“De kern behouden en gericht versterken”, klonk het na de promotie uit de mond van KV Oostendecoach Fred Vanderbiest. Maar al na enkele matchen in eerste klasse bleek dat die nieuwe (transfervrije) spelers – Denis Dessaer, Frédéric Brillant, Jimmy Hempte, Tom Van Imschoot… – niet de beoogde meerwaarde boden. KVO schoot tekort, ook omdat onder meer Yohan Brouckaert (in tweede goed voor 11 goals en bijna 20 assists) niet zijn normale niveau haalde, en omdat het in de verdediging scherpte miste. Na de 2-0 op Cercle eiste een briesende Vanderbiest dan ook drie versterkingen.

Eerst kwam de Zimbabwaanse spits Nyasha Mushekwi. Na de komst van de nieuwe voorzitter/hoofdaandeelhouder Marc Coucke volgden Franck Berrier, Jordan Lukaku, Fernando Canesin (gehuurd van Zulte Waregem en Anderlecht) en Jonathan Wilmet (Westerlo). Coucke pompte 500.000 euro in de club, waarmee vooral de huurprijs, het tekengeld en het salaris van Berrier (in totaal zo’n 350.000 à 400.000 euro) gefinancierd werden.

De Fransman moet het gebrek aan techniek en voetballend vermogen bij KVO opvijzelen. Zo hield hij twee seizoenen geleden Zulte Waregem in eerste, maar met veel goesting trekt Berrier niet naar de kust. De middenvelder had geen andere keuze, aangezien hij bij Essevee sportief én financieel het veld moest ruimen voor Sven Kums, gewild door Francky Dury. Het tekengeld (ruim 100.000 euro) moest de wrange nasmaak doen verdwijnen.

Haalt een gemotiveerde Berrier zijn rendement van voor Nieuwjaar, kan Oostende zich redden, op voorwaarde dat de Fransman targetspits Laurent Depoitre (14 goals in tweede) en de snelle Mushekwi en Sébastien Siani goed kan bedienen. Zo niet lijkt KVO een vogel voor de kat. Ook het loon van de Fransman – minstens een veelvoud van de tweede best betaalde speler – kan zijn nieuwe ploegmaats de ogen uitsteken. Afgelopen zomer was Brouckaert al not amused toen Depoitre na de afgesprongen deal met Zulte Waregem wel een verbeterd contract kreeg en hij niet. Daarenboven krijgt Brouckaert met Wilmet, die op Lokeren al goed inviel, een stevige concurrent op de rechterflank.

Ook Canesin en Lukaku zullen zich, ondanks hun Anderlechtverleden, moeten bewijzen. Canesin is een goeie voetballer, maar conditioneel staat hij niet sterk (zeker nu, na zijn knieblessure) en zijn omschakeling bij balverlies is ruim onvoldoende: dé reden waarom hij bij Anderlecht nooit doorbrak. Canesin én Berrier samen in de basiself kan in de bikkelharde degradatiestrijd te veel van het goede zijn, want als Canesin niet loopt, zal Berrier dat ook niet doen.

Lukaku blinkt als linksback niet uit op puur verdedigend vlak. Vanderbiest kan hem ook als flankaanvaller gebruiken, met Hempte in zijn rug, al zal ‘de broer van’ ook dan moeten meeverdedigen. Laat hij dat na, dan zal hij net als Canesin botsen met de veeleisende Vanderbiest.

Die moet het minstens tot Nieuwjaar stellen zonder de veelbelovende Slovaakse spits Peter Sládek, met wie KVO een akkoord had. In tegenstelling tot wat de club beweert, sprong de deal niet af omdat diens ploeg Spartak Myjava de speler te laat vrijgaf (na de transferdeadline), maar door een administratieve blunder van KVO zélf bij het invullen van het transferdossier. Een fout die niet meer tijdig rechtgezet kon worden, en die KVO zich misschien nog zal beklagen wanneer de goals uitblijven.

DOOR JONAS CRETEUR

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content