Vier media-watchers geven beurtelings hun mening over de voetbalactualiteit : Peter Vandenbempt (VRT-radio), Gui Polspoel (Canal+), Dirk Deferme (VTM) en Frank Raes (VRT-tv). Deze week is Gui Polspoel aan de beurt.

Club Brugge ging winnen bij Westerlo.

“Een vreemde wedstrijd. Voor de rust was Club dodelijk efficiënt, want de beste kansen waren voor Westerlo. Maar hoe die zo slap weer uit de kleedkamer kwamen ! En toch werd het nog spannend. Gelukkig hield Dany Verlinden Club op de beslissende momenten weer recht. Dan vraag ik me af : waarom zou die er niet nóg een jaar bijdoen straks ? Wat voor jonge gasten als Anthony Vanden Borre geldt, gaat omgekeerd ook op voor oudere spelers : als ze goed zijn, waarom zouden ze dan niet nog blijven spelen ?”

Standard verloor alweer twee punten. Na de wedstrijd waren er rellen en hevige discussies met de scheidsrechter over een niet gefloten strafschop.

“De enige constante bij Standard is de afwezigheid van een systeem. Dat spelen met lange ballen, zonder gebruikmaking van de flanken, dat is pas ouderwets Engels voetbal. De vleugelspelers moeten er naar binnen knijpen, de verdedigers halen nooit de achterlijn, en dat met spitsen als Bangoura of Kaklamanos. Soms bakt Moreira er nog iets van, maar die is amper fit. En die nieuwe Uruguayaan Curbelo heeft nekkramp van de ballen die over zijn kop vliegen. Hij is een leuke voetballer, maar Standard is net de ploeg die niét voetbalt.

“En nu beginnen ze nog te flippen ook, omdat ze voelen dat het hen ontglipt. Onbewust gaat al die kritiek op de scheidsrechters, die ze al maanden uiten, contraproductief werken.”

Moeskroen laat eveneens twee punten liggen, Genk blijft sukkelen, Anderlecht moet een 0-2 ophalen… De topvijf is niet goed bezig. Heb jij een verklaring ?

Marc Degryse zei het al over Club : onze goeie resultaten sinds nieuwjaar verdoezelen een beetje dat we niet goed bezig zijn. Dat kan je van al die clubs zeggen. Vandaar dat Moes- kroen behoorlijk kon blijven meedraaien.

“Anderlecht heeft veel geblesseerden én het hoeft allemaal niet echt meer. Brugge is bezig aan een cultuuromschakeling : van het ouderwetse Engelse voetbal naar iets anders. Met hun voetbal kan je iedereen wel overhoop lopen in België, maar niet in Europa. Ik denk dat men dat daar ook beseft, vandaar die ontypische transfers in de winter. Genk verrast me helemaal niet : daar is te veel kwaliteit vertrokken. Ik heb de indruk dat Vergoossen er zo goed als onder de tafel ligt, klaar om afgemaakt te worden. Het is niet allemaal de schuld van de trainer, verre van zelfs, maar op een bepaald moment wordt de druk zo groot, dat er een zoenoffer moet worden gebracht. De missing link is het feit dat Skoko niet is vervangen en dat het belang van Sonck niet mag worden onderschat. Als aanjager in de groep, los van zijn kwaliteiten op het veld. Met de spitsen is nooit de juiste combinatie gevonden tussen een opportunist à la Vandenbergh, een stormram à la Roussel en een Kpaka, die vooral bekendstaat als countervoetballer. Het is tekenend dat ze dan bij een vierde oplossing uitkomen : Chatelle. Ze verwachten ook wat veel van Bernd Thijs, vind ik. Hij is het ideale complement voor Skoko, maar wordt nu overbelast.”

Is het wel correct dat een coach zou moeten boeten voor de optie die de club nam : kiezen voor de centen ?

“Uit noodzaak, denk ik. Leefden ze niet een beetje boven hun stand in Genk ? Naar buiten zullen ze dat nooit toegeven, maar intern weten ze ook wel dat je dan niet de trainer de zwartepiet mag toespelen. Anderlecht heeft een paar jaar geleden hetzelfde moeten ondervinden, toen het geen gelijkwaardige vervangers had voor Koller, Goor en Radzinski.”

Eerder op de week was er Champions League. Blij met de opnieuw ingevoerde rechtstreekse uitschakeling vanaf de achtste finales ?

