Di Matteo loodst West Brom naar Premier League.

Amper vijf dagen nadat Newcastle zekerheid verkreeg over een terugkeer naar de Premier League mocht ook West Bromwich Albion feestvieren, want de Baggies eindigen dit seizoen zeker minstens als tweede in de Championship. Afgelopen weekend haalden ze het nog met 2-0 van Middlesbrough, via treffers van Simon Cox en RomanBednar. Deze laatste is een opvallende naam, want de Tsjechische aanvaller werd eind vorig seizoen nog gedurende drie maanden geschorst nadat in News of the World vijf foto’s opdoken waarbij hij cocaïne kocht.

De titel zal meer dan waarschijnlijk een prooi zijn voor de Magpies, terwijl er met Nottingham Forest een andere bekende naam uit het Engels voetbal de derde plaats bezet. Forest komt, mits het afhouden van Cardiff City en Leicester City, via de barrages ook nog in aanmerking voor promotie.

Met zijn terugkeer in eerste bevestigt West Bromwich Albion zijn reputatie van liftploeg, want het is al de vierde keer op acht seizoenen tijd dat het pendelt tussen de Premier League en de Championship. Opvallend: de even jaren zorgen voor succes, want in 2002, 2004 en 2008 steeg het team een reeks hoger.

Meest in het oog springende naam is de manager van de Baggies. De Italiaanse oud-international Roberto Di Matteo (39), die van 1996 tot 2002 uitkwam voor Chelsea, is pas sinds vorige zomer aan de slag op The Hawthorns, nadat hij in 2008 debuteerde als coach bij MK Dons. Je kan dus gerust spreken over een geslaagd ingangsexamen. “Dit pakt me”, stelde hij. “Het geeft hetzelfde gevoel als voor een baby die zijn eerste stappen zet.” Dé revelatie van de ploeg was echter de Schotse middenvelder Graham Dorrans (22), een international die dit seizoen in de competitie al goed was voor twaalf goals.

Toch doet voorzitter Jeremy Peace er goed aan om wat offensieve versterking in huis te halen, want een echte afwerker telt West Brom niet. De Noord-Ierse international Chris Brunt (25), ook al een middenvelder, is topschutter met dertien doelpunten. Bednar zit ondertussen aan tien treffers.

Aanvaller Emmanuel Adebayor (26, Man. City) besliste na 42 caps en 18 goals niet langer uit te komen voor de Togolese nationale ploeg, na de incidenten in januari vlak voor de laatste Afrika Cup in Angola. Hij is nog altijd te zwaar onder de indruk van de aanslag op de vooravond van het toernooi. Carlos Tévez vindt dat coach Roberto Mancini zijn spelers te hard laat trainen. De Italiaanse manager kreeg slechts een geldboete na zijn vechtpartij met Evertoncollega David Moyes.

Liverpool staat te koop. Tom Hicks en George Gillett, de Amerikaanse eigenaars, willen de club graag van de hand doen. Het prijskaartje bedraagt 5678 miljoen euro. Het duo stelde Martin Broughton, de topman van luchtvaartmaatschappij British Airways en abonnee van Chelsea, aan als nieuwe voorzitter. Hij zal het verkoopproces in goede banen leiden. Van een vertrek van Rafa Benítez kan volgens Broughton geen sprake zijn.

Bij Arsenal viel Thomas Vermaelen (kuit) uit voor de rest van het seizoen, Robin van Persie vierde na zijn enkelblessure (opgelopen in november) zijn rentree tegen Tottenham.

Portsmouth wil als bekerfinalist komend seizoen alsnog uitkomen in de Europa League. Pompey ging in beroep bij de UEFA, ondanks het feit dat de werkgever van Anthony Vanden Borre (ex-Anderlecht) te laat was met het inleveren van de juiste documenten.

Routinier Paul Scholes (35) blijft nog een jaar langer bij Manchester United. De middenvelder vierde dat met de beslissende treffer in de derby tegen City afgelopen zaterdag.

Fernando Torres komt dit seizoen niet meer in actie door een operatie aan de rechterknie. De Spaanse spits van Liverpool is zes weken buiten strijd, maar zijn WK-deelname is niet in gevaar.

FRéDéRIC VANHEULE

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content