Vijf mediawatchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM), Frank Raes (VRT-tv) en Marc Delire (RTBF-tv). Deze week is Peter Vandenbempt aan de beurt.

Anderlecht klopte Beveren zonder Peersman, van wie jij begin vorig seizoen voorspelde dat hij de beste doelman van België zou worden. Schatte je hem toen verkeerd in ?

Peter Vandenbempt : “Het klopt dat hij voorlopig niet bracht wat ik verwachtte, hoewel hij die verwachtingen in de tweede helft van vorig seizoen wél bevestigde. Misschien omdat er toen niets van hem verwacht werd. Nog altijd twijfelt niemand aan zijn stijl en klasse, alleen is er een aspect waar wij tevoren geen zicht op hadden : het mentale. Zijn uitlatingen op de eerste speeldag waren een eerste signaal dat hij mentaal niet sterk was. Niet omdat hij de keuze van de trainer in twijfel trok : hij mag roepen dat hij het tegendeel wil bewijzen, dat hij zich niet bij Broos‘ keuze voor Zitka neerlegt. Maar dat zei hij niet. Wel dat hij overwoog te stoppen of in derde klasse te gaan voetballen. Misschien hebben we dat signaal onvoldoende opgevangen. Na de winterstop zat hij in een zetel : Zitka geblesseerd en Van Steenberghe die zich schikt in zijn rol als tweede of derde doelman. De enige druk die toen op hem rustte, was : winnen en geen doelpunten slikken. Bij Anderlecht zijn dat normale eisen.”

Faalt Peersman of faalt zijn en- tourage ?

“Broos deed wat hij moest doen : de knoop doorhakken. Hij koos voor Zitka. Misschien zit het dieper. Misschien klikt het niet tussen Peersman en Munaron, vindt Peersman dat Munaron hem niet beter maakt. Hij noemt René Cool toch altijd zijn goeroe ?”

Moet hij weg bij Anderlecht ?

“Dat vind ik een voorbarige conclusie, al dacht ik dat in eerste instantie ook. Wie is beter ? Laquait en Proto verdedigen gemakkelijke doelen : ze krijgen veel werk. Als je twintig ballen pakt en er één binnenkrijgt, zegt iedereen dat je de schade beperkt. Krijg je er bij Anderlecht één binnen, dan is de conclusie : hij heeft de nul niet gehouden. Vorige week stond het verschil tussen Anderlecht en Club tussen de palen. Butina haalde zijn vertrouwen op het EK.”

Door de zege tegen Beveren neemt de druk op Hugo Broos wat af.

“De druk op Broos zal dit seizoen niet meer weggaan. Net als Aimé Anthuenis is Broos nooit algemeen geliefd geweest op Anderlecht. Er is geen trainer die de laatste tien jaar met Anderlecht de resultaten neerzette van Anthuenis, maar ook hij werd intern vaak bekritiseerd. Broos kreeg ook nog de publiekslievelingen tegen : De Bilde, die – zelfs al zat hij op het veld in een strandstoel- voor de supporters geen kwaad kon doen, en Pär Zetterberg. Wat Zetterberg vorige week in de mixed zone zei, kon niet. Van Pär weten we dat hij nooit iets in een emotionele bui roept. Natuurlijk wist hij dat hij dat op dat moment kon zeggen. Als je dat als club laat passeren, zet je nóg meer druk op de trainer. Slecht crisismanagement, noem ik dat. Ik denk dat het op Anderlecht dit jaar niet meer rustig wordt. Ik vind ook dat Broos uitstekend overeind blijft in die omstandigheden.”

Hoe bedoel je ?

“Als Peersman al druk ervaart, dan moet hij maar eens in de schoenen van Hugo Broos gaan staan. Wij vergeten wel eens dat er achter een trainer ook een mens staat. Op tv hoor ik iemand Broos tot drie keer toe dezelfde vraag stellen. Of hij iets over Peersman wilde zeggen. Als hij bij de derde vraag benadrukt dat hij al twee keer ‘nee’ zei, besluit de interviewer dat Broos gepikeerd reageert. Ja, zeg ! Ik zag ook hoe ze met een verborgen camera een gesprek uitzonden tussen een journalist die Broos vroeg of hij iets over Peersman wilde zeggen, al verzocht Broos dat nadrukkelijk niet uit te zenden. Achteraf dan zeggen dat de normen nu eenmaal vervagen, vind ik flauw. Dat die normen vervagen, bepalen wij zélf. Hoed af voor de manier waarop Broos bereid blijft ’s avonds met journalisten te praten die hem ’s ochtends afmaakten.”

Dan loopt het veel beter bij Club Brugge, waar Marc Degryse geld helpt te besparen in plaats van te veel uit te geven, zoals voor zijn komst gevreesd werd.

Michel D’Hooghe mag zich in de handen wrijven met de komst van Marc Degryse en nog meer met de wijze waarop Marc zich heeft aangepast aan Clubs manier van werken. Het siert hem dat hij niet zeurt dat hij geen topspelers kan halen. Wat hij vooral uitstekend doet, is anticiperen op volgend seizoen door nu al nieuwe spelers te halen die zich kunnen inwerken. Ik denk niet dat Anderlecht al klaar is met mogelijke opvolgers voor Jestrovic, Kompany, Wilhelmsson of Aruna, tenzij ze het stil houden. Terwijl dat net iets is wat ze daar niet kunnen, iets stil houden. Anderlecht moet dringend iets doen aan de verdediging, maar ik lees dat ze praten over Mitu, een centrale middenvelder : waar gaat die spelen ? De optie op Zetterberg is net gelicht en ook Baseggio is er nog.”

AA Gent wil Rune Lange weghalen bij Club.

Rune Lange is Clubs meest bepalende speler van de laatste tien jaar, een spits die vaak belangrijke goals scoort. Daar kan je iets extra’s voor doen, als er geen medische redenen zijn om de samenwerking niet te verlengen. Het verbaast me niet dat net een lepe trainer als Leekens met zo’n voorstel komt : Georges is de ongekroonde koning van de stilstaande fasen, waar Lange zo vaak uit scoort. Dat zou een goed huwelijk worden.”

Kompany won met groot verschil de Gouden Schoen. Moet hij volgend seizoen in België blijven ?

“Als hij nog een jaar op deze manier blijft voetballen, wordt een extra jaar in België een verloren jaar. Waar zit voor Kompany de uitdaging tegen Beveren ? Je hebt spelers die zichzelf motiveren en je hebt er die prikkels nodig hebben. Hij behoort tot de tweede groep. Anders wordt het verhaal wanneer Anderlecht hem naar het middenveld doorschuift : dan kan hij wél vooruitgang maken, maar dan heb je niemand meer achterin.”

Is zijn grote voorsprong te rechtvaardigen ? Zijn er echt zo weinig goede voetballers ?

“Hij is de beste speler van het land, maar is hij daarom 480 punten meer waard dan Aruna ? In de twee matchen waar het er voor Anderlecht op aankwam, tegen Benfica en Club Brugge, maakte Aruna met doelpunten het verschil, terwijl Kompany in een verdediging speelt die sinds mensenheugenis niet meer zoveel goals slikte. Hij is wel onze beste voetballer, maar niet degene met het hoogste rendement. Eigenlijk druist de Gouden Schoen als trofee in tegen de geest van het spel, want voetbal is een ploegsport. Club Brugge was met lengtes voorsprong de beste ploeg van 2004, het kalenderjaar dat de Gouden Schoen omspant, maar hun beste speler staat slechts vijfde.”

Terwijl Marius Mitu, die nog in geen enkele topper uitblonk, derde is.

“Ik durf te beweren dat hij veel stemmen kreeg van mensen die hem niet hebben zien spelen, maar zich baseren op tv-samenvattingen of statistieken. Ik zag Mitu twee keer, op Club en op Anderlecht, en vond hem twee keer niet goed.”

Volgende week in onze vrouwenspecial buigt Cathérine Van Eylen (VRT-tv) zich in deze rubriek over de voetbalactualiteit.

door Geert Foutré

‘Ik zag Mitu twee keer, op Club en op Anderlecht, en vond hem twee keer niet goed.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content