes zich niet verzet tegen de schorsing van het contract, terwijl die volgens veel juristen makkelijk te kelderen zou zijn. Speler en club staan blijkbaar niet met getrokken messen tegenover elkaar, hoewel Selemani volgens Leterme dus zonder inkomen is gezet door KVK.

KVK geeft aan te willen vermijden dat een rechtbank de speelgerechtigdheid zou afwijzen wegens een gebrek aan (financiële) schade voor Selemani. Ernes: ‘En de essentie is dat een speler, op vraag van Union en in collusie met de KBVB, nu al maanden gedwongen aan de kant staat. Dat is onaanvaardbaar. Voor alle reeds geleden schade vordert Selemani een schadevergoeding van de bond.’

Sommigen hechten weinig geloof aan de verklaringen over de contractschorsing en proeven er een strategische zet van KVK in. Die zou ook kunnen passen in de onderhandelingen met Union. Als de West-Vlamingen toch nog een transfersom ophoesten, kan Selemani snel speelgerechtigd raken. Mocht de Comorees in afwachting van zo’n deal écht niet betaald worden, dan zou KVK geen geld verliezen door zijn niet-speelgerechtigdheid. Wie dat gelooft, ziet KVK als een sterkere onderhandelingspartij dan wie dat niet gelooft.

Intussen popelt KVK-hoofdtrainer Yves Vanderhaeghe om Selemani op te stellen: ‘Terwijl hij moet trainen zonder de motivatie van in het weekend te kunnen spelen, blijft hij elke training makkelijk scoren. Hij is balvast, kan dribbelen, kappen, centeren, op de flank en tussen de lijnen spelen.’ Donderdag speelde Selemani wel met zijn nationale ploeg tegen Togo, in een kwalificatie-interland voor het Afrikaans landenkampioenschap. Hij maakte de enige goal van de match.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content