Kuurne-Brussel-Kuurne, Dwars door Vlaanderen, E3-Prijs Harelbeke. Als een overenthousiaste kleuter die alle paaseieren tegelijkertijd in zijn mandje wil scheppen, zo draafde Tom Boonen de afgelopen weken door het Vlaamse wielerlandschap. En het grootste ei wacht komende zondag in de Ronde van Vlaanderen. Even leek Boonens strooptocht afgelopen zaterdag verstoord te worden door een in bloedvorm verkerende Fabian Cancellara. Het nummertje dat de Zwitser in Harelbeke opvoerde, was echter even sterk als roekeloos. Je in volle finale tot twee keer toe laten uitzakken om Stuart O’Grady terug te brengen, terwijl die op de eerstvolgende bult de rol moet lossen : misschien verspeelde Cancellara daar het tikkeltje energie dat hij aan de streep tekort kwam. Dus blijft de vaststelling dat zelfs een tot achter zijn oren verkrampte Tom Boonen te sterk is voor de tegenstand.

Het doet denken aan de avonturen van Lance Armstrong in de Tour van 2003. Geplaagd door uitdroging en een iets mindere conditie kreeg Armstrong daar in de tijdrit naar Cap’Découverte een enorme lel van Jan Ullrich en daarna nog eens een mentaal tikje in de Pyreneeën. Toch reed de Amerikaan een week later met een grote Amerikaanse vlag om zijn schouders de Champs Elysées op.

Boonen, de Lance van Vlaanderen ? De overeenkomsten tussen de twee beperken zich alvast niet tot uitzonderlijk lichamelijk talent en buitengewone karaktersterkte. Al zal Boonen de vergelijking niet graag horen : beide heren beperken de communicatie tot het strikte minimum nadat Armstrong het voortijdige vertrek van Boonen bij US Postal beantwoordde met een scheldmail. De dominantie van Boonen in zijn wedstrijden is nochtans zonder meer Lanciaans, net als de manier waarop de Balenaar omringd wordt door zijn ploegmaats. Met tien miljoen euro bouwde Patrick Lefevere een hypergespecialiseerd team rond Boonen en Paolo Bettini. De plaatsjes voor de klassiekers zijn er bijzonder duur, de onderlinge concurrentie bikkelhard. Mannen met een sterke kop worden daar beter van, voor anderen kan het leven bij Quick-Step bijzonder eenzaam zijn.

De interne concurrentie werd afgelopen winter nog verder opgedreven door renners met de status van kopman te overtuigen om in dienst te komen rijden van Tom Boonen. Net zoals Johan Bruyneel destijds Roberto Heras en Manuel Beltrán naar US Postal haalde, weekte Lefevere Gert Steegmans en Peter Van Petegem los bij Predictor-Lotto. Die laatste heeft sinds het WK in Madrid zijn (tweede) roeping als meesterknecht annex wegkapitein ontdekt. Een rol die hem op het lijf geschreven is, zo bleek nog maar eens in Harelbeke. In de omgekeerde beweging liet Lefevere wel Filippo Pozzato en Nick Nuyens vertrekken. Zij gaan, net als destijds Tyler Hamilton en Floyd Landis, hun geluk elders beproeven. Werden Pozzato en Nuyens bij Quick-Step in hun vrijheid beknot ? Of stegen ze onder de veilige vleugels van Boonen boven zichzelf uit ? Antwoord in de Ronde.

Wordt het net als in de Tour ook in de Ronde zeven jaar tevergeefs wachten op een écht duel ? De E3-Prijs liegt niet. Wie sterft in Harelbeke, maakt weinig kans op een miraculeuze verrijzenis in de Ronde, Pasen of niet. Dat is slecht nieuws voor de geblesseerde Leif Hoste, die anoniem 46ste finishte op bijna vierenhalve minuut van Boonen. Gelukkig voor Predictor-Lotto hield Roy Sentjens wel stand, net als Cancellara, Marcus Burghardt, Manuel Quinziato, Charles Gilbert, Stijn Devolder, Alessandro Ballan, Michael Boogerd en zelfs Oscar Freire. Ook Nuyens, niet in Harelbeke maar knap tweede in de Brabantse Pijl, staat paraat. Hopen we niet allemaal stiekem dat zij Boonen kunnen doen kraken, al was het maar voor even ?

Perfectie irriteert. Ook dát heeft de Balenaar gemeen met Lance Armstrong. Twee jaar geleden scheelde het niet veel of Tom Boonen werd uitgeroepen tot de tweede koning van dit land, maar een rel met zijn supporters, een gele Lamborghini en de breuk met zijn vriendin Lore hielpen hem afgelopen winter van zijn imago van ideale schoonzoon af. Mooi zo. Die tandpastaglimlach zinde Boonen sowieso al niet en kampioenen moeten een randje hebben. Dat geeft ons de illusie dat ze gewone stervelingen zijn, zoals u en ik.

door LOES GEUENS

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content