In de voorbeschouwing die je voor de wedstrijd tussen Club Brugge en Standard kon lezen, spraken de beide ploegen op dezelfde manier over elkaar. Bij Club Brugge zeiden ze dat Standard altijd met de lange bal speelt en bij Standard beweerden ze dat Club Brugge steeds de lange bal gebruikt. Dat was heel vreemd. Want het is natuurlijk zo dat je zelf altijd bepaalt hoe de tegenstander speelt. Club Brugge opereerde tegen Standard met drie aanvallers. Met zo’n concept is het gemakkelijker om hoog te spelen en druk te zetten op de tegenstander. Dat bleek in de eerste helft heel duidelijk. Door die manier van voetballen was Standard verplicht de lange bal te hanteren. Terwijl ze zelf met twee spitsen speelden en het daardoor veel moeilijker hadden om druk te zetten. De aanvallers moeten dan meer energie verbruiken en ook de middenvelders dienen meer loopwerk te verrichten.

Bovendien bleek in de eerste helft dat de verdediging van Standard niet stevig genoeg in elkaar zat om het aanvalsspel van Club op te vangen. Dat had natuurlijk ook te maken met de afwezigheid van Roberto Bisconti en Ivica Dragutinovic. Dat is een signaal naar de toekomst toe : Standard doet er goed aan zijn kern te verbreden. In de tweede helft, toen ze beter in het spel kwamen, bleek bovendien dat het de Rouches aan een leidersfiguur ontbreekt. Er was echt niemand die de ploeg op sleeptouw kon nemen. Ook Moreira is duidelijk dat type niet.

Een paar weken geleden had ik het op deze plaats over de projecten die er in dit land lopen om de jeugdwerking te optimaliseren, onder meer in de universiteit van Leuven. Heel vreemd vind ik het daarom om nu steeds meer te moeten constateren dat jongeren van vijftien, zestien jaar meer dan ooit in het buitenland gaan testen. Dat is een tendens die zich op een angstaanjagende manier doorzet. Nu is er zelfs iemand die naar het Engelse Bolton Wanderers trekt. Daar zakt echt mijn broek van af. Want met alle respect : wat stelt de jeugdopleiding van Bolton Wanderers voor ? Wat kan je daar in je ontwikkeling als voetballer leren, welke bagage geven ze je daar mee ? Natuurlijk vinden die gasten het goed dat ze naar een Engelse club kunnen die in de Premier League speelt. Maar dat verblindt. Bolton Wanderers is natuurlijk Manchester United niet.

Misschien dat je daar meer geld kan verdienen. Dat zou op die leeftijd echter absoluut geen rol mogen spelen. Het gaat erom dat je een goede voetballer wordt. In de best mogelijke omstandigheden. Het financiële komt dan later wel.

Door Gunter Jacob

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content