Het wereldvoetbal is aan een ramp ontsnapt. Maandenlang leek sjeik Salman uit Bahrein op weg naar het voorzitterschap van de FIFA. Dat zou bijna zeker tot het einde van de wereldvoetbalbond hebben geleid.

Sjeik Salman als baas van het wereldvoetbal was onaanvaardbaar voor West-Europa, de machtsbasis van het internationale voetbal. De sjeik is lid van de koninklijke familie van een land dat het niet erg nauw neemt met mensenrechten, persvrijheid en democratie, en zou een commissie hebben geleid die sporters die voor meer vrijheid in eigen land betoogden in de gevangenis gezet en gefolterd had. Dat sjeik Salman desondanks 88 stemmen achter zijn naam kreeg, is ronduit bedenkelijk. Dat hij bij de tweede stembeurt geen meerderheid behaalde, is vooral te danken aan de Amerikaanse bondsvoorzitter Sunil Gulati. Hij overhaalde de aanhangers van prins Ali over te lopen naar Gianni Infantino.

De verkiezing van Infantino hoeft nu ook weer geen aanleiding te geven tot een vreugde-uitbarsting. Jan Hauspie schreef vorige week in dit blad al dat de Italiaanse Zwitser evenmin een onbesproken figuur is. Hij veegde aanklachten van matchfixing in Griekenland en Turkije onder de mat en zou een klokkenluider die wilde bewijzen dat Oekraïne Euro 2012 had gekocht monddood gemaakt hebben.

Infantino was ook de man die een streep trok door het debat tussen de verschillende kandidaten dat gepland was in het Europees Parlement en haalde de winst binnen met een verkiezingsmanifest dat regelrecht uit het handboek van Sepp Blatter kwam: meer geld voor de nationale bonden en meer ploegen op het WK. Hij wil het deelnemersveld aan de Wereldbeker tot veertig landen uitbreiden, beloofde de bonden en de confederaties het dubbele aan subsidies en voorzag één miljoen dollar voor reiskosten van de afgevaardigden. Met de oneliner ‘Dit is niet het geld van de FIFA, maar uw geld’ kreeg hij vele handen op elkaar tijdens zijn presentatiespeech.

Ondanks de schandalen van het voorbije jaar is er in de hoofden van veel bobo’s niets veranderd. ‘Als Sepp Blatter kandidaat was geweest, was hij zonder twijfel verkozen’, zei Greg Dyke, de Engelse bondsvoorzitter. De hervormingen die goedgekeurd moesten worden, kunnen moeilijk te verregaand worden genoemd. ‘Dit is niet meer dan een varken dat lippenstift heeft opgedaan’, meende Jamie Fuller van NewFifaNow. Desondanks stemden 22 leden tegen. Zolang de cultuur binnen de nationale bonden niet verandert, zal er geen nieuwe wind door het hoofdkwartier in Zürich waaien.

Infantino krijgt de komende maanden ongetwijfeld opnieuw de FBI en het Zwitserse gerecht op bezoek. Insiders beweren dat er een nieuwe aanhoudingsgolf op komst is. De nieuwe voorzitter moet ook dringend de financiële problemen van de FIFA oplossen. De wereldvoetbalbond betaalt maandelijks bijna tien miljoen euro aan advocaten en veel sponsors zijn de deur uit gerend (24 van de 37 ‘slots’ voor adverteerders zijn niet ingevuld). De FIFA liep daardoor het voorbije halfjaar 500 miljoen euro mis en zal voor het eerst sinds 2001 in het rood gaan.

Het idee van een WK met 40 teams is gelukkig al afgeschoten door de FIFA-administratie. Zo’n toernooi zou 32 wedstrijden meer tellen en een week langer duren. Om meer deelnemingsbewijzen aan niet-Europese landen toe te wijzen kunnen internationale play-offs ingevoerd worden. In Europa zouden alleen de negen groepswinnaars uit de voorronde zich nog automatisch plaatsen. De vier winnaars van de play-offs tussen de acht beste tweedes van iedere poule worden veroordeeld tot barragematchen tegen een ploeg uit Afrika, Azië, Oceanië en Noord- en Midden-Amerika.

De grote winnaars van de voorzittersverkiezingen bij de FIFA worden de Europese topclubs, waarschuwde de spelersvakbond FIFPro al. Zij vrezen dat de grootmachten zaken kunnen doen met de gewezen rechterhand van Michel Platini. Voorzitter Bartomeu van Barcelona zag een topclub als Manchester United tot zijn afgrijzen naar de Europa League afzakken en gaf een schot voor de boeg met zijn oproep voor het uitreiken van wild cards voor de Champions League.

Onbegrijpelijk blijft dat na deze historische hervorming, als gevolg van het grootste corruptieschandaal uit de sportgeschiedenis, het FIFA-bestuur nog steeds geen vertegenwoordigers van spelers en fans telt. Er komen wel meer vrouwen in de FIFA Council, die voortaan het ExCo vervangt. Alle hoop is op hen gevestigd.

DOOR FRANÇOIS COLIN

Alle hoop voor verandering bij de FIFA is op de vrouwen gericht.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content