Libero van weleer wordt schoonmaker

© belgaimage

Gezondheidsproblemen hebben en toch met het hoofd vooruit in een wespennest als Barcelona duiken: een gebrek aan moed kan Ronald Koeman niet worden verweten. ‘Hij wilde geen derde keer neen zeggen’, reageerden zijn bazen bij Oranje.

Voor altijd in het hart. Ze zingen het bij KRC Genk, maar ook in Camp Nou. Sinds hij in 1992 op Wembley Barcelona in de verlengingen met een vrije trap naar winst in ECI schoot, een primeur voor de club, kan Ronald Koeman er niet meer stuk. Twee keer al werd hij in het verleden benaderd om er coach te worden, de derde keer zat weigeren er niet meer in, zo zei Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB. ‘Daarom heb ik Ronald ook niet meer proberen overhalen.’ Het gat dat hij bij Oranje als bondscoach laat, wordt tijdelijk opgevuld door Dwight Lodeweges. Die zal in de duels met Polen en Italië van begin september op de bank zitten. ‘Zorgvuldigheid in de selectie van een opvolger’ noemde Gudde ‘belangrijker dan snelheid.’

Als libero veegde Ronald Koeman vroeger het veld schoon, nu mag hij de kleedkamer schoonmaken.

Gudde kreeg het ontslagtelefoontje van Koeman vorige maandag. Daarna vloog de Nederlander naar Barcelona, om er de schade op te meten na de 2-8 tegen Bayern München. De eerste die in de klappen deelde, was Quique Setién, die na zeven maanden werd ontslagen. Op geen al te propere manier, de man werd niet eens bedankt voor bewezen diensten. De tweede die mocht gaan, was Eric Abidal, die zijn laatste contractjaar liet vallen. Zijn afscheidsboodschap was niet mals: ‘De voorbije twee seizoenen heb ik geprobeerd om voor veranderingen te zorgen die ik zeer belangrijk achtte voor de toekomst van de eerste ploeg. Maar ondanks mijn overtuigingen en aandringen ben ik niet in die missie geslaagd.’ Abidal was de man die de spelers verantwoordelijk stelde voor het ontslag van Setiéns voorganger Ernesto Valverde, wat hem dan weer op een openlijke reprimande van Lionel Messi kwam te staan.

In welk wespennest komt Koeman terecht?

Voorzitter Josep Bartomeu noemde de crisis in Lissabon eentje die op alle niveaus zware gevolgen zou hebben, maar sprak deze week andere taal. Het was plots ‘een sportieve crisis, geen institutionele’. Lees: alle schuld ligt bij de spelers. Een paar jongens noemde hij niet transferabel, anderen wel. Op dat eerste lijstje: Leo Messi, en dan verder Ter Stegen, Lenglet, Semedo, Fati, De Jong, Griezmann, Dembélé en Pedri.

Niet op dat lijstje, vooral oudgedienden. Dertigers als Suárez (de beste vriend van Messi na diens familie), Busquets, Piqué, Vidal, Alba, Rakitic… Allemaal mannen met zware contracten. Barcelona heeft een salarismassa die het grootste deel van het budget opslorpt en de omwille van covid-19 geslonken inkomsten maakt dat er ongeveer 200 tot zelfs 300 miljoen euro moet worden bespaard op de loonmassa. Vraag is: waar kunnen dat soort dertigers nog terecht, tenzij in de Golfstaten of China?

Donderdagmiddag had Koeman een lunch met Messi. Hij lijkt de spin in het web met een nettoloon van een geschatte 50 miljoen. Bruto is dat het dubbele, dus een dure vogel met een afkoopclausule van 700 miljoen. Geen kat die zo’n bedrag zal willen betalen nu hij nog één seizoen onder contract staat.

Messi zelf blaast warm en koud over blijven of vertrekken. Setién lag hem niet, Abidal nog minder. Over de inhoud van het gesprek met Koeman filterde weinig door, tenzij dat hij neigt naar vertrekken – allicht was het vooral aftastend. De Nederlander sprak in zijn acceptatiespeech nog lovend over Messi, logisch gezien de data en diens belang in de kleedkamer. Nu wordt het aftasten: wie wil Leo, wat wil Leo? Suárez erbij, of niet? Met Frenkie de Jong als regisseur op het middenveld, of alsnog Busquets? En wat met Griezmann? Kortom: Koeman wacht veel werk. Als libero veegde hij vroeger het veld schoon, nu mag hij de kleedkamer schoonmaken. Of niet.

Met Alfred Schreuder als zijn assistent kleurt Barcelona straks weer een beetje meer Oranje, met naast De Jong misschien nog Patrick Kluivert als hoofd opleiding. Maar voor hoe lang? Op 15 maart zijn er voorzittersverkiezingen, zonder Bartomeu, die geen kandidaat mag zijn. Een van de favorieten, Victor Font, zegt openlijk al een akkoord te hebben met Xavi wanneer hij die verkiezingen wint. Koeman mag volgend seizoen alles winnen van Font, maar Xavi is zijn man.

Een mens moet veel clubliefde hebben, om daar aan te beginnen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content