Sergei Barbarez ontpopte zich tot revelatie bij het ontgoochelend Hamburg.

Door de promotie van klein duimpje Sankt-Pauli mag het meer traditierijke Hamburger SV zich op 30 november weer gaan opmaken voor een ouderwetse derby.

Als de fans daar nu al wakker van liggen, valt sterk te betwijfelen. Dat was een jaar geleden helemaal anders, toen de ploeg van Frank Pagelsdorf vrij onverwacht een derde plaats in de wacht sleepte en kwalificatie voor de Champions League afdwong. In het kampioenenbal ontpopte Hamburg zich eventjes tot een ware smaakmaker, die met open vizier de tegenstander heel offensief bekampte. Het leidde onder andere tot een spectaculair 4-4-gelijkspel thuis tegen Juventus en een onverwachte 1-3-overwinning in Turijn, waarbij de massaal opgekomen supporters zich kostelijk amuseerden met het gebrachte spektakel. Het volstond wel niet voor plaatsing voor de tweede ronde. In een poule met Deportivo La Coruña en Panathinaikos behaalden ze via een derde plaats toch nog een ticket voor de Uefacup.

Maar de goede Europese resultaten stonden in schril contrast met het gebrachte spel in de Duitse competitie. In de heenronde was er vooral sprake van paniekvoetbal, omdat de bepalende krachten in het elftal ondermaats presteerden en het moderne 3-4-3-systeem niet meer aansloeg : doelman Hans-Jörg Butt acteerde niet meer zo soeverein, Ingo Hertzsch kon de verdediging maar moeilijk op sleeptouw nemen en de Argentijnse spelmaker Rodolfo Cardoso door veelvuldig blessureleed slechts acht matchen speelde en Roy Präger was maar een schim van zichzelf. Bovendien konden de teruggehaalde Erik Meijer en de Ghanese targetman Anthony Yeboah zich niet meer doorzetten. Het leidde bij de winterstop tot een teleurstellende elfde plaats. Het dubbelprogramma eiste duidelijk zijn tol en zorgde voor een dertiende stek in het eindklassement.

Gelukkig voor Hamburg konden ze voorin rekenen op de Bosnische revelatie Sergei Barbarez (29). Bij Dortmund weggehoond door het kritische publiek, bloeide hij in Hamburg helemaal open. Hij scoorde 22 maal en toonde daarin een opvallende polyvalentie : niet alleen was hij sterk met het hoofd, maar Barbarez beschikt over een hard en gericht schot en is ook op de korte ruimte technisch heel vaardig. Dat Hamburg een recordbedrag van meer dan 2 miljard frank op het hoofd plakte van de oud-speler van Velez Mostar, Hannover, Union Berlin en Hansa Rostock verwonderde niemand.

Naar volgend seizoen moet hij samen met de Hongaarse verdediger Tomas Ujfalusi, de Nederlandse middenvelder Nico-Jan Hoogma en de teruggekeerde Jörg Albertz (Glasgow Rangers) de as vormen van een nieuw Hamburg. Doelman Butt vertrekt immers naar Leverkusen, terwijl Nico Kovac voor landskampioen Bayern München opteerde. (FV)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content