Franck Berrier loodste Zulte Waregem in Waasland-Beveren naar een gedeelde leiderspositie. Die heeft Essevee niet alleen te danken aan de falende topclubs, maar ook aan een uitstekend parcours op verplaatsing met 13 op 18. Alleen Lokeren (in 7 matchen) en Kortrijk komen in de buurt met 12 punten. Een immens verschil met vorig seizoen toen SVZW buitenshuis in 15 matchen slechts 7 punten raapte en pas op de vijfde speeldag van play-off 2 zijn eerste uitzege behaalde (0-1 op Bergen).

Opmerkelijk is dat Zulte Waregem uit nauwelijks tegendoelpunten slikt: slechts 4 op een seizoenstotaal van 16, waarvan 2 op Racing Genk. Zowel op Standard (0-1), OH Leuven (0-1) als Waasland-Beveren (0-2) hield het de nul. Een groot contrast met de wedstrijden in het Regenboogstadion, waar SammyBossut zich al 12 keer moest omdraaien en waar Essevee op 9 punten in 6 matchen bleef steken.

Verdediger Karel D’Haene ziet twee redenen voor dat verschil: “Op Standard pakten we op de eerste speeldag meteen 3 punten, een niet te onderschatten vertrouwensboost voor een jonge ploeg. Bovendien moeten we op verplaatsing minder zelf het spel maken en dat ligt ons heel goed. Vanuit de organisatie kunnen we met lopende jongens als Naessens, Trajkovski, Habibou, Delaplace en Hazard vlug omschakelen. Berrier hoeft de bal ook niet meer zo laag op te eisen en kan zo hoger spelen waardoor hij met zijn uitstekende positiespel vaak vrij komt in de zestien. Niet toevallig scoorde hij al drie simpele kopbalgoals.”

Thuis moet Zulte Waregem meer initiatief nemen en dat ligt de troepen van Dury minder. “Zeker als we, zoals tegen Bergen en Lokeren, vroeg op achterstand komen”, zegt D’Haene. “Dan worden we te ongeduldig in de opbouw en nemen we te veel risico’s, wat Bergen en Lokeren perfect afstraften ( 2-4 en 0-2, nvdr). Woensdag tegen Charleroi weten we waar we op moeten letten.”

Zondag kan Zulte Waregem op Club Brugge zijn favoriete spel spelen en misschien voor het eerst sinds de promotie naar eerste in 2005 iets rapen. “Acht nederlagen op rij ( onder meer in de beker, nvdr), ik weet het”, lacht D’Haene. “Onbewust speelt dat misschien mee in het kopje, terwijl we op Standard altijd denken dat we er kunnen winnen. Club speelt tegen ons ook altijd uitstekend. Misschien extra gemotiveerd omdat het in Waregem wél al vaak puntenverlies leed. ( Zulte Waregem won 5 keer op 9, nvdr)”

door Jonas Creteur

Thuis initiatief nemen ligt de troepen van Dury minder.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content