LOCAL HEROES

Hoe groot het contrast tussen het wereldje in de top van het Belgische voetbal en de basis van de Belgische voetbalpiramide is, valt op bij een bezoek op zondagmiddag aan pakweg SK Zandbergen – het had om het even welke andere provinciale club kunnen zijn. In de strijd om het behoud in derde provinciale wordt in Zuid-Oost-Vlaanderen in modder en zand stevig strijd geleverd tegen streekgenoot Sint-Antelinks. Na de wedstrijd duiken zo’n 80 kijkers de kantine in en wordt de traditionele bak bier naar de kleedkamer van de thuisploeg gesleept, waar de muziek al loeihard staat. De lokale helden zijn nog voor drie kwart dezelfden als twee jaar eerder, en de meesten zijn er ook volgend seizoen. Local heroKevin Sonck,de broer van ex-Rode Duivel en voetbalanalist Wesley,blijft niet. Hij gaat 20 kilometer verderop spelen.

Aan de top is het spelersverloop een stuk groter dan onder aan de piramide. Voor de meeste buitenlanders (de meerderheid op de eersteklassevelden) blijft ons land een ideale transitzone, zonder beperking op het aantal buitenlanders, zonder sportieve eisen en met een minimumbrutoloon voor niet-EU-spelers (78.400 euro per jaar) dat amper een obstakel vormt om een bijkomende buitenlander te halen. Woensdag was José Izquierdo blij met zijn prijs, maar in gedachten vertoeft hij al in een buitenlandse topcompetitie. Van plan om volgend seizoen zijn trofee te verdedigen in onze competitie is hij alvast niet.

Een mooie quizvraag zou zijn: wie is de laatste winnaar van de Gouden Schoen die nog in België voetbalt? Het is die van 2002, diezelfde Timmy Simons die woensdag een Lifetime Achievement Award kreeg voor zijn voetballoopbaan, en die voor één keer erg emotioneel reageerde.

Simons debuteerde in de hoogste klasse op 22 augustus 1998. Kort voordien was Frankrijk op het WK in eigen land wereldkampioen geworden en had Marco Pantani de Tour de France gewonnen. JK Rowling kwam dat jaar in de publiciteit met een kinderboek: Harry Potter en de Steen Der Wijzen. In de hitparade dreunde dé hit van het jaar nog na, My heart will go on, van Céline Dion,de titeltrack van de blockbuster Titanic, net als die andere hit, het catchy Torn van de Australische Natalie Imbruglia.

Simons, net overgekomen van Diest, stond bij het Lommel van trainer Lei Clijsters meteen in de basis van het team dat op de openingsspeeldag SK Beveren klopte met 2-1. Hij zou dat seizoen met 32 wedstrijden zelfs recordhouder worden bij Lommel.

Elf seizoenen zal hij na dit seizoen in de Belgische hoogste afdeling gevoetbald hebben, naast de acht jaar in buitenlandse loondienst. Véél langer dan de zo velen die hier alweer vertrokken zijn voor hun naam in het collectief geheugen gegrift staat.

Hoe snel het spelersbestand in ons topvoetbal verandert, leert een vergelijking van de spelers die afgelopen weekend aan de aftrap kwamen met de basisspelers op de eerste speeldag. Van de 176 voetballers die op de eerste speeldag de competitie op gang trapten, stonden er afgelopen weekend nog 74 in de basiself. Nog eens vier droegen toen het shirt van een andere eersteklasser. Van alle basisspelers van de eerste speeldag kwam nog 44 procent afgelopen weekend aan de aftrap. Landskampioen Club Brugge bracht op Lokeren negen spelers van toen in lijn, nieuwkomer Eupen trad op Gent met acht spelers van toen aan. STVV, Genk en Oostende hielden er maar twee over, AA Gent met een flink gewijzigde kern drie. Bij de Buffalo’s bleek afgelopen weekend dat het moeilijk is om mee te dingen naar de prijs van het mooiste huis als je de fundamenten nog aan het bouwen bent.

Het percentage Belgen blijft laag maar stabiel (35 procent afgelopen weekend tegenover 36 procent op de eerste speeldag). Nee, om de echte Local Heroes te zien moet u onder de kerktoren nog eens een pintje gaan pakken.

DOOR GEERT FOUTRÉ

Van alle basisspelers van de eerste speeldag kwam nog 44 procent afgelopen weekend aan de aftrap.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content