KV Mechelen zet de laatste rechte lijn naar de play-offs in met liefst vier nieuwe spitsen.

KV Kortrijk verhuurt Ebrahima ‘Ibou’ Sawaneh (24) een halfjaar, Eupen stelt Christian Kabasele (19) ter beschikking tot het eind van het seizoen, Pan Pierre Koulibaly (24) komt over van Al-Ittihad in Libië en eerder liet Mohamed Koné (26) het Thaise Muangthong United achter zich.

De beslissing van KV Mechelen om zo veel aanvallers aan te trekken, kwam er door een samenloop van omstandigheden. Nadat de club in de pas afgelopen transferperiode Joachim Mununga verkocht aan het Turkse Gençlerbirligi, onderging Christian Benteke een meniscusoperatie. Hij moet nog enkele weken aan de kant blijven. Daarnaast groeide het besef dat Koné een aanpassingsperiode wacht en werd KV Mechelen ook nog eens opgezadeld met een door inhaalmatchen zwaar geworden programma. Het bestuur wilde in die context een goed gewapend team. Bovendien was het aanvallende compartiment al sinds het competitiebegin de achilleshiel van KV Mechelen.

Op de laatste dag van de zomertransferperiode verkocht de club Aloys Nong, goed voor 24 goals in 73 matchen, aan Standard. Met Benteke kreeg KV Mechelen een twintigjarige vervanger op uitleenbasis. Die carrièrewending had Benteke zelf niet verwacht. Nadat hij vorig seizoen was uitgeleend aan KV Kortrijk en daar 14 keer scoorde in 34 matchen, hoopte hij dit seizoen op Sclessin zijn kans te krijgen. Zijn teleurstelling over de beslissing van Standard woog op zijn prestaties vóór Nieuwjaar, hij verscheen acht keer aan de aftrap en maakte drie goals. Daarenboven kampte KV Mechelen met bloedarmoede in de spits. Naast Benteke waren er enkel nog Boubacar Diabang, die geen onuitwisbare indruk laat, en Mununga.

Desalniettemin was KV Mechelen bereid om Mununga te laten gaan. De club kon voor hem een transfersom vangen terwijl hij in 2008 transfervrij was overgekomen van AFC Tubeke. Het is al de zesde keer sinds de terugkeer naar de eerste klasse, in 2007, dat KV Mechelen zo een financieel goede zaak doet. Eerder verkocht de club Jonas Ivens, Koen Persoons, Nana Asare, Aloys Nong en Björn Vleminckx, ook allemaal jongens voor wie KV Mechelen geen geld op tafel moest leggen bij hun komst. En er waren nog elementen die de verkoop van Mununga verantwoordden. Hoewel hij vóór Nieuwjaar een basispion was in het type-elftal van Marc Brys, die hem bovendien de aanvoerdersband had gegeven, omschreef een goede bron Mununga eens als een egoïst. “Elke speler is met zichzelf bezig,” sust Fi Vanhoof, sportief directeur van KV Mechelen, “ik vind dat geen nadeel. Sommigen doen dat in stilte en Mununga toonde dat, maar dat is een vorm van ambitie.” Bovendien gaf de speler zelf aan dat hij weg wilde en waren zijn statistieken niet imponerend. Sinds medio 2008 scoorde hij 8 keer in 78 competitiematchen, in de tweede helft van vorig jaar maakte hij geen enkele goal. “Mununga was niet aan zijn beste seizoen bezig,” geeft Vanhoof toe, “maar hij was een aanjager en alleen al door zijn aanwezigheid op het veld een meerwaarde. Elke tegenstander is bang van hem, hij is op het fysieke vlak enorm sterk en lokt veel fouten uit.”

Zondag deed Ibou tegen Anderlecht meteen 70 minuten mee. Hein Vanhaezebrouck liet hem dit seizoen bij Kortrijk maar aan twee matchen beginnen. Bij Georges Leekens, de voorganger van Vanhaezebrouck, verscheen Ibou vorig seizoen 31 keer aan de aftrap en maakte hij 8 goals.

DOOR KRISTOF DE RYCK

‘Mununga was niet aan zijn beste seizoen bezig.’ Fi Vanhoof, sportief directeur KV Mechelen

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content