Op 23 april viert Catalonië het feest van zijn patroonheilige: Sant Jordi. De dag is de laatste jaren meer en meer een symbool van het Catalaanse nationalisme geworden. Her en der wordt dan ook de geel-rood gestreepte vlag opgediept en uitgehangen. Maar meer nog dan de Catalaanse wens voor onafhankelijkheid staan tijdens het feest twee thema’s centraal: cultuur en liefde. Overal in Barcelona poppen standjes uit de grond waar rozen en boeken verkocht worden. Bedoeling is dat meneer voor mevrouw een roos koopt en dat mevrouw op haar beurt meneer een boek cadeau doet. Een mooie traditie. Ook de media laten zich niet onbetuigd. Zo schenkt El Mundo Deportivo gratis een zestig pagina’s tellend boekje bij de krant van die dag, getiteld: Els valors de la Masía, uitgegeven door… FC Barcelona, alleen verkrijgbaar in het Catalaans uiteraard. De timing van de publicatie is geen toeval, want de degeneratie van ‘de waarden van La Masía’ heeft de laatste weken meermaals de media gehaald. Volgens Jordi Vinyals, de huidige trainer van Barcelona B, ontberen zijn spelers die waarden, hoewel ze opgeleid zijn in La Masía.

Sinds Tito Vilanova op 25 november 2012 tegen Levante (0-4) elf basisspelers op het veld bracht die gevormd werden in La Masía, is de doorstroming van spelers uit de jeugdcategorieën er alleen maar op achteruitgegaan. Onder Tata Martino kwam nog 64 procent van de spelerskern uit La Masía, onder Luis Enrique is dat percentage gezakt naar 52. Op dit moment komt geen enkele speler uit Barcelona B, zo wordt binnen de club gezegd, in aanmerking om de stap naar de eerste ploeg te zetten. Het grootste probleem is de attitude van veel jongens, het Kroatische wonderkind Alen Halilovic (17) op kop. “Het lijkt wel of hier zeven Gouden Ballen rondlopen”, merkte iemand onlangs op tijdens een training van Barcelona B. De meeste spelers hebben er lak aan dat hun ploeg voor het eerst sinds lang dreigt te degraderen naar de Segunda División B, de Spaanse derde klasse.

Er worden intern dan ook steeds meer vragen gesteld bij het nut van La Masía. Clubs als Arsenal en Real Madrid zweren bij een andere aanpak: grote talenten kopen zodra ze zestien zijn en hen dan verder kneden op de club. Voorlopig zwijgt FC Barcelona zelf in alle talen. Het is wachten op de eerste officiële reactie van Jordi Roura, ex-assistent van Vilanova en sinds begin dit jaar directeur van het jeugdvoetbal bij de club.

Voor de volledigheid geven we even de acht waarden mee die de spelertjes op La Masía ingelepeld krijgen:

1 Autonomie leren om zelf de verantwoordelijkheid op te nemen

2 Kracht de capaciteit om moeilijkheden te overwinnen

3 Emotionele zelfbeheersing

4 Voorzichtigheid eerst denken, dan doen

5 Vertrouwen in jezelf en de ploeg

6 Nederigheid je eigen grenzen kennen

7 Taaiheid volharden in de inspanning

8 Moed grote uitdagingen durven aangaan

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content