Lindsey Vonn wil tegen mannen skiën

© BELGAIMAGE

Ondanks zware knieblessures is de Amerikaanse skivedette Lindsey Vonn op haar 31e allerminst versleten. In de herfst van haar carrière heeft ze nog drie ambitieuze doelen vooropgesteld.

Met een wereldbekermanche reuzenslalom voor vrouwen in Sölden begint zaterdag het internationale skiseizoen. Met een opnieuw fitte Lindsey Vonn, nadat ze in de vorige campagne door drie breukjes in haar linkerknie vroegtijdig een punt achter haar seizoen moest zetten. Zo kon de Zwitserse Lara Gut Vonns koppositie in de algemene stand van de wereldbeker overnemen. Tot groot verdriet van de Amerikaanse, die alles op alles had gezet om haar vijfde algemene WB-zege te veroveren. De eerste sinds 2012, waarna ze met twee zware knieblessures (in 2013 en 2014) lange tijd out was en onder meer de Spelen van Sotsji miste.

Voor komend seizoen heeft Vonn haar focus verlegd. Ze wil zo veel mogelijk races winnen in haar specialiteit: de snelle super-G en de afdaling. Daarom zal ze, zoals zaterdag in Sölden, af en toe forfait geven voor de tragere nummers, de slalom en reuzenslalom. Dat zal haar allicht een leiders/topdrieplaats in het algemene wereldbekerklassement kosten, maar die eindstand is dus geen specifiek doel meer. De Amerikaanse heeft immers een legendarisch record op het oog: dat van de Zweed Ingemar Stenmark, die tussen 1974 en 1989 86 WB-wedstrijden won. Na acht zeges in 2014/15 en negen in 2015/2016 zit Vonn nu aan 76. Als ze die lijn doortrekt, is een evenaring of verbetering dit seizoen misschien al mogelijk. Lukt dat niet, dan misschien volgend seizoen, nog voor de Winterspelen van Pyeongchang.

Ook dat wordt, na de gemiste olympiade van Sotsji, een hoofddoel voor het ex-lief van Tiger Woods. Vonn zal dan wel al 33 jaar zijn, maar wil, als haar geteisterde knieën dat toelaten, ook daarna nog een seizoen skiën (in 2018/19). Met nog een andere ambitie: racen tegen de mannen. Dat wilde ze al eens in november 2012, op haar favoriete parcours in het Canadese Lake Louise, maar dat verzoek wees de Internationale Skifederatie toen af. Die droom heeft ze echter nog niet opgegeven. ‘We zijn volop aan het bekijken hoe we dat kunnen doordrukken bij de Skifederatie, al wordt dat niet simpel. Maar zou het niet prachtig zijn: de mannen een keer kloppen en dan met pensioen gaan? My final hurrah!’, aldus Vonn, die onlangs ook haar biografie ‘Strong is the New Beautiful’ lanceerde en daarvoor naakt poseerde in een promofilmpje voor People Magazine.

DOOR JONAS CRETEUR

‘Zou het niet prachtig zijn: de mannen een keer kloppen en dan met pensioen gaan?’ LINDSEY VONN

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content