Met de uitwedstrijd tegen STVV begint Lierse aan de maand van de waarheid. Een halfjaar geleden dacht de nieuwe voorzitter Leo Theyskens niet dat hij voor het behoud zou moeten vechten.

Van de ene voetbalvergadering naar de andere holt Leo Theyskens. De komende maand wordt cruciaal voor het overleven van de club, op financieel en sportief vlak. Theyskens had zich zijn intrede in het voetbal anders voorgesteld. Zowat het hele organigram waar hij zich als niet-voetbalkenner op verliet, is verdwenen. Zijn buikgevoel heeft hem een paar keer bedrogen bij de keuze van zijn helpers, geeft hij toe. Hij schrok wel eens van wat hij zag, “maar ik heb wel onmiddellijk ingegrepen.” Terwijl de club naast het veld werk maakt van de licentieaanvraag en de verbetering van de finan- ciële toestand, dreigt tweede klasse. Zijn project met Lierse, benadrukte Theyskens in juni nog, was alleen leefbaar in eerste klasse, maar de realiteit gebiedt om vanaf nu rekening te houden met twee scena- rio’s. “Maar ook als we zakken, ga ik hier niet weg.”

Vaak laat de voorzitter tijdens het gesprek zijn rechterhand Danny Aras aan het woord. Aras kreeg eind november 2004 een telefoontje van schepen van sport Walter Grootaers, een jeugdvriend. Die vroeg hem om dringend op zoek te gaan naar een overnemer voor Lierse, dat op sterven na dood was. “Er waren een paar kandidaten, maar die wilden het Lisp platgooien en verkavelen. Dat wilde ik niet : ik ben op een steenworp van het stadion geboren en al 34 jaar supporter van Lierse. Via de immobiliën ontmoette ik Leo Theyskens.”

Wat leerde u in een halfjaar, mijnheer Theyskens ?

Leo Theyskens : “Ik had sneller moeten ingrijpen, om de kankers weg te snijden. Ik ben niet verantwoordelijk voor het feit dat de ploeg niet beter presteert, maar ik toonde te veel geduld met de entourage. Maar die mensen zijn nu weg.”

De tijd dringt. Wat moet u nu eerst doen ?

Leo Theyskens : “Onze drie prioriteiten lopen parallel. Naast het licentiedossier en ons financieel dossier voor de komende jaren is het behoud realiseren heel belangrijk.”

Danny Aras : “Belangrijk voor ons budget was de toezegging van de Lierse gemeenteraad op 28 februari 2005 dat we de 1,1 miljoen euro tv-gelden en de subsidies die als borg golden voor de Dexialening zouden krijgen. Dat geld hadden we sneller verwacht.”

Dan had u bijvoorbeeld uw spelers op tijd kunnen betalen.

Leo Theyskens : “De maximale vertraging bij de uitbetaling bedroeg veertien dagen. Dat was in november. In december zijn de spelers correct betaald. In 2003/04 werden de spelers twee, drie maanden lang niet betaald.”

Danny Aras : “Het klopt dat we de laatste twee maanden een tekort aan cash hadden, precies door het uitblijven van die 1,1 miljoen euro. Lierse was een bodemloos vat. Leo legde er een bodem in. Als we op 20 januari die door de gemeenteraad toegezegde gelden krijgen, zijn we voor dit seizoen uit de problemen. Dan moeten we onze nieuwe begroting hard maken, en dan kan Lierse elk jaar break-even draaien.”

Er zijn nauwelijks inkomsten.

Leo Theyskens : “Klopt niet. De contracten met de sponsors zijn verlengd en zelfs verhoogd, de inkomsten uit business seats en catering zijn hoger dan vorig jaar. Het probleem is het structurele onevenwicht in de budgetten van de vorige legislatuur. Het gaat om miljoenen euro’s aan lijken uit de kast waar we contractueel recht op hebben, maar die eerst juridisch behandeld moeten worden.”

Als die gelden straks vrijgegeven worden, haalt Lierse moeiteloos de licentie ?

