Voorzitter Johan Timmermans reageert ontsteld op insinuaties dat zijn club zwijggeld zou hebben ontvangen in ‘de zaak-Eupen’.

Volgens Eupen zette degradatieconcurrent Lierse op 15 februari jl. voor zijn thuiswedstrijd tegen KV Mechelen een speler op de bank die niet speelgerechtigd was. De Oostkantonsclub zou hiervan via een anonieme telefoon op de hoogte zijn gebracht, daags na het weekend waarin Mechelen zijn play-off 1-plaats verspeelde tegen Germinal Beerschot en Eupen zelf gelijkspeelde tegen Anderlecht. Een Duitssprekende man met Nederlands accent zou Eupenmanager Manfred Theissen hebben ingelicht. Theissen kaartte de zaak aan bij de KBVB, maar het Sportcomité verwierp vorige week de klacht. Eupen gaat nu in beroep.

Opvallend in de hele zaak is de afzijdigheid van de club die de grote winnaar zou zijn geweest, mocht Eupen gelijk hebben gekregen: KV Mechelen. Met de drie punten van de verliespartij in Lier erbij zou Malinois de plaats van Standard in play-off 1 hebben ingenomen. Ondanks de grote financiële belangen sloot het zich niet aan bij de klacht. Volgens een hardnekkig gerucht omdat het Lierse zelf op de hoogte had gebracht van zijn misser en zwijggeld zou hebben ontvangen om er geen zaak van te maken.

KVM-voorzitter Johan Timmermans is not amused. “Ik neem hier met ontsteltenis kennis van. Dit is gelanceerd in de Franstalige pers en ik betwist het met klem. Het lef alleen al om dit te durven veronderstellen. Ik heb een advocatenkantoor en kan het me echt niet permitteren om me in dergelijke avonturen te storten. Ik ben hier absoluut niet mee gediend.

“De dag na een wedstrijd controleren wij altijd het scheidsrechterblad. Na Lierse zijn onze knipperlichten beginnen te branden. Na onderzoek bleek dat de speler zijn licentie had aangevraagd op de dag van de wedstrijd en dat hij al sinds 2009 bij Lierse was aangesloten. Die informatie hebben we aan alle bondsreglementen getoetst. Er bleek niets onreglementairs te zijn gebeurd. Uiteraard hebben we dan geen stappen meer ondernomen. Was het anders geweest, wees maar gerust dat we een klacht hadden neergelegd. Met een halve klacht stap ik niet naar de bond.”

Van een anonieme telefoon aan Eupen zegt Timmermans niets te weten. “De hamvraag is: wie heeft Eupen hiervan op de hoogte gebracht? Zeker niet iemand van het bestuur van KV Mechelen. Ik heb meneer Theissen amper vijf minuten gezien na onze wedstrijd tegen Eupen (op de slotspeeldag, nvdr). Daar is toen niet gesproken over die speler. Voor ons was de zaak immers al gesloten. Zelfs met Lierse hebben we hier absoluut geen contact over gehad. Zij hebben nooit geweten dat wij deze zaak hebben onderzocht.”

DOOR JAN HAUSPIE

“De hamvraag is: wie heeft Eupen hiervan op de hoogte gebracht?”

Johan Timmermans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content