Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Birmingham City is de tweede stijger.

Feest in Birmingham. Nadat Wolverhampton Wanderers zich al verzekerde van de titel keren nu ook de buren uit Birmingham terug. City won zondag op de slotspeeldag met 1-2 bij Reading, dat vorig seizoen zakte. Zij nemen nu deel aan de play-off voor het derde promotieticket, samen met Sheffield United, Burnley en Preston. Preston en Cardiff City tellen na 46 speeldagen evenveel punten en een gelijk doelsaldo (+ 12), maar Preston scoorde één keer meer.

De wedstrijd van ongeveer 45 miljoen euro, noemden de media vooraf de inzet van het duel tussen Reading, dat sinds eind januari thuis niet meer won, en City. Wat overdreven, vond David Gold, voorzitter en co-eigenaar van Birmingham City. Een promotie levert veel geld op – makkelijk ongeveer de helft van dat bedrag – maar kost ook een smak aan versterkingen en hogere salarissen. De kloof tussen eerste en tweede is immers groot. Je moet een pak kunnen uitgeven, wil je meedraaien.

Daarmee had City het de voorbije jaren knap lastig. Het was Steve Bruce, die in 2001 de touwtjes in handen nam, nadat Trevor Francis – met Bruce nog als verdediger – tot drie keer toe faalde in de play-off. Francis had van City wel een sterke ploeg gemaakt, die als tweedeklasser zelfs Liverpool tot verlengingen dwong in de finale van de Ligabeker.

Bruce promoveerde onmiddellijk, met Nico Vaesen nog in doel, en maakte van City een behoorlijke middenmoter tot de ploeg in het derde seizoen veel pech had en zakte. Bruce bleef en promoveerde direct weer met een hongerig team. Hij constateerde in 2007 evenwel dat de strijd om het eigenaarschap ten koste ging van het sportieve. Carson Yeung had immers zijn intrede gedaan, en die zakenman uit Hongkong wilde volledige zeggenschap. Bruce vertrok naar Wigan. Alex McLeish kwam, faalde en degradeerde, maar bleef.

Met een team vol bekende namen ( Darren Bent, Maik Taylor, Scott Sinclair, Lee Bowyer, Lee Carsley, Kevin Phillips, James McFadden) zakte City nooit uit de eerste drie. Kortom: een logische promotie.

Ashley Young (Aston Villa) werd vorige week verkozen tot Jonge Prof van het Jaar. Hij klopte onder meer zijn ploegmaat Gabriel Agbonlahor. Prof van het Jaar Ryan Giggs trok woensdag tegen Arsenal voor de 800e keer zijn wedstrijdshirt voor Man. United aan. Hij kent Sir Alex Ferguson al sinds zijn dertiende.

Sir Alex Ferguson heeft klachten over de grootte van de kleedkamers in sommige stadions. De Schotse manager van Manchester United vindt uitwedstrijden bij Everton en Fulham op dat vlak een ramp. Zijn kantoor op Old Trafford zou groter zijn dan de kleedkamers van de bezoekers op Craven Cottage. Ferguson wil nu minimale afmetingen vastleggen in een lastenboek.

Phil Jagielka (26, Everton), die dit seizoen international werd, onderging een operatie voor een kruisbandletsel aan de linkerknie.

Man. City en Barcelona onderhandelden over de transfer van Samuel Eto’o (28). De Kameroense spits is volgende zomer einde contract.

Jermaine Defoe (Tottenham) verloor zijn broer. De spits speelde na zijn terugkeer uit Portsmouth in januari amper omwille van een gebroken voet. Jade overleed bij een gewelddadig incident in de Londense buurt Leytonstone.

TugayKerimoglu verlaat deze zomer Blackburn Rovers. De inmiddels 38-jarige Turk speelt al sinds 2001 voor de club.

Het lukte vorige maandag niet thuis tegen Portsmouth en zondag ook al niet tegen Liverpool. In vijf wedstrijden als manager van Newcastle kon oud-international en huidig Newcastlecoach Alan Shearer niet één keer winnen. Volgende maandag staat een cruciaal duel tegen Middlesbrough op de kalender. Daarna volgen nog Fulham thuis en Aston Villa uit.

Daniel Agger (24), de Deense centrale verdediger van Liverpool, verlengde zijn overeenkomst tot 2014.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content