Zoals het de gewoonte is in je vaderland, nam je de familienaam van je man over.

( Ietwat bedeesd) Klopt. Hoewel ik ook wel een leuke meisjesnaam heb, namelijk : Sheriff.

Jullie gaven elkaar het ja-woord in jouw geboorteland, Macedonië. Gaat een huwelijk er daar anders aan toe ?

Traditie speelt een grote rol bij ons. Een huwelijk veroorzaakt er een ware volkstoeloop. Op ons huwelijksfeest waren 350 mensen aanwezig en 150 genodigden, zegden dan nog af. De dag voordien moet de bruid de kledij die haar toekomstige echtgenoot voor haar gekozen heeft, aan de mensen in de straat showen. Vooraleer een koppel trouwt, is het ook de gewoonte dat de families elkaar leren kennen. Dat vormde bij ons wel een probleem omdat Afrims ouders in België wonen.

Er heerst heel wat armoede in Macedonië. Geldt dat ook voor jouw ouders ?

Mijn vader stond in het onderwijs ( Afrim : “Mijn vader heeft nog les gekregen van haar vader.”) en mijn moeder werkte als naaister. Klagen mochten we dus zeker niet. Anderzijds hebben mijn ouders zes dochters grootgebracht, die allen de kans kregen om te studeren. Mijn vader verdiende zowat 400 mark of 8000 frank ( bijna 200 Euro, nvdr) per maand. Echt ver kom je daar niet mee.

Wat ga je het meeste missen ?

Mijn familie, ongetwijfeld. Maar we bellen elkaar zo goed als dagelijks. Op die manier is er toch nog veel contact. In België heb ik het voorlopig wel moeilijk om te integreren, aangezien ik de taal niet spreek en slechts een beetje Engels versta. Het eerste wat ik wil doen, is hier in Meise Frans of Nederlands leren.

Wat doe je momenteel overdag ?

Niet zo veel eigenlijk. In Macedonië ben ik afgestudeerd als medisch laborante. Ik zou graag in die sector werk vinden, maar dan zal ik dus eerst taallessen moeten volgen. ( Afrim, lachend : “Linda had me verteld dat ze Frans had gekregen op school. Maar veel meer dan ‘la table’ en ‘la télévision’ hebben ze haar toch niet aangeleerd.”)

Ik deed veel aan sport. Ik speelde basket in de schoolploeg en ik voetbal ook graag. Ik kijk ook graag naar sport en volg alle wedstrijden van Afrim. Wat er over hem gepubliceerd wordt, stuur ik op naar mijn familie.

Nog andere hobby’s ?

Ik kook graag. Elke donderdag maak ik een typisch Macedonisch gerecht met witte bonen. Afrims vader is er dol op. Zelf hou ik meer van Italiaanse gerechten. Zo maak ik zelf pizza. Ook het deeg bereid ik zelf, ja. ( Afrim, grijnzend :”Haar zelfgemaakte pizza’s zijn m’n lievelingsgerecht.”)

En wat is jouw lievelingsgerecht, Linda ?

Heb ik niet echt, er is wel iets wat ik graag drink : smirnov ice. Ik houd het dan wel bij één glaasje. ( Afrim, lachend : “En dat drinkt ze dat best traag op. De alcohol stijgt nogal snel naar haar hoofd !”)

Wat is de beste/slechtste eigenschap van Afrim ?

Afrim is een lieve jongen met een tof karakter. Een slechte eigenschap ? Geen idee.

Vind je je uiterlijk belangrijk ?

Ja. Ik maak me graag mooi. Aan kledij besteed ik niet echt veel tijd of geld. Het liefst draag ik sportieve kleding.

Voor wie heb je veel respect ? Naar wie kijk je op ?

In principe respecteer ik iedereen die mij met respect behandelt. Daarnaast heb ik bewondering voor personen die mensenlevens redden, zoals dokters. Maar dan wel dokters die hun job ernstig nemen. In Macedonië werken er veel enkel en alleen voor het geld. Als je genoeg betaalt, helpen ze je, anders niet.

Hou je van dieren ?

Zeker. In Macedonië hadden we konijntjes rondlopen in de tuin. Op ons appartementje hier is dat nogal moeilijk. Maar we zijn op zoek naar een huis in de buurt, met een tuin !

door Roel Van den broeck

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content