Liefde voor de bal

Raar volkje, die Belgen. Als Romelu Lukaku voor 85 miljoen euro verpatst wordt aan Manchester United kloppen we ons vol fierheid op de borst. Als Neymar Junior voor 222 miljoen euro verhuist naar Paris Saint-Germain roepen we schande. Terwijl nog moet blijken wat financieel de beste transactie is.

Maar ook als Neymar zijn geld waard zou blijken in Parijs is dit een transfer waarbij grote vragen moeten worden gesteld. Elke voetballer in de wereld droomt ervan om met Messi, Suárez en Iniesta te mogen combineren en wie daar neen tegen zegt, is alleen in geld geïnteresseerd.

Geld heeft Qatar in overvloed en de oliestaat gebruikt het voetbal (WK 2022 voorop) maar al te graag in zijn wanhopige zoektocht naar relevantie. Vooral nu het door vier Arabische buurlanden als een pariastaat wordt beschouwd en zich genoodzaakt voelde een klacht in te dienen bij de World Trade Organisation vanwege de handelsboycot van Saudi-Arabië en co.

In Parijs lopen de fans over van trots, maar vanaf nu is PSG de meest gehate club van de wereld. Al is de verontwaardiging van FC Barcelona, dat zich jaren liet sponsoren door Qatar, wel een tikkeltje hypocriet. Met deze transfer wordt de spelersmarkt echter volkomen verstoord en zal de concurrentie er alles aan doen om de weg naar de top af te sluiten voor het Prinsenpark. Neymar staat voor de onmogelijke taak om van een goede ploeg een wereldelftal te maken. Als de Braziliaan in Barcelona in de schaduw bleef van Lionel Messi was dit gewoon omdat hij minder goed is dan de Argentijn.

Hoe dan ook, de transfer van Neymar wekt vooral weerzin op. Geld is altijd belangrijk geweest in het topvoetbal, maar het is verworden tot een wedloop om de rijkste eigenaar. De financiële fair play werkt onvoldoende. Er moeten dringend regels komen om een ‘gelijk speelveld’ te creëren in het Europese topvoetbal. Misschien moeten ploegen die de portefeuille opentrekken per tien miljoen die ze uitgeven aan nieuwe spelers een punt worden afgetrokken. Als PSG met -22 punten van start gaat, wordt het wellicht toch nog spannend in de Ligue 1.

Gelukkig konden we de voorbije dagen ook nog genieten van echt voetbal. Het EK vrouwen is niet van het niveau van het mannenvoetbal, maar dames mogen slechts sinds begin jaren 70 met een bal spelen en hun progressie is opmerkelijk. Mannen voetbalden al honderd jaar voordien en welk verschil dat maakt, blijkt in Amerika. Jongens en meisjes ontdekten er gelijktijdig ‘soccer’ en het resultaat is dat de kerels niet verder kwamen dan winst in de Gold Cup en de meiden op zeven WK’s drie keer goud behaalden.

Het vrouwenvoetbal was al de snelst groeiende sport in de wereld en het EK in Nederland zal voor een nieuwe boost zorgen. De kijkcijfers waren overal indrukwekkend. Er keken bijna drie keer zoveel Vlamingen naar Holland-België voor madammen als naar Basaksehir-Club Brugge. En nog terecht ook. Het mooie van het vrouwenvoetbal is dat je als toeschouwer elke seconde het gevoel hebt dat er gespeeld wordt ‘for the love of the game’, niet voor een reuzentransfer.

Volgens een recente studie van de BBC wordt in 83 procent van de 68 onderzochte sporten hetzelfde prijzengeld betaald, maar is het voetbal de grote uitzondering. De wereldkampioen bij de vrouwen krijgt 2,25 miljoen euro van de FIFA, bij de mannen is het 39 miljoen. Real Madrid streek 15 miljoen euro (plus een veelvoud aan tv-rechten) op van de UEFA voor het winnen van de Champions League, de vrouwen van Lyon moesten tevreden zijn met 250.000 euro.

De verschillen hebben niet alleen met inkomsten te maken. Het nationale vrouwenteam van de VS boekte 20 procent meer inkomsten dan de mannenploeg, maar de speelsters verdienden maar een kwart van de heren. Na een rechtszaak zagen de meiden vorig jaar hun verdiensten verdubbeld worden.

Het EK 2017 bewees dat er een markt is voor vrouwenvoetbal en met een WK in 2019 in Frankrijk op komst zijn er gouden tijden in aantocht voor voetballende meisjes. Het is alleen te hopen dat ze de voetballende jongens niet helemaal achterna gaan en hun liefde voor de bal groter blijft dan die voor het geld.

DOOR FRANÇOIS COLIN

Neymar bleef bij Barcelona in de schaduw van Messi omdat de Argentijn gewoon beter is.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content