Eerste klasse nam zaterdagavond afscheid van stamnummer 25.

KV Mechelen is geel en rood. MichelPreud’homme, KoenSanders, LeiClijsters, GraemeRutjes, GeertDeferm, PascalDeWilde en Pol De Mesmaeker, WimHofkens en Paul Theunis, MarcEmmers, ErwinKoeman, PietdenBoer, EliOhana, AaddeMos, JohnCordier en Europacup II, de prijs die het een aura gaf.

KV Mechelen is langskomen voor een interview en mogen blijven mee-eten van FiVan Hoof, de kleine man, die een grote meneer is en het werk voor en achter de schermen van al die beduusde medewerkers symboliseert. Is ook : smeuïge verhalen uit de coulissen, waarover we hier beter zwijgen.

KV Mechelen is een jongeman die op zijn vrijgezellenavond door vrienden geblinddoekt is ontvoerd en als hij de ogen mag openen, ziet dat hij in een luier op de middenstip staat. Leuk !

KV Mechelen is ManuVerreth op de tribune zien. Of is het René ? In ieder geval JommeDockx. En beseffen dat voetbal theater is. Zeker in Mechelen, waar LucVerheyen potsierlijk geschaduwd wordt door een privé-detective en de voorzitter bodyguards inroept.

WillyVan denWijngaert was KV Mechelen. Volgens Willy dan toch. Samen met zijn Rosie. En Paco. Allemaal een appelflauwte gekregen toen een collega in dit blad een volgens hen heel verkeerd beeld schetste van de Van den Wijngaerts, maar achteraf wel overschot van gelijk kreeg.

KV Mechelen is veel lawijt in Elewijt, waar spelers toegevingen doen op hun schuldvorderingen om met de supporters en de vzw Red KV het stamnummer van de club te kunnen redden.

KV Mechelen is een club die in vereffening gegaan is, maar dat in zijn laatste wedstrijd van het seizoen tegen Moeskroen viert met muziek en bier alsof ze kampioen is.

KV Mechelen is yellow-reds army en supporters die dat eindeloos en monotoon blijven scanderen. Tot je er gek van wordt. Supporters die een spandoek ophouden met de woorden : eerste klasse, jullie zullen ons missen. Die tijdens hun laatste wedstrijd van het seizoen vervoegd worden door supporters van Lommel, Roda, Virton en Sint-Truiden. Bedankt KV Mechelen ! Supporters die te vroeg massaal het veld op stormen, maar als hen gevraagd wordt weer achter de draad te kruipen, dat doen ook.

KV Mechelen is die besnorde meneer met zijn zware stem die op een kartonnetje het toeschouwersaantal toont als hij de perstribune langs wandelt. Waar vind je zoiets nog ? De mevrouw die de ploegopstellingen en de wissels afleest en iedereen laat lachen als ze iets verkeerd uitspreekt. Of die tijdens de laatste wedstrijd aan de supporters vraagt om op verzoek van de scheidsrechter geen verwarring te zaaien door op een fluitje te blazen, en na tevergeefs aandringen vraagt of ze het dan alstublieft voor háár willen doen. En dat de supporters daar dan gehoor aan geven. Waar vind je zoiets nog ? De fanfare die voor de wedstrijd haar ronde doet en de foto op haar vaandel van Willy en Rosie verving door die van Mark Uytterhoeven, Fi Van Hoof en Johan Timmermans. Waar vind je zoiets nog ?

KV Mechelen is Marc Uytterhoeven, die de laatste wedstrijd van het seizoen als een niet te evenaren ceremoniemeester orchestreert en die bij de VRT op filmkes in zwart-wit toont hoe hij als kind achter het doel recht sprong bij een doelpunt. In korte broek dan nog. Net zoals het er nu vol loopt met kleine jongetjes, waarvan er later wel één een BV zal worden en vertellen hoe hij het meemaakte.

KV Mechelen is durven zeggen dat je een kakker bent en daar anderen nog jaloers mee krijgen ook.

KV Mechelen is DimitriHabran, die terwijl alle spelers van het veld vluchten voor de meute supporters, rustig blijft staan, een babbeltje slaat en een halfuur later op zijn onderbroekje na naakt in de tribune komt. Helemaal uit zijn dak.

KV Mechelen is een vrijwilliger die tegen een paal geleund toekijkt hoe de supporters voor de hoofdtribune you’ll never walk alone zingen, en glimlacht terwijl hij een traan uit zijn oog wrijft.

KV Mechelen is BramCriel, die een uur na affluiten in de gietende regen heel alleen snikkend ronddoolt op het donker veld en daarna niet weet hoe hij iedereen kan bedanken voor zoveel moois al die jaren. Helemaal van de kaart.

KV Mechelen is derde klasse, maar het zegt geen vaarwel, wel tot ziens. Want, bovenal, KV Mechelen ís.

door Raoul De Groote

KV Mechelen gaat naar derde klasse, maar viert dat in zijn laatste wedstrijd met muziek en bier alsof het kampioen is.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content