Het loopt goed bij KV Oostende. Twee nieuwe spelers, onder wie Silvio Proto, méér abonnementen én meer sponsoring.

Standard en Club Brugge waren uitgesloten, zei Silvio Proto onlangs in dit blad. ‘Ik was mauve, ik zou nooit in rood kunnen veranderen. En in blauw en zwart ook niet! Standard en Brugge zijn de twee clubs waarvan ik weet dat ik er nooit zal spelen.’ Bij AA Gent en KRC Genk was de Carolo ook geen optie, voor herfstkampioen en het nummer vijf in de rangschikking KV Oostende wél. En: de eerste bezoeker in de nieuwe voetbalarena, op vrijdag 5 augustus, wordt… Club Brugge.

Olympiacos, de Griekse landskampioen die een opvolger zocht voor Roberto Jiménez Gago, lag op de loer, maar in een buitenlands avontuur had de 33-jarige doelman geen zin. Ambitieus is hij wél nog en dat weten ze in Oostende, waar hij leiderschap en ervaring aan de groep moet toevoegen. Want, was Luc Devroe meteen duidelijk: ‘Proto wordt nummer één.’

Nochtans wordt DidierOvono op handen gedragen in Oostende en heeft hij er zelfs een eigen fanclub (d’Ostênsche Panter), terwijl ook Wouter Biebauw vorig seizoen geregeld speelminuten pakte. ‘Zij moeten de concurrentie met Proto aangaan, al zal een van hen de wedstrijdselectie zelfs niet halen en is de kans dus groot dat er nog een doelman zal vertrekken’, aldus de sportief directeur.

Yannick Loemba en Sébastien Locigno zoeken wellicht andere oorden op, terwijl KVO rekening houdt met het vertrek van Gohi Bi Cyriac en Jordan Lukaku. Voor de 21-jarige linkerflankverdediger is er belangstelling uit Frankrijk (Lille), Duitsland, Engeland (Watford) én Turkije (Galatasaray), nadat eerder ook PSV geïnteresseerd leek. Devroe: ‘Wat kan hij daar nog leren? De Nederlandse competitie is zwakker dan de onze.’

Maandag, op de eerste training, mocht Yves Vanderhaeghe vijf nieuwkomers verwelkomen: Proto, Zarko Tomasevic (KV Kortrijk), Mathias Bossaerts (Manchester City), Siebe Van Der Heyden (Anderlecht) en Landry Dimata, de 18-jarige spits van Standard die donderdagnamiddag tekende. De onderhandelingen met KV Kortrijk over Adam Marusic, een rechterflankverdediger die ook hoger kan spelen, verlopen moeizaam, zeker nadat voorzitter Joseph Allijns het bedrag van twee miljoen euro liet vallen.

Ondertussen verlopen de werken aan het Albertpark volgens schema en heeft KVO het voorbije seizoen ook zieltjes gewonnen. Anderhalve maand voor de start van de competitie gingen ruim 3700 abonnementen en businessseats de deur uit – de club verwacht een stijging van 20 procent -, terwijl de commerciële ploeg van Patrick Orlans de lat nóg hoger legt.

‘We proberen 40 procent te stijgen’, aldus de commercieel directeur, die begin vorig seizoen een target van 5,5 miljoen euro moest halen en uiteindelijk op 7 miljoen afsloot. 40 procent méér betekent 9,8 miljoen euro. ‘Een juiste berekening’, zegt Orlans. Door het faillissement van Optima verloor KVO wel een van zijn hoofdsponsors, een domper. ‘Daardoor zijn we een goede sponsor kwijt. Niet prettig, maar uiteindelijk slechts 1 procent van ons totale budget.’

DOOR CHRIS TETAERT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content