Liefde voor het Guldensporenstadion

© BELGAIMAGE

Een nieuw voetbalstadion bouwen: een van de grootste issues van voetbalclubs in de 21e eeuw. Anno 2016 lijken ook de Belgische clubs zich bewust te zijn van dat fenomeen. Hét voorbeeld bij uitstek is natuurlijk de Ghelamco Arena in Gent. Zowel in Waregem, Mechelen als in Oostende is men het stadion aan het renoveren. Club Brugge en Anderlecht zijn bezig met hun stadiondossier en ook andere clubs willen volgen, waaronder KV Kortrijk.

Sport/Voetbalmagazine kreeg deze zomer de primeur om het nieuws bekend te maken: ‘KV Kortrijk gaat voluit voor de bouw van een nieuw stadion.’ Matthias Leterme, zoon van en algemeen manager van KVK, licht de zaken toe. Een recente haalbaarheidsstudie gaf een positief advies over de bouw van een stadion. Leterme voelt ‘een groot enthousiasme bij zowel de club als de stad’.

Het Guldensporenstadion langs de Meensesteenweg is al sinds 1921 de thuisbasis van de Kortrijkzanen. Jammer genoeg blijf je, zelfs na enkele renovaties, spreken van een prehistorisch stadion. De voorzieningen voor vips zijn nog kleiner dan bij een vierdeklasser uit Engeland, de neutrale zones op en rond het terrein zouden die van een provinciaal ploegje kunnen zijn en de parkeergelegenheden en toegangswegen zijn beperkt. Europees kan er zelfs niet gespeeld worden: de afmetingen van het veld zijn te klein.

Qua gezelligheid en sfeer scheert het Guldensporenstadion, met een capaciteit van welgeteld 9399 toeschouwers, wel hoge toppen. En dat heeft vooral te maken met de befaamde staantribune achter een van de doelen: Vak I. 3500 enthousiastelingen, bijeengepakt in een tribune op amper één meter van het veld. Vak I is uniek in zijn soort, zowel in België als buiten de landsgrenzen. Je kunt de adrenaline proeven, de verwijten horen die spelers naar elkaars hoofd slingeren en zelfs het merk van de deodorant ruiken van elke speler. Het is niet toevallig dat de Kerels een sterke thuisreputatie hebben, ook dit seizoen weer met 11 punten uit vijf thuiswedstrijden. Gent, Club Brugge, Genk noch Standard kon winnen op het veld van de West-Vlamingen.

Een spelerstunnel bouwen onder de spionkop? Men zou je gek verklaren, maar in het Guldensporenstadion is het doodgewone realiteit. Als bezoekende ploeg op het einde van de opwarming de kleedkamer opzoeken, het moet een hel zijn. Je loopt namelijk recht af op vak I. Fluitende en briesende kopjes, weinig fraaie armbewegingen, kwetsende zangkoren. Terwijl de bezoekers net niet huilen om hun moeder, worden de Kerels nog eens extra opgehitst wanneer ze naar binnen gaan onder een stormachtig gejuich. Nog voor de wedstrijd van start gaat, zit de thuisploeg al met een psychologisch voordeel. Het hoort bij de sfeer op Kortrijk.

Sinds de overname door de Maleisische miljardair Vincent Tan laait de stadiondiscussie dus hoog op. Zelfs de echte diehards moeten toegeven dat het Guldensporenstadion niet meer van deze tijd is. Op lange termijn zal er hoe dan ook een nieuw stadion gebouwd moeten worden om te kunnen blijven meespelen met de grote jongens. Maar afscheid nemen van het Guldensporenstadion? De fans krijgen nu al tranen in de ogen, en om het met een lokale uitdrukking te verwoorden: ‘Dr eit gin jin een peloeze lik doeze.’

Al uw reacties en sportgerelateerde zoekertjes zijn welkom bij Sport/Voetbalmagazine, Raketstraat 50 bus 5, 1130 Brussel of via e-mail : sportmagazine@roularta.be. De redactie behoudt zich het recht voor teksten in te korten of te weigeren. De schrijver moet zijn naam en woonplaats vermelden.

Arne Vossaert, Geluwe

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content