Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Onrust bij Roda JC. Trainer slap en lui. Zo stond het vorige week op de cover van het Nederlandse Voetbal International. In een verhaal rekent Roda’s sterke man Nol Hendriks af met Georges Leekens en legt uit waarom het met de club uit Kerkrade dit seizoen niet wil vlotten. Doelman Kalac en verdediger Vrede vindt Hendriks rotte appels, zijn beschermeling Eric Van der Luer moet terug in de ploeg, maar vooral de trainer krijgt ervan langs. “Het is moeilijk hem te spreken te krijgen. Ik moet de opstelling maar meestal uit de krant halen. (…) Ik zou het ook graag wat aanvallender zien. Tja, hij is en blijft natuurlijk wel een Belg. (…) Leekens staat bekend als hard, maar is niet hard. Hij heeft dit nog niet kunnen oplossen. (…) Leekens ambieert de functie van technisch directeur niet. Hij woont in België en in Nederland en ik vind dat een technisch directeur altijd aanwezig moet zijn. Dit is niet een ban van negen tot vijf. Ik zie Leekens ook niet de velden afstruinen om te kijken of daar een speler voor ons loopt. Buiten onze eigen wedstrijden om heeft hij slechts Fortuna-NAC gezien, omdat ik hem gevraagd had naar Sergio en Christiano te gaan kijken.”

Leekens was meteen aardig in zijn wiek geschoten en eiste excuses. Voor de Europese return in Milaan kreeg hij die ook van Nol Hendriks. Eerst voor de spelersgroep, daarna voor de pers. Leekens : “Maar intussen is het wél gezegd, besef ik. En niet in het kleinste blad. Letterlijk of niet, dat maakt allemaal niet uit, je moet niet schieten op de boodschapper, maar op hij die de boodschap aanleverde.”

Leekens wil respect voor wat hij met Roda dit seizoen al presteerde. “Onderin weggehaald, vierde ronde Europabeker en daar bijna een stunt. Ik meen dat het niet niks is. Wij werken wél hard. Sef Vergoossen kreeg als kritiek dat het te defensief was, wij proberen wél wat te brengen, binnen de kwaliteiten van de groep.”

Dat hij niks aan de problemen deed, ontkent Leekens : “Ik was perfect gebriefd door Vergoossen over de intriges. Alleen : misschien zijn er in het verleden wel dingen gebeurd met mensen, maar als ze bij mij presteren en in het gareel lopen, dan spelen ze. Het zijn geen lieverdjes, maar als ze werken… Kijk, ik snap het niet. Een maand geleden was ik te hard, moet ik ze over het bolletje aaien en zij die in het tweede staan en slecht spelen, minder hard aanpakken. En nu is het weer te slap. En dat Nol me niet zo veel ziet, dat is een teken dat het goed gaat. Als ik alle dagen in zijn bureau kom, scheelt er iets.”

Trekt hij zijn conclusies ? Leekens : “Ik kijk het nog aan. Ik wil respect, niet het pispaaltje zijn, en zeker niet dat men mijn eer aantast. Nol is natuurlijk de sterke man en het tijdstip was heel ongelukkig, maar ik zie straks wel of mijn adviezen worden opgevolgd en of het functioneren beschadigd is. Anders moet ik conlusies trekken.”

door Peter T’Kint,

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content