Met een bod van 660.000 euro van de vzw Red KV en 12.500 euro die de verkoop van het meubilair moet opleveren, kon vorige woensdag de groep ex-spelers en -bedienden van KV Mechelen worden overtuigd erop in te gaan. Dat bedrag dekt ongeveer alle achterstallige brutolonen en premies van de schuldeisers, die echter ook nog geld van de groepsverzekering en verbrekingsvergoedingen tegoed hebben. Van het totaal kan met het bod 15 à 17 procent worden uitgekeerd. KV Mechelen heeft nu de garantie dat het volgend seizoen in derde klasse mag beginnen. Dat de kogel eindelijk door de kerk is, stemt ook ZivikaKanacki tevreden. “De jeugdopleiding zal in derde klasse zeker niet verminderen,” zegt de assistent van AlexCzerniatynski en jeugdcoördinator van KV Mechelen, “die garantie heb ik van de werkgroep gekregen. We zullen regelmatig tegen ploegen uit eerste klasse blijven spelen om op niveau te blijven.”

De manier waarop hij de laatste weken evenwel door andere eersteklassers onder zijn duiven werd geschoten, zit de jeugdcoördinator hoog. “Nu zit ik al lang genoeg in het voetbal om te relativeren, maar dat gentlemen’s agreement werkt niet of bestaat niet. Elke zaterdagvoormiddag zitten er scouts en managers op onze jeugdwedstrijden en elke week krijgen we te horen dat deze of gene toch is bezweken en een akkoord heeft met een andere club. Van de ene kant begrijpelijk, want aan de ouders konden we lang geen duidelijkheid over de toekomst geven. Maar van de andere kant had ik de manier van werken van sommige clubs anders verwacht.

“Op WernerDeraeve van Anderlecht na, die altijd op voorhand verwittigde, ben ik ontgoocheld in de werkwijze van Genk, Lierse, GBA en Beveren. Iedereen mag onze spelers benaderen, als ze maar eerst de spelers in kwestie met een brief naar ons sturen om toelating te krijgen. Maar nu worden ze achter je rug benaderd. Kijk, wij gaan niemand die na 30 april ontslag wil nemen, tegenhouden. Dat kan je toch niet. Jongens van 13, 14, 15 jaar kan je moeilijk voor ogen houden dat ze in de A-kern gaan komen. En ik kan begrijpen dat ze niet in derde klasse gaan voetballen als ze door eersteklassers benaderd zijn. Jeugdcoördinators zeggen dan altijd dat de spelers zichzelf zijn komen aanbieden, terwijl spelers zeggen dat ze elke dag tien keer gebeld worden. In die eeuwige discussie wil ik niet verzeilen. Maar ik stel mij de vraag : op welk niveau staat de jeugdopleiding van PSV of Genk dat ze al spelers van 9, 10, of 11 jaar moeten komen halen ?

“Als die jeugdspelers zelf beslissen, weet ik zeker dat ze in Mechelen blijven. Ik begrijp dat ouders zich laten ompraten door managers en beloftes om hun negenjarige naar Lierse of GBA te laten gaan. Maar ik begrijp níet dat ze zo’n jonge kinderen op internaat naar PSV sturen. Je hebt op die leeftijd nog geen enkele garantie dat ze zullen slagen, zeker niet in die vreemde omgeving. Ik vind dat onverantwoord.”

door Raoul De Groote

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content