Donderdag mocht het publiek in het Constant Vanden Stockstadion nog eens om een Europese zege juichen. De voorbije weken laaide de hoop weer op dat paars-wit in de toekomst misschien toch in de gemeente Anderlecht zou blijven. Eerder sloot wijlen burgemeester Simonet die mogelijkheid uit. Een verbouwing van het bestaande stadion was niet aan de orde, tegen een nieuw stadion in Neerpede kwam massaal protest en aan de rand van een van de industriegebieden bleek een inplanting niet mogelijk. De nieuwe burgemeester, Gaëtan Van Goidsenhoven, was bij zijn aantreden eind vorig jaar bereid een verbouwing van het bestaande stadion te overwegen. Anderlecht zelf is vragende partij: “Wij horen van alles, maar wij weten nog niets”, aldus manager Herman Van Holsbeeck een paar dagen voor de heenmatch tegen Bordeaux.

Guy Vanhengel, minister van het Brusselse gewest, acht de kans dat het Anderlechtstadion vergroot wordt, nagenoeg onbestaande. “Ondertussen heeft de nieuwe burgemeester zijn renovatieplannen weer afgevoerd. In het Astridpark is een verdubbeling van de capaciteit onmogelijk. De studie zegt dat een nieuw stadion op het Klein Eilandje in Anderlecht niet haalbaar is, Neerpede is om ecologische redenen geen oplossing. We denken dat Anderlecht vragende partij zal zijn voor de oplossing waar wij aan werken.” Vanhengel bevestigt de plannen die hij in oktober vorig jaar voorstelde. “Er is een consensus in de Brusselse politieke wereld over de bouw van een multifunctioneel stadion -type Amsterdam ArenA- dat plaats biedt aan minstens 50.000 toeschouwers. Dat project wordt gekoppeld aan het WK 2018. De eerste keuze is Schaarbeek Vorming. Voor ons project is minstens 50 ha nodig. We weten ook dat een deel van de site beschikbaar moet blijven voor het spoorverkeer.”

Eerste stap is het uitvoeren van een technische analyse: kan een stadion op die plek, en waar precies? “Dat plan moet nu opgetekend worden, maar het onderzoek zal niet meer voor dit jaar zijn. Dat betekent dat Anderlecht in zijn jubileumjaar (dit jaar, nvdr) nog geen nieuws zal hebben. Blijkt dat dit plan niet kan, moeten we een nieuwe oplossing zoeken. Dat betekent: de Heizel moderniseren. Het grote probleem daar is het verzoenen van voetbal en atletiek. Het enige, relatief recent gebouwde stadion waar die twee sporten gecombineerd worden, is het Stade de France. De ontwerpers daar zouden er niet meer aan beginnen als het te herdoen was en raden ons dat af.” Wanneer zou in het nieuwe nationale stadion kunnen gespeeld worden? “Alle voorgaande beslommeringen in acht nemend, lijkt het jaar 2015 me redelijk. De kostprijs? Aangezien alle partijen hier achter staan, zijn er voldoende contacten om de nodige fondsen bijeen te krijgen.”

DOOR GEERT FOUTRé

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content