“Eigenlijk wel, omdat er nu minder kan worden gerekend. We zijn verlost van die vervalste wedstrijden, toen grote ploegen die zeker waren van de volgende ronde, met een veredeld B-elftal aantraden. Dat gaf mij een wrange smaak. Dertig jaar al staan Europabekers synoniem voor spanning en rechtstreekse uitschakeling. Daar is aan getornd, voor het geld. Met de rechtstreekse uitschakeling verhoogt opnieuw zowel de spankracht als de aantrekkingskracht van de competitie.”

Heb je inmiddels een favoriet voor de eindzege ?

“Een Real op volle kracht, toch wel. Wat dat betreft, vind ik het wel jammer dat je nu ook al weet tegen wie de ploegen in de volgende ronde kunnen uitkomen, tot de halve finales toe. Zo neem je toch een stuk onzekerheid weg.”

Mag Brugge blij zijn met de 3-1-nederlaag tegen Bordeaux ?

“Neen. Zeker niet gezien de manier waarop ze het weggaven. De Belgische teams deden het dit jaar niet slecht. Zowel Brugge als Anderlecht speelden leuke wedstrijden, maar als zo’n Europese kwartfinale binnen bereik ligt en het er echt op aankomt, loopt er altijd wat fout. MichelVerschueren rekende uit dat de kans op een rechtstreekse Champions- Leagueplaats groot is als Brugge nog een ronde verder gaat. Maar hebben we daar recht op ? Neen, zo blijkt, het loopt altijd ergens mis. We zorgen wel voor wat uitschieters en bezorgen de mensen illusies, maar in de eindafrekening is het : net niet. Wat dat betreft, schoot ik in een luide lach toen ik de volgende uitspraak van Trond Sollied las. Ik citeer uit De Morgen : ‘Defensief waren we goed, behalve in de fasen waarin de drie doelpunten vielen.’ Já-áá… Ik schrok ook van een uitspraak van Rozehnal, over de stap naar voren die hij zette bij één van de tegengoals. Hij zei : ‘Ik ben intussen volwassen genoeg om zelf te beslissen hoe ik moet reageren op een bepaalde fase.’ Ga daarmee naar de oorlog ! Die moet een andere sport kiezen, een waar hij zelf kan beslissen wat hij wil doen. Tennis lijkt mij een heel goed alternatief.”

Hugo Broos zit zaterdag voor de 500ste keer op de bank in eerste klasse. Welk beeld heb jij van hem ?

“Stabiliteit : dat is het eerste wat spontaan bij me opkomt. Dit seizoen komt daar iets avontuurlijks bij. Zijn bekende 4-4-2 wordt nu af en toe vervangen door een iets gedurfdere 3-5-2. Zaterdag ook weer. Eigenlijk hebben ze het bij toeval ontdekt, door die rode kaart tegen Celtic. En je moet het toch maar durven : Kompany op het hoogste niveau laten debuteren en je aanvoerder op de bank zetten, en nu die Vanden Borre lanceren. En er is nog een derde zestienjarige op komst. Dit is on-Broos. Ik denk dat de combinatie Broos- Vercauteren een perfecte mix is.”

Deze week viert Eddy Wauters 35 jaar voorzitterschap van Antwerp.

“Hoe dan ook : dat is te veel. Enerzijds zegt hij : als er een ander komt, mag hij die stoel hebben. Anderzijds luidt het dat hij door zijn beroepsachtergrond weet hoe een bedrijf moet worden geleid. En hij was international. Met andere woorden : ze kunnen geen betere vinden. Zó dubbelzinnig… Het is altijd de schuld van de anderen : Bosman, de scheidsrechters, de profliga. Canal + ook : wij deelden ook al in de klappen, omdat clubs geld krijgen voor een live-uitzending en wij nog niet langskwamen op Antwerp. Tja. Wij kiezen voor interessante wedstrijden en dan moet ook meneer Wauters toegeven dat die er op Antwerp nog niet waren dit seizoen. Wij brengen het beste voor onze abonnees, en als Antwerp daar niet bij is, heeft het dat alleen aan zichzelf te danken.”

door Peter T’Kint

‘Dit is on-Broos. Ik denk dat de combinatie Broos-Vercauteren een perfecte mix is.’

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content