Officieel heeft Verbroedering Maasmechelen geen voorzitter, maar alle clubleden zijn het erover eens dat bestuurslid en drijvende kracht Guido Horrix die functie het dichtst benadert. De ideale gesprekspartner, maar een informele babbel tussen pot en pint behoort helaas niet tot de mogelijkheden, zo maakt hij meteen duidelijk. “We wachten eerst op de persverantwoordelijke. Alle contact met journalisten verloopt via hem, als iedereen maar gaat lullen, dan gaat het niet hé.”

De specifieke taak van die persverantwoordelijke lijkt er vooral in te bestaan om zijn vriend en medebestuurslid te behoeden voor al te zware uitspraken over aartsrivaal Patro Eisden Maasmechelen. Een onmogelijke opdracht, blijkt al vlug. De antipathie voor Patro is groter dan de matigende invloed van de persverantwoordelijke. “Zij krijgen alles, wij hebben niets”, zo opent Horrix de debatten. “Dat is historisch gegroeid. De directieleden van de Limburgse mijnen zetelden in het bestuur van Patro. Hun spelers, dat waren verdoken profvoetballers. Ze waren ingeschreven als mijnwerker, maar deden eigenlijk niks. Onze jongens werkten ook in die mijn en voor hen was het hard labeur.”

Vorig jaar speelde Verbroedering kampioen in eerste provinciale en dat betekent dat de club nu uitkomt in dezelfde reeks als de doodsvijand. Bovendien werkt de club sinds dit seizoen zijn thuiswedstrijden niet langer af in het eigen stadion in Mechelen-aan-de-Maas, maar wel in het Gemeentelijk Sportstadion, voorheen algemeen beschouwd als een oord van verderf, want ook de thuisbasis van rivaal Patro. “Onze eigen infrastructuur was niet van het niveau van de vierde klasse,” geeft Horrix aan, “voor ons was het een opportuniteit om daar te gaan spelen. Zij willen ons daar liever weg en zodra de gemeente zorgt voor een degelijk eigen complex voor onze club gebeurt dat ook.” Horrix wil het liefst zo weinig mogelijk tijd spenderen in het hol van de leeuw en heeft zijn ideale scenario daarom al in gedachten. “Op termijn willen we gaan samenwerken met Cerkel Maasmechelen, een club uit tweede provinciale. Eén stadion volstaat zo natuurlijk. De gemeente kan ons complex dan afbreken en appartementen op de terreinen bouwen. Met de opbrengst daarvan kan het stadion van Cerkel opgewaardeerd worden.”

Een fusie met Patro Eisden Maasmechelen, dat acht Horrix minder waarschijnlijk. ” Zij hebben dat al een aantal keer voorgesteld, maar zien dat dan meer als een opslorping. Men zegt altijd ‘zeg nooit nooit’, maar in dit geval durf ik dat wel te doen. Zolang ik bij Verbroedring betrokken blijf, komt er geen fusie.”

JAN-PIETER DE VLIEGER

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content