Theyskens : “Normaal wel. De balans ziet er nu stukken beter uit, er zijn miljoenen euro’s schulden weggewerkt, waardoor we puur boekhoudkundig in juni 2005 zelfs winst boekten.”

Aras : “Tachtig procent van de problemen erfden we van het vorige bestuur. Leo benadrukte op de gemeenteraad dat hij bij de overname niet kreeg waar hij volgens de akkoorden recht op had.”

Theyskens : “Bij dat soort overnames kan je nooit helemaal doorgronden waar je in terechtkomt. Ik ben ooit betrokken bij de overname van een bedrijf in Frankrijk waar ook een en ander niet klopte. Drie jaar na datum was daar dan ook niemand van bij de overname meer in dienst. Ook hier zal ik mijn rechten laten gelden. Als die bedragen die nu aangevochten worden vrijkomen, zal dat de club ten goede komen.”

Aras : “We maakten zelf ook fouten. De grote sterkte van Leo is dat hij als voorzitter op heel korte termijn zijn fouten kan inschatten en ze meteen rechtzet.”

In juni benadrukte de voorzitter nog dat een voorzitter niet doordrongen moest zijn van het voetbalvirus, op voorwaarde dat hij zich goed omringt. Bij het uitkiezen van uw medewerkers volgt u uw buikgevoel. Dat moet u veel buikpijn bezorgd hebben. Hanteert u die methode nog ?

Theyskens : “Altijd. Het is maar door te evalueren wat mensen brengen, iedere dag, dat je leert wat ze waard zijn. Ik zal alleen in het vervolg nog minder geduld tonen met wie geen meerwaarde brengt. Nu ben ik omringd door bekwame mensen met de juiste instelling. Dat kon niet gezegd worden van wie weg is.”

Dat waren wel allemaal mensen die u aan boord nam of hield. Liet uw buikgevoel u in de steek toen u Bob Van Jole aantrok als algemeen directeur ?

Theyskens : “Dat was een heel grote vergissing, durf ik toegeven. Hij was me aanbevolen door een zakenpartner uit de immobiliën. Maar ik heb snel ingezien dat die man hier niet zat om algemene leiding te geven of mee te helpen de club te herstructureren, maar als makelaar, om zijn commissie op te strijken. Ik heb me toen beter geïnformeerd en snel ingegrepen.”

Gaston Peeters hield u aan boord toen hij begin 2005 door het oude bestuur gecontesteerd werd. Na de transferperiode oordeelde u op basis van de onderhandelingen die u met hem in Kroatië deed : ‘Die man levert goed werk’.

Theyskens : “Omdat de contracten met buitenlandse spelers door hem vrij scherp werden genegotieerd kreeg hij toen het voordeel van de twijfel.”

Aras : “Toen we vaststelden dat er zaken gebeurden die niet door de beugel konden, is er ingegrepen.”

Theyskens : “Toen ik in de club kwam, was Gaston Peeters de loopjongen van Gaston Vets. Ik vond toen al, in januari, dat hij weinig werk verrichtte. Peeters kwam om elf uur aan en was om drie uur weer weg. Toen hebben we zijn toenmalige functie volledig ontmanteld. Met sponsors deed hij al niets meer. We vroegen ons toen af waarvoor we hem nog konden ge- bruiken : voor sportief advies. Hij werd op handen gedragen door Paul Put.”

Welke transfers deed Peeters ?

Theyskens : Lovrek, Tomic, Vukojevic, plus nog ergens iemand. Ik vond de manier waarop hij dat toen deed correct.”

Lierse gaf na de aankoop van Laurent Fassotte principeel al jaren geen geld meer uit aan transfersommen. Plots deed u dat weer.

Theyskens : “Voor enkelen. Tussen 100.000 en 190.000 euro voor een jonge speler die een meerwaarde kan opbrengen, vond ik niet veel geld. De spelers die we overhielden, zijn er waar we in de toekomst nog iets kunnen voor krijgen. Diegene die we niet meer konden gebruiken of die qua mentaliteit niet pasten, zijn weg.”

Dat zijn ongeveer alle inkomende transfers van afgelopen zomer. Wie leidde u bij de keuze van nieuwe, uitsluitend buitenlandse spelers ?

Theyskens : “Ik herinner me onderhandelingen met Belgische spelers die tot drie, vier keer het voor die functie uitgetrokken budget eisten en waar bovendien de trainer niet eens achterstond.”

Waarom geloofde u in die mensen uit Servië, Kroatië en Brazilië ?

Theyskens : “Ik baseerde mij daarvoor op de mening van Paul Put, Gaston Peeters en Bob Van Jole. Lovrek bijvoorbeeld was al zo goed als vastgelegd in maart, toen Gaston Vets er nog was.”

Niemand van de nieuwe spelers rendeerde. Zelfs Daniel Cruz niet, die u zo graag wou.

Theyskens : “De trainer wilde Cruz ter vervanging van Mitu. Maar Cruz voelde zich vanaf de eerste week niet thuis op Lierse.”

Tony Vairelles ?

Theyskens : “Hij moet niet weg, al weegt hij zwaar op het budget.”

U hebt dat contract toch zelf ondertekend ?

Theyskens : “Je haalt iemand van wie je verwacht dat hij de leider van de ploeg wordt, de anderen meetrekt. Gebeurt dat niet, dan krijg je een probleem omdat de prijs-kwaliteitverhouding niet klopt.”

Aras “Staat ons huidig boekhoudsysteem in juni al op punt, dan hebben we op dat moment een beter zicht op de reële budgettaire mogelijkheden en gebeuren één of twee aankopen niet.”

Bij het wegwerken van overtollige spelers verliest u toch geld ?

Theyskens : “Bij wie ?”

Werd Ognjen Vukojevic niet verkocht voor minder dan wat u voor hem betaalde ?

Theyskens : “Correctie : er is bij die overgang een clausule opgenomen die duidelijk bepaalt hoeveel procent Lierse krijgt als hij volgend jaar doorverkocht wordt.”

Zo’n constructie was er ook met Arouna Koné, maar Roda scheepte u mooi af door die clausule voor 250.000 euro af te kopen en Koné vervolgens aan PSV te verkopen voor 8,5 miljoen euro.

Theyskens : “Mag ik erop wijzen dat die verkoop aan PSV nog niet rond is, omdat ze in Eindhoven de centen nog niet hebben ? Als dat komende lente afgehandeld wordt, krijgen wij naast die 250.000 euro nog een percentage. Hoeveel ? Dat moeten we nog negotiëren.”

U behield vorig jaar tegen de wil in van het oude bestuur Paul Put als trainer. Hebt u zich daar vergist ?

Theyskens : “Ik was vorig jaar niet akkoord om Put te ontslaan na een zwaar conflict tussen hem en de toenmalige interim-voorzitter na de match op Lokeren. Op basis van vormvoorwaarden ontsla je geen trainer die goede resultaten haalde. Ik greep pas in toen bleek dat de trainer de spelers niet meer onder controle had en hij herhaaldelijk kritiek op hen leverde in de kranten. De motivatie van de spelers was totaal weg.”

Aras : “Op basis van de punten die onder de nieuwe trainer zijn behaald, zou je die ook kunnen ontslaan. Maar we zien de gedrevenheid van die man en zijn zeer goede impact op de spelers.”

Theyskens : “Puts weigering om met de jeugd te werken was ook een minpunt. We hadden net wat jonge spelers in de kern gehaald, die voor hun ontwikkeling beter meegingen op stage, maar jeugd was voor Paul Put quantité négligeable. Hij had wel inspraak in alle transfers en stond honderd procent achter de nieuwe spelers, herhaalde hij vaak. Maar achteraf is hij wel beginnen klagen over hun rendement. Toen had hij weer een bataljon nieuwe spelers nodig.”

Hebt u al meer geld in de club gestopt dan u van plan was ?

Theyskens : “Er is geld beschikbaar waar de club uit kan putten indien nodig, maar dat wordt mij, zodra het kan, netjes terugbetaald.”

GEERT FOUTRÉ

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content