In tweede klasse beraden de clubs zich over hervormingen. Een idee is om het kampioenschap te splitsen in twee regionale reeksen van tien ploegen. Een eindronde van telkens de beste vijf moet de kampioen aanduiden. Ander idee : een extra punt voor ploegen die met minstens drie goals verschil winnen.

“Tweede klasse moet geen proeflabo worden voor zomaar wat ideetjes, zoals destijds de intrap in plaats van de inworp”, reageert trainer Francky Dury van Zulte-Waregem met gemengde gevoelens. “Ik zou regionaal voetbal een verarming vinden. In Virton spelen jongens met een opleiding in Sedan of Metz, dat is een andere stijl dan we gewend zijn in Vlaanderen. In Eupen komen veel jongens uit de plaatselijke sportschool en Patro Maasmechelen is telkens weer een uitdaging. En zal er zoveel meer volk komen als je voor de derde keer in hetzelfde seizoen tegen Vigor Hamme speelt ? Extra punten voor een ruime zege vind ik wél goed. Tweede klasse is een verdedigende reeks, dit zou het spektakel misschien ten goede komen. Maar eigenlijk vind ik dit allemaal lapmiddelen, we hebben veel meer nood aan een doordacht beleid : met belangstelling voor de jeugd, met een rem op de invloed van makelaars, met een rem op de toevloed aan buitenlanders. Na het arrest-Bosman hebben we de opleiding verwaarloosd en daar betalen we nu de tol voor. Wij leiden, helaas, geen voetballers meer op.”

Uit een recente studie aan de Universiteit Gent blijkt dat sinds clubs uit tweede en derde klasse minstens twee spelers jonger dan 21 jaar op het scheidsrechterblad moeten zetten, het gemiddelde aantal speelminuten van de jongeren is gedááld. Dury : “Nog maar eens het bewijs dat het slechts lapmiddelen zijn. Clubs selecteren vijftien spelers en houden de twee verplichte jongeren op de bank. Meestal is een van die twee een jonge reservedoelman : de kans dat hij moet invallen, is klein. En de tweede is niet noodzakelijk een Belg, want ook in tweede klasse is er een vloedgolf aan jonge buitenlanders. Kortom, we hebben nood aan een algemeen, doordacht beleid. Probeer nu maar eens jeugdtrainers, ouders en spelers te motiveren, in de wetenschap dat ze op hun achttiende moeten wijken voor een Chinees of een Afrikaan. Al jaren vragen wij clubs uit eerste klasse om hun jonge spelers uit te lenen, in plaats van ze te laten verkommeren bij de reserven. Maar blijkbaar is dat te moeilijk. En dus zie je hele busladingen Nigerianen aankomen, zoals op KV Mechelen.” (PTK)

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content