Lampard kiest voor blauw bloed bij Chelsea

© getty
Chris Tetaert Vaste medewerker Sport/Voetbalmagazine

Chelsea heeft met ex-speler Frank Lampard een nieuwe trainer. De Engelsman kiest resoluut voor de eigen jeugd, mede door het opgelegde transferverbod.

Vier Italianen ( Carlo Ancelotti, Roberto Di Matteo, Antonio Conte, Maurizio Sarri), twee Portugezen ( André Villas-Boas, José Mourinho), een Nederlander ( Guus Hiddink) en een Spanjaard ( Rafael Benítez): sinds juni 2009 versleet Chelsea acht buitenlandse trainers met renommee.

Chelseacoryfee Ray Wilkins, zaliger inmiddels, en Steve Holland, jarenlang cultuurbewaker bij The Blues, mochten even depanneren. Meer zat er niet in voor Engelse managers. Glenn Hoddle hield het drie jaar uit op Stamford Bridge, weliswaar als speler-manager, en zijn vertrek dateert al van… 1996.

Alles gewonnen

Frank Lampard, toen 18 jaar, voetbalde op dat moment aan de andere kant van Londen (West Ham United), maar zou tussen 2001 en 2014 uitgroeien tot een van dé iconen uit de geschiedenis van Chelsea. Alles gewonnen: titel (3), FA Cup (4), League Cup (2), Europa League én Champions League.

Hij voetbalde nog een seizoen hij Manchester City, bolde anderhalf jaar uit bij New York City en werd vorige zomer manager van Derby County. Lamps tekende er een contract voor drie seizoenen, geen jaar later – en enkele weken na de gemiste promotie naar de Premier League – ging hij met Chelsea rond de tafel en tekende ook daar voor drie seizoenen, waarin hij om en bij de 14 miljoen euro zal verdienen.

Check tussendoor ook even het wonderlijke doelpunt van Pedro:

Derby County, dat ook nog een assistent ( Jody Morris) en fysiektrainer ( Chris Jones) naar Londen zag vertrekken, deed niet moeilijk en cashte 4,5 miljoen. ‘Het hart volgen (…) De liefde voor de club en voor de geschiedenis die we delen’, klonk het voorspelbaar bij Lamps (41), die niet meteen in een gespreid bedje terechtkomt.

Potentieel van de academie

Sarri kreeg vorig seizoen bakken kritiek van de fans, maar leidde de club alsnog naar een derde plaats en winst in de Europa League. Beter doen lijkt onmogelijk, ook omdat Chelsea de volgende twee transferperiodes van de FIFA geen spelers mag aantrekken. Christian Pulisic had al in januari getekend, terwijl huurling Mateo Kovacic via een achterpoortje (betrokken in de deal met Thibaut Courtois) definitief van Real werd overgenomen.

Of dat genoeg is om Eden Hazard te doen vergeten, is niet Lampards eerste zorg. Hij wil, meer dan zijn voorgangers, het potentieel van de jeugdacademie aanboren.

Hudson-Odoi was één van de weinige lichtpuntjes vorig seizoen bij Chelsea.
Hudson-Odoi was één van de weinige lichtpuntjes vorig seizoen bij Chelsea.© belgaimage

Een koers die ook eigenaar Roman Abramovitsj (voorlopig) wil volgen, want eind vorige week raakte bekend dat Ruben Loftus-Cheek en Callum Hudson-Odoi – opgeleid bij de club – een nieuw contract voor vijf seizoenen zullen tekenen. En op vraag van Lampard worden Joe Edwards (coach U23) en Eddie Newton, die het bataljon huurlingen moet opvolgen, doorgeschoven naar zijn staf.

Het zijn mooie verhaaltjes voor de volgende weken. Voetbalromantiek. Of, zoals The Guardian het samenvat: ‘Een keuze die iedereen bij Chelsea een goed gevoel geeft. Maar uiteindelijk blijft de aanstelling van Lampard, die met Derby naast de promotie greep, een risico.